fbpx

6 érv ami miatt kulcsfontosságú a weboldalad karbantartása

Egy megbízható, reszponzív weboldal manapság elengedhetetlen ahhoz, hogy jól ismert, sikeres márkát építhess. A weboldal ugyanakkor nem csak a termékeid és szolgáltatásaid eladására szolgál, segít építeni a branded imázsát és ez az első érintési pontod a vásárlóid felé. Létezik viszont egy elhanyagolt kistestvére, a weboldal karbantartás, ami szükséges rosszként jelenik meg a köztudatban vagy alig esik róla szó, holott közvetlen hatással lehet akár az eladásaidra is.

Gondolj csak bele, te hol találkozol először egy új márkával? Nagy valószínűséggel keresés vagy hirdetés újtán, a telefonod vagy a munkahelyi géped (igen, tudjuk, hogy te is csinálod) kijelzőjén.

És mi történik akkor, ha a márka weboldalra belépve azt látod – az oldal nem biztonságos, lassú, nem reagálnak a gombjai. Abban a pillanatban megy el a kedved a vásárlástól és keresel inkább egy olyan oldalt, ami megbízhatóbbnak tűnik – még ha a termékei nem is annyira csábítóak.

Adja magát tehát, hogy a weboldalad egészsége közvetlen hatással bír a bevételeid mennyiségére, így ha fordítasz időt és energiát az üzemeltetésre azt a havi cash flown is látni fogod.

Milyen előnyökkel jár ha rendszeres weboldal karbantartást végzel

Tekints úgy a weboldaladra, mint egy sportkocsira ami épp csak kigurult a szalonból. Ahhoz, hogy ez az autó megtartsa az értékét rendszeresen olajcserére kell vinned, cserélned az elöregedett alkatrészeket és időnként políroztatni, hogy a szomszéd továbbra is irigykedjen.

Ha nem tartod karban a gépet csak beállítod a garázsba lassan, de biztosan megeszi a rozsda.

Ha viszont rendszeresen átnézeted egy szakival akkor évekig furikázhatsz vele, kiállításokra viheted, csodájára jár majd mindenki és ha ráuntál némi többlettel tovább is adhatsz rajta.

A weboldal karbantartás tehát nem csak hogy megőrzi, de növeli is a weboldalad értékét. A következő 6 pontban megmutatjuk, hogyan.

1. A weboldalad biztonságot és védelmet kap

A weboldalak 0-24-ben összeköttetésben állnak a világhálóval, éppen ezért folyamatos támadási felületet jelentenek a hackerek és különböző kártékony szoftverek számára, akik/amik biztonsági réseket keresnek az online felületeken.

Hogy nézhetnek ki ezek a támadások? Például úgy, hogy leáll az oldalad, a naponta tízezreket termelő webshopod egyszer csak befejezi az eladásokat, vagy aki megnyitja a linkedet egy cirill betűkkel töltött felületen találja magát. *plot twist

A hiba feltárásra kerül, egy csapat elkezd dolgozni a megoldásán te pedig malmozol, napokon keresztül, míg kiderül megmenthető-e a weboldalad és a tartalmaid.

A weboldal karbantartási szolgáltatás keretében frissítésre kerülnek a háttérben dolgozó rendszerek és bővítmények, eltűnnek a bugok és a biztonsági rések e mellett vírus keresés és irtás is történik a tárhelyeden, ami még időben megtalálhatja és kiiktathatja a kártékony szoftvereket.

Minél gyakoribb az ellenőrzés, annál kisebb az esély a leállásra. És mint tudjuk, az az oldal ami nem üzemel pénzt sem hoz a konyhára.

2. Folyamatosan frissülnek a tartalmaid

A Google algoritmusának fejlesztéseivel a keresőoptimalizálás képzeletbeli mérlegének nyelve a minőségi tartalmak felé tolódott el. Minél több időt tölt egy felhasználó a weboldalunkon, annál több piros pontot kapunk a Google-től, annál előrébb kerülhetünk a felhasználók kereséseiben.

