fbpx

Hogyan történik egy honlap készítése?

Ha a célod egy honlap készítése, biztosan elgondolkodtál már azon, milyen lépéseken halad végig a fejlesztőd, miközben készül az oldalad a háttérben. Ha nem is a technikai részletek miatt, de inkább azért, hogy biztosan tudd, a megfelelő mederben halad az oldalad építése és időben fog elkészülni a projekted.

A következő cikkben bemutatom azt, mi hogy is csináljuk ezt a cégnél. Ahány ház, annyi szokás, ez igaz a honlap készítésére is, de mi úgy találtuk ezzel a lépéssorozattal lehet a legjobb eredményeket elérni, ezért is alkalmazzuk.

A honlap készítése – építés szakaszai

0. szakasz

Igényfelmérő beszélgetés

Egy honlap készítésének az első és (suprise) a legfontosabb pontja, hogy beérkezzen egy ajánlatkérés 🙂 Az ajánlatkérést követően első körben tartunk egy 15-30 perces igényfelmérő beszélgetést, hogy megállapítsuk, tudunk-e az ügyfelünknek segíteni.

Abban az esetben ha úgy ítéljük meg a projektet ki tudjuk vitelezni és megvan a kellő eszközkészletünk a megvalósításhoz beütünk egy hosszabb, körülbelül 1-1,5 órás konzultációt vagy workshopot ahol igazán mélyre ásunk.

Az alapozó konzultáció

Ezen a beszélgetésen kapunk teljes képet arról, mi az ügyfelünk igénye arról, milyen oldalt képzelt el magának. Részletesen beszélünk a funkciókról, a meglévő erőforrásokról és összeállítunk egy lehetséges tervezetet a megvalósításra. Ezen a beszélgetésen sok olyan információ elhangzik már, amit a későbbi, tervezés szakaszban fel tudunk használni.

Az információgyűjtéshez tartozik egy részletes, kifejezetten a designra vonatkozó kérdőív is amit a szerződéskötés után küldünk ki az ügyfelünknek, hogy tűpontosan értsük az igényeket, ez alapján tudjunk építkezni.

Amit fontos látni: Arra törekszünk, hogy az általunk készített weboldalak egyrészt a lehető legtöbb üzletet generálják az ügyfelünknek, másrészt figyelembe vesszük az Ő elképzeléseit így tudunk hatékony, de mégis szerethető oldalt alkotni.

Az ajánlatadás

A tervezet összeállítását követően, a beszélgetés lezárása után árajánalatot készítünk, melyet rendszerint egy rövid prezentáció keretében adunk át. Nem egy word doksit küldünk ki, vagy egy pdf-et a logónkkal meg néhány számmal. Egy teljes összefoglalót állítunk össze az alapozó konzultáció alapján, e mellett az összes felmerült kérdést is lekezeljük az ajánlatadás alatt. Így tudjuk biztosítani, hogy tényleg közös nevezőn legyünk mielőtt elindítjuk a projektet.

Szerződéskötés

Ha mindezzel megvagyunk és elfogadásra került az árajánlat, továbblépünk az adminisztratív teendőkre. Egy részletes szerződést állítunk össze, egyénileg az ügyfélre szabva. Ez tartalmazza az alap szabályokat a közös munkára vonatkozóan, illetve egy részletes munkalapot a kivitelezésekről.

És itt hoztam még valamit, amit zárójelben hagynék itt.

Óvakodj azoktól a kivitelezőktől akik a fenti lépéseket nem vagy csak részben teszik meg. Ez utalhat arra, hogy félvállról veszik a munkát, nem “élnek majd benne” a projektben vagy csak szimplán te vagy a sokadik a sorban, ami veszélyeztetheti a projekted kivitelezését.

Írtam is egy cikket erre, megtalálod benne azokat a konkrét pontokat is mire kell figyelned a szerződésed esetén, hogy biztosan ne fuss lépre.

https://improwww.com/14-lepes-ha-eltunt-a-weboldal-keszito/

1. szakasz – A honlap készítése – a honlap megtervezése

honlap-keszitese-hogyan-keszul

A honlap készítése egy körültekintő tervezési folyamattal indul. Ez fogja meghatározni ugyanis a projektünk sikerét. Fontos látni, nem csapunk bele a lecsóba, a lehető leghatékonyabb tervet készítjük el, csak ezt követően kezdjük a “tényleges munkát”

 • Célkitűzések meghatározása: Először meghatározzuk a konkrét céljainkat. Mit is akarunk elérni az oldalunkkal?
  • növelni az online értékesítést
  • információt közölni
  • javítani a márkaismeretet
  • vagy szimplán csak feliratkozókat gyűjteni és beterelni őket egy marketin rendszerbe?