Ebben a cikkben írtam kicsit bővebben a keresőoptimalizálás fontosságáról vessetek rá egy pillantást: 4 indok amiért fontosak a SEO szövegírással készített kontentek

A weboldalunkon frissülő tartalmak ráadásul a régi látogatóinkat is arra sarkallják, hogy újra benézzenek hozzánk, hisz’ mindig találnak valami érdekességet az oldalon. Ha pedig ott vannak miért ne vásárolnának.

Több keresés, több látogató, több oldalon töltött idő, több értékesítés.

Aand that’s the point.

3. Biztonsági mentések készítésével védőhálót húzol a tartalmaid köré

A weboldalak karbantartásának egyik kulcselemét képezik a rendszeres biztonsági mentések készítése, ami az esetlegesen bekövetkező rendszer összeomlásoktól és hibáktól óvják meg a teljes online rendszerünket.

A biztonsági mentések készítése során, rendszerint két fő elemre koncentrálunk, az oldalak fájlrendszerére és adatbázisára. Az adatbázis tulajdonképpen a weboldal forráskódját tárolja, míg a fájlrendszerünk az oldalakra kerülő tartalmakat (képeket, videókat, bővítményeket). Bármelyik sérül az előbb említett kettőből, nagy eséllyel sok üóányi munkánktól búcsúszhatunk e, amit ugye nem szeretnénk.

Ha nem rendelkezünk biztonsági mentéssel az oldalunkról az olyan, mintha online orosz rulettet játszanánk. Ha viszont rendelkezünk eggyel a weboldal nagy eséllyel visszaállítható lesz belőle.

4. A weboldal karbantartás növelni fogja a bevételeidet

A weboldalad teljesítményének jelentős, konkrétan mérhető hatása van az ott történt konverziókra. Kutatások azt mutatták, hogy az oldalak sebességének növekedésével a konverziók is növekedtek, más szóval minél gyorsabb volt egy oldal annál nagyobb eséllyel kezdtek valamilyen akcióba rajta az oda látogatók (pl. hírlevél feliratkozás, webshop vásárlás, űrlap kitöltés stb)

A konverziók pedig általában bevételeket jelentenek a céged számára.

Cold hard cash, bezony.

A weboldal karbantartás szolgáltatás keretében az oldalad betöltési sebessége is javítható, például az ott található képek optimalizálásával, a weboldalad forráskódjának tömörítésével vagy bizonyos kódrészletek későbbi betöltésével.

5. Csökkented a költségeidet

Bármi is következzen be, meghackelik az oldaladat, egy biztonsági rés miatt bejut egy vírus, összeomlik a weboldal és mondjuk nem készítettél biztonsági mentést az egyet jelent azzal, hogy minden forint amit az oldaladra költöttél megy a levesbe.

Ha vittél már végig ilyen projektet tudhatod, hogy nem két forint egy új weboldal felépítése és nem beszéltünk még a leállás okozta bevételi kiesésedről.

Ha erős online jelenléttel rendelkezel, netán sok megkeresésed érkezik a weboldaladon keresztül egyszerűen nem teheted meg, hogy őrizetlenül hagyod a rendszereidet. Lehet megspórolsz pár ezer forintot havi rendszerességgel, de van rá egy tizesem, hogy ennek a többszörösét termelné az oldalad kampányidőszakban.

Persze csak ha üzemel 🙂

6. Javul a felhasználóid élmény és a céged megítélése

A beérkező leadjeid és megnövekedett konverziók a hatékonyan kivitelezett weboldal karbantartástól is függenek.

Ahogy fent említettük a betöltési sebesség, a felhasználói élmény mind-mind hatással lesznek arra, milyen biztonsággal kezdeményeznek nálad vásárlást a látogatóid. Ám nem csak a bevételek érintettek a jól működő weboldalad által.

A márkád megítélése is nagyban függ attól, hogy mutatod be magad a piacodon.

Adott ez az eset: A termékedet a kereskedésedben árulod, valahol a csendes külvárosban. A terméked/szolgáltatásod brutál jó, az emberek egymásnak adják a kilincset, hogy tőled vásárolhassanak. Terjed az igéd, egyre többen hallanak rólad, úgy döntesz tehát, hogy érdemes lenne felkerülni az online térbe.

(Apropó, ha érdekelne weboldalt vagy értékesítési oldalt kell készítened kezdésként itt kifejtettem melyik lesz neked a tuti.)

Meg is bízod a szomszéd Józsit, hogy dobja már össze az oldaladat, hisz úgy is IT-s, meg valami hasonló iskolát végzett. Józsi meg is csinálja az oldalt, működik is úgy, ahogy, viszont Te is érzed, hogy ez nem az amire vártál.

it guy

Az oldal nem biztonságos, döcög, a termék képek elcsúsznak és valami hiba üzenet is megjelenik az oldalad alján.

Mit gondolsz, hogy fogja érinteni ez az üzletedet és a márkád későbbi növekedését, ha meglátja egy vadidegen ember a weboldaladat? Vajon azt gondolja majd – “Hmm, kicsit 2000-es évek ez az oldal, de szeretek veszélyesen élni. Termék a kosárba, fizetés.”

Sajnos ez nem így működik manapság.

Ahogy egy embert fülig érő szájjal szolgálsz ki, ahogy betér a boltodba, ugyanezt kell tenned az online felületeiden, ha sikereket akarsz elérni. Csak esetünkben a tiszta üzletet és élére állított termékeket a kikezdhetetlen, modern weboldal szimbolizálja.

Mit tehetsz, hogy a weboldalad sokáig jól teljesítsen

Ha szeretnéd kicsit a kezedbe venni a gyeplőt, ezt a pár dolgot Te is megteheted, hogy épségben tudd a weboldaladat.

 • Használj bivaly erős jelszót az online felületeidhez
  Az admin-admin, vagy a “jelszó” belépések, bármennyire hihetetlen nem sokáig fogják feltartani az illetéktelen behatolókat. Az összetettebb jelszavak feltörése sem jelent feltétlenül gondot egy tapasztaltabb hackereknek, de ha lehet inkább nehezítsd meg a dolgukat. Jó irány lehet, ha van nagybetű, kisbetű, szám és speciaális karakter is a jelszavadban, mondjuk 12 karakter terjedelemben.
 • A képeket tömörítve töltsd fel az oldaladra
  Ha jót akarsz az oldal betöltési sebességnek, akkor csak olyan méretű képekkel dolgozol ami ténylegesen meg is jelenik a felületeiden. Minél nagyobb egy kép mérete, annál több időt vesz igénybe a betöltésük az egyes eszközökön. Ha pl a kezdőképed 1400700-as méretben jelenik meg a kezdőoldaladon akkor ne tölts fel egy 30002000 pixeles képet a helyére. Legegyszerűbb, ha Paint segítségével megvágod a képet feltöltés előtt.
 • Használj az oldalad gyorsításához bővítményeket
  Vannak olyan bővítmények, amik az oldalad forráskódját optimalizálják, ilyen pl az Autoptimize és vannak, amik a cachelést segítik elő, ilyen például a WP Rocket. Érdemes a prémium verzióra beruházni, ha jelentős változást szeretnél látni a sebességben.
 • Készíts rendszeres biztonsági mentéseket az oldaladról
  Ehhez is számtalan bővítmény elérhető, elég ha csak beírod a WordPress keresőjébe, hogy backup, hosszú listát fogsz kapni és kedved szerint válogathatsz az elérhető opciók közül. Amire viszont figyelned kell, hogy a biztonsági mentések szintén megfertőződhetnek, érdemes tehát külső szerveren, pl. Amazon szervereken tárolni az anyagaidat.
 • Frissítsd a látható tartalmaidat
  Legalább havonta egyszer érdemes pl. egy blog cikket készítened az oldaladra, vagy a meglévő tartalmaidat kicsit átformálni, hogy a Google azt lássa az oldalad olyan szépen van gondozva, mint egy virágos kert a Lila Akác közben. Minél szebb a kert, minél gyakrabban nyesegeted a kis gazokat, annál nagyobb eséllyel jönnek majd vissza a vásárlóid és Google bácsi vígan tolja majd az oldalad előre a képzeletbeli rangsorban.