  Mindegyik cél esetén más típusú oldalakkal kell haladnunk, a típusok pedig meghatározzák azt is milyen designt dolgozzunk ki az oldalnak.

  Feliratkozó gyűjtés esetén lehet elég egy egyszerű optin oldalt építenünk. Egyéni termékeladás esetén egy értékesítő oldallal operálhatunk. Márka építés esetén létrehozhatunk egy összetettebb bemutatkozó oldalt. Ismét csak a fő haladási irányunkat az ügyfél céljai fogják meghatározni.

  Írtam egy cikket korábban, a sima weboldalak és értékesítő oldalak közötti különbségről, ez alapján el tudod dönteni neked melyikre lehet szükséged.

  https://improwww.com/kulonbseg-weboldal-ertekesito-oldal-kozott/

 • Célközönség elemzése:A következő lépésünk a célközönségünk elemzése. Megvizsgáljuk
  • kik a potenciális látogatók?
  • Milyen tartalom érdekelheti őket?
  • Milyen típusban kommunikálnak, milyen színeket szeretnének látni az oldalon?

  Ha a saját szájízed szerint építesz weboldalt, az hosszú távon ártani fog az üzletednek. No bueno.

  Az alap beállítás manapság, hogy senki nem kíváncsi a cuccodra, az embereket azt érdekli, hogyan tudod te megoldani a problémáikat, vagy megvalósítani a vágyaidat.

  Ha nincs a weboldalad a célközönséged ismertetőivel átitatva, akkor jelentős mértékben javulni fognak a konverzióid, közvetetten pedig a bevételed.

  Szoktak nevetni a célcsoport meghatározós workshopjaimon az ügyfeleim, mikor olyan dolgokra kérdezek rá, vajon milyen zenét szeret az álom ügyfeled? Vagy hogy milyen sorozatokat néz az álom ügyfeled, tegeződik, vagy magázódik? (és fura módon ezeket a legnehezebb megválaszolni ????

  De gondolj csak bele.. milyen ereje lehet annak, ha tudjuk hogy az álom ügyfelünk laza, tegeződő stílusban kommunikál és Guns N Rosest hallgat, mi pedig elejtünk egy zenekarhoz kapcsolódó utalást a szövegezésünkben.

  Mit fog érezni az ügyfeled? Hát azt, hogy Te is olyan vagy, mint Ő. És kitől vásárolunk szívesen? Azoktól akik értenek minket.

  Írtam egy cikket arról, hogyan tudod meghatározni a célcsoportodat 5 lépésben, a lenti linken kicsit jobban beleáshatod magad a témába.

  https://improwww.com/a-celcsoport-meghatarozasa-5-lepesben/

 • Weboldal struktúra tervezése:Ha megvan a fő célunk és tökéletesen ismerjük a célcsoportot elkezdhatünk a tényleges munkával foglalkozni.Megalkotjuk a weboldal vázát, amire építkezünk majd. Egy úgynevezett sitemap-et készítünk, ami tartalmazza a menürendszer, az egyes oldalakat, a blokkokat az oldalakon belül.Látnunk kell ugyanis hogyan kapcsolódnak össze az egyes aloldalak, hogy néz ki az oldalunk hierarchiában. Ez UX szempontjából kiemelt fontosságú lesz, arról nem beszélve, hogy házat sem építünk tervrajz nélkül 🙂 Így kell elképzelned egy sitemap-et, ezt küldtem át a grafikusnak az egyik korábbi projekt kapcsán:
 • Funkciók és elemek meghatározásaElkészültünk a sitemappel, tök jó hogy van egy bemutató felületünk, de ezt el is kell látnunk a megfelelő funkciókkal.A weboldalad egész addig egy szép bemutatóteremként funkcionál, míg nincsenek hozzárendelve azok az elemek, amik a tényleges hasznot hajtják majd nekünk.Ilyen funkciók lehetnek a kapcsolatfelvételi űrlapok, blog, termékoldalak, stb.Míg csak egy űrlap felületet kell megalkotni addig nincsen nagyobb probléma, a grafikus csak szimplán kialakítja ezt az oldal látványtervében. De ha tegyük fel van 7-8 szolgáltatás oldalunk, netán referencia oldalak, amiket nem szeretnénk egyenként felépíteni, akkor érdemes dinamikus felépítést számba venni.Vagy ha egy egyedi ajánlatkérési felületet kell kialakítanunk, esetleg egy webshopot, vagy ügyfél bejelentkezési felületet ott nem lesz elég az oldaltérképre és grafikai tervre támaszkodnunk.Az oldalba beépítendő funkciók természetesen az oldal árazását is jelentősen befolyásolják, minél összetettebb egy rendszer, annál zsebbenyúlósnak kell a projektnek lennie.Pontosítjuk tehát a készítendő funckiókat és figyelembe vesszük ezt a későbbi, UI terv megalkotásánál.
 • Design és felhasználói élmény (UI) tervezéseEbben a részben kezdünk csak el a színsémával, betűtípusokkal, gombokkal vagy navigációval foglalkozni és a látványukat megtervezni. Jól látható, a fenti lépések mindegyike szükséges volt ahhoz, hogy egyáltalán elindulhasson egy látványterv készítés.Ekkor kezd bele a grafikusunk az oldal tervezésébe. A projekt időkeretének ez foglalja el a nagy részét, főleg akkor, ha több módosítási körön is végig kell mennünk.A látványterv elkészítésénél mi ebben a 3 lépésben haladunk:
  • Először elkészítjük a főoldalt. Ezen már látható a főbb grafikai irány, a színek, formák, betütípusok. Ez ad egy konkrét képet arról, hogyan is fog kinézni a weboldalunk többi része. A főoldal látványtervét egy online meeting keretében bemutatjuk az ügyfélnek, itt lehetősége van leadni a változtatási kéréseket.
  • A módosítások beépítése után – akkor és csak akkor ha leokézásra került a főoldal látványterve – elkészítjük az oldal többi részét is. Azért van szükség ennél a lépésnél a nagyon határozott elfogadásra, mert a későbbi lépésekben kért változtatások a teljes grafikai terv átdolgozását vetíthetik elő, ami plusz időbefektetéssel, plusz költségekkel és csúszással járhat, ami egyik félnek sem lesz érdeke.
  • Ha elkészült az oldal többi része még egy bemutatót tartunk, egy plusz ellenőrzési kört, csak hogy biztosak legyünk benne, minden úgy került kivitelezésre ahogy az ügyfelünk elképzelte.

  És ha minden összeállt, véglegesítjük a tervet, ezen már változtatást nem hajtunk végre, a weboldalunk konkrétan a grafikai terv alapján fog megvalósulni.

2. szakasz – A honlap készítése – a honlap fejlesztése

Domain és tárhely választása

Míg a grafikusunk a háttérben dolgozik és megejtjük az ellenőrzési és módosítási köröket, kiválasztásra kerül a megfelelő domain és tárhely. Ezek meghatározóak lesznek a későbbi működés szempontjából, amíg ezek nem állnak rendelkezésünkre nem tudunk az oldal építésébe belekezdeni.

Domain név kiválasztása:

A megfelelő domain név kiválasztása azért fontos, mert ez adja az első benyomást a látogatóknak, befolyásolja a márkaépítést, segíti a keresőmotoros láthatóságot és hozzájárul az online jelenlét erősítéséhez.

Milyen lehet a jó domain név:

 • Rövid, könnyen megjegyezhető név, ami tükrözi a tevékenységet vagy márkát.
 • Szerepeltessünk kulcsszavakat benne. Tehát pl. ha neked egy éttermed van, mondjuk Péterfi Vendéglő akkor ne a márkanevet válaszd ki domainként, pl. peterfi.hu hanem szerepeltesd benne a kulcsszót is amire az emberek legnagyobb valószínűséggel keresnek pl. peterfivendeglo.hu vagy peterfietterem.hu
 • Ebben a cikkben találsz segítséget ahhoz, hogy válaszd ki az ideális domain nevet.

A domain nevet általában az ügyféllel együtt találjuk ki vagy csak szimplán felhasználjuk a már jól bejáratott domain nevét. Általában ezt szoktam javasolni az ügyfeleimnek, mivel vélhetően a korábbi domainre érkezett már forgalom, így nem hagyjuk veszni azokat a látogatókat akik elhivatottan követik a márkánkat.

Tárhely szolgáltatás kiválasztása:

A tárhely szolgáltatás kiválasztása szintén kulcsfontosságú, mert meghatározza később a weboldal sebességét, rendelkezésre állását és biztonságát, ami közvetlenül befolyásolja a felhasználói élményt. Minél magasabb a felhasználói élmény, annál nagyobb eséllyel térnek vissza a látogatóid.

Amit Google bácsi értékelni fog.

Amikor tárhely szolgáltatást választasz, több kulcsfontosságú szempontot is figyelembe kell venned. Íme néhány a fő döntési szempontok közül:

Megbízhatóság és rendelkezésre állás (Uptime)

Keress olyan szolgáltatót, amelyik magas rendelkezésre állást (ideális esetben 99.9% felett) garantál, mivel ez biztosítja, hogy a weboldalad a lehető legtöbb időben elérhető legyen.

Sebesség

A tárhely sebessége közvetlen hatással van a weboldalad betöltési idejére. Gyors tárhely szolgáltatás választása javítja a felhasználói élményt és előnyösen befolyásolja a SEO-t.

Biztonság

Fontos, hogy a szolgáltató olyan erős biztonsági háttérrendszereket kínáljon, mint például tűzfalakat, vírusvédelmet és rendszeres biztonsági mentéseket, hogy megóvja weboldaladat a fenyegetésektől

Bővítés

Olyan tárhely szolgáltatást válassz, amely lehetővé teszi az erőforrások növelését. Nem szeretnél abban a helyzetben lenni, hogy elkezdenek özönleni a weboldaladra a látogatók, a tárhelyed pedig szimplán összeomlik kampány közben, kapacitás hiány miatt.

Támogatás

És ez talán a legfontosabb pont. Keresd a folyamatos, megbízható ügyfélszolgálatot nyújtó szolgáltatókat, amelyek gyorsan és hatékonyan képesek segíteni bármilyen technikai probléma esetén. Ha egyedül építed az oldalad erre garantáltan szükséged lesz. Én is rengeteget levelezek az ügyfélszolgálattal, pedig azért láttam már egy s mást ????

Felhasználóbarát kezelőfelület

Sok olyan szolgáltatót láttam, mikor korábbi ügyfeleink oldalait költöztettük át, hogy a kezelő felület szinte egy labirintus volt. Régies megoldások, átláthatatlan felület, jelentősen korlátozott felhasználói jogosultságok. Ha ilyet látsz egy szolgáltató esetén akkor jobb inkább tovább nézelődni.

Mi ezeket az előnyöket a Brixlyénél találtuk meg a Prémium szolgáltatásaik esetén. Kicsit borsosabb az áruk, de cserébe kiemelt gyorsaságot biztosítanak, köröket vernek a magyar szolgáltatókra, szuper reszponzív a supportjuk és könnyű a felület kezelése, plusz sosem volt még gondom egy esetleges oldal visszaállítással vagy funckió hiánnyal, elégedett vagyok velük.

Ha tárhely szolgáltatót váltanál (amit javaslok), akkor ezen a linken megteheted. A linkemmel ráadásul az első hónapba 1 fontért kaphatod meg az új tárhelyedet 😉

https://client.brixly.uk/aff.php?aff=752

Ps. Akikkel weboldal építésbe kezdünk a tárhelyet felépítjük és biztosítjuk neki, így ha ebbe az irányba haladnál nem kell ezen gondolkodnod, ezt a terhet levesszük a válladról.

Weboldal dizájn lefejlesztése

Mire ide eljutunk rendelkezésünkre áll már a megfelelő domain, kiválasztottuk a bika tárhelyünket és elkészült a weboldalunk designja is, ami alapján elkezdhetjük az építést.

A design folyamat végén egy ilyen látványtervet kap kézhez a sitebuilderünk, ezzel kezd dolgozni.

Tekintsd meg itt a látványtervet

Ez az egyik jelenlegi ügyfelünk weboldala, egy budai optika, akik polateszt vizsgálatokra vannak specializálódva.

Mi Elementor blokkszerkesztővel dolgozunk, WordPress alapon épülnek az oldalaink.

Döguncsi rész, de azért bemutatom, ezeken a lépéseken haladunk végig – lapozd át nyugodtan, ha a tárhely szó láttán már elkezdtél bóbiskolni 😀

 • A weboldalt egy külön dedikált tárhelyen kezdjük el építeni – hogy ne zavarja a meglévő oldal működését. Ezen a szerveren az oldalt készre építjük és csak akkor költöztetjük át, ha 100%-os állapotban van az oldalunk.
 • Telepítjük a CMS rendszert, a főbb bővítményeket, elvégezzük az alap beállítások bekalibrálását.
 • Átemeljük az alap színeket, betütípusokat a látványtervből. Egy olyan templatet hozunk létre a weboldalon ami megkönnyíti a későbbi plusz aloldalak, új funckiók beépítését.
 • Megalkotjuk a fejlécet és láblécet, hogy legyen egy kerete az oldalunknak.
 • Létrehozzuk a legnagyobb tartalommal rendelkező aloldalunkat. Ebből felhasználunk elemeket, sablonokat készítünk, amit a több oldalra klónozhatunk. Így érhetjük el, hogy minden felületen pixelpontos legyen a felépítésünk.
 • Létrehozzuk a többi aloldalt. Ez itt inkább a favágó része a dolognak, átépítjük a látványtervet, amit korábban megfestettünk.
 • Elhelyezzük az oldalba a plusz funkciókat, annak függvényében milyen projektet viszünk
  • Ez lehet időpontfoglaló rendszer bekötése, amilyen az Improwww oldalán az ajánlatkérés után találkozol.
  • Több lépéses form bekötése, mint az Izgiland oldalán szülinapi foglalások esetén (https://izgiland.hu/szuletesnap/)
  • Blog felület és tartalomkezelő kiépítése
  • Dinamikus oldalszerkezet beépítése, mint a Rinofitness oldalán (a gépeknek nem csináltunk egyedi oldalt, legeneráljuk őket.
  • Egyéni termékoldal és webshop redszer kialakítás, mint a Brickdata oldalán

Viszonylag széles a paletta amivel automatizálni lehet egy weboldalt, vagy bővíteni a funkciólistát, ezért kiemelten fontos a kezdeti, tervezési szakaszunk.

3. Szakasz – A honlap tesztelése és indítás

Ha eddig mindent jól csináltunk a honlap készítés lezárult, belevághatunk az utolsó, tesztelési szakaszba. Itt történik egy utólagos ellenőrzés, hogy biztosítsuk, minden a helyére került és megfelelően működik. Ez azért lesz fontos, mert az ezt követő szakaszban a felhasználó elé kerül az oldalunk és nem szeretnénk ha hiányosságokba, hibákba futna bele ami ronthatja a márkánk megítélését.

Mi ezen az ellenőrző listán megyünk végig az oldal lezárása után:

 • Adatkezelési tájékoztató behelyezése
 • Cookie Popup beállítása – Az új Google Compliance v2-vel összefüggésben
 • HTTPS beállítása, alkalmaz-e az oldal SSL protokolt
 • Biztonsági mentés készítése az oldalról
 • CMS rendszer frissítése
 • Bővítmények frissítése
 • 404 oldal elkészítése
 • Tesztelések (megnyílnak-e az oldalak, működik-e a navigáció, működnek-e a funkciók, van-e helyesírási hiba a szövegekben, stb.
 • Mobilos megjelenés ellenőrzése
 • Oldal tesztelés különböző böngészőkön
 • Weboldal gyorsítás és kép optimalizálás
 • Weboldal elérés biztosítás, láthatóvá tétel
 • Analytics és Tag Manager bekötése (kérés esetén)

Ilyenkor még ki szoktuk adni az oldalt egy plusz bemutató körre, hogy az ügyfelünk is leellenőrizze mindent rendben talált-e, indíthatjuk-e a launchot.

Élesítés

A domaint átirányítjuk az elkészített tárhelyre. Ez általában 24 órán belül