Miért bízd a weboldalad karbantartását szakértőkre

Nos, ha szeretsz házon belül bütykölni, tengernyi időd van és szeretnéd saját felületeidet managelni a fenti pár ponttal jelentős előnyben indulsz azokkal szemben, akik csak elkészítették az oldalukat és magára hagyták.

Van viszont pár nyomós érv, ami miatt a helyedben megbíznánk valakit ezzel a feladattal..

 1. Időt spórolnak Neked
  Ha céget építesz és nem ezen a területen forogsz nagy eséllyel a WordPress kezelőfelület és a tárhely manager hieroglifák sorozata, amit időbe fog telni míg kiismersz. A feladatokat minden egyes hónapban végig kell csinálnod, ha pedig cégvezető vagy nagy valószínűséggel az időd bőven drágább annál, minthogy a nappalidban kattingass bővítmény frissítéseket, miközben a család vacsorázik.Egy szakértői csapatban tudják hová kattintsanak, ráadásul ki is tudják javítani, ha valami félrecsúszik. Ami egy szakértőnek fél óra, az neked lehet egy fél napod venné igénybe. Megéri?
 2. A saját területeddel foglalkozhatsz
  Miközben tudod, hogy a weboldalad jó kezekben van, folyamatos frissítés és ráncfelvarrás alatt, nem kell azon aggódnod, hogy összeomlik vagy kiesnek általa a bevételeid foglalkozhatsz azokkal a dolgokkal, amik miatt vállalkozó lettél. A saját vállalkozásod építésével.Míg a csapat a háttérben kockul, te bevezethetsz egy új terméket, kiképezhetsz egy új kollégát, hatékonyabbá teheted a pénzügyi rendszereid. Ezek a dolgok százezreket, netán milliókat hozhatnak a konyhára, a havi karbantartás pár tízezer forintos kiadást jelent majd neked. Gondolkodsz még melyik éri meg jobban?
 3. Nyugodtan alhatsz
  Ha vállalkozást építesz valószínűleg rendelkezel egy bazi hosszú to-do listtel. A weboldalad karbantartása egy szükséges rossz a listán, amit minden hónapban végre kell hajtanod. Arról pedig még nem ejtettünk szót, hogy mi van akkor, ha tényleg beüt a krach? Éjfélig kattingatás karikás szemekkel, felhasználói leírások, fórumok olvasgatása, mi csúszhatott félre. Próbálod hegeszteni az oldalad kevés sikerrel, az óra meg csak pörög, te pedig a géped előtt izzadva próbálod menteni a menthetőt.Mi lenne akkor, ha egy tollvonással átadhatnád ezt a nyűgöt egy szakértőnek, összecsapod a két kezed és elfelejthetnéd az egészet? “Itt a cucc, működjön, többet hallani sem akarok róla.”Mert amúgy van erre is lehetőség, ha érdekel hogyan kattints erre a linkre: Szeretném átadni a weboldalam karbantartását

Ha eljutottál a cikk ezen részéig gratulálunk, azon kevesek közé tartozol, akik szeretnének hosszú életű weboldalt – és ezzel stabil bevételeket – nem csak egy kiégett járgányt ami a garázsban rozsdásodik majd.

Ha van szabadidőd a fenti pontokat bátran alkalmazhatod, ha pedig plusz segítségre lenne szükséged keress minket bátran, segítünk az oldaladat rendbe tenni.

Kattints ide >>> Bejelentkezem egy 30 perces ingyenes konzultációra <<<

Hasznos volt a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
LinkedIn

Neked mi a véleményed? Írd meg nekünk!

Rólunk

improwww marketing logó digitális marketing ügynökség

Digitális marketing ügynökségünkkel kis- és középvállalkozásoknak építünk egyéni online értékesítő rendszereket, amik állandó felügyelet és utánkövetés nélkül szállítják az új ügyfeleket. 

Szolgáltatásaink

Hasonló postok

Kövess minket!

Iratkozz fel!

Iratkozz fel a legfrissebb hírekért!

A feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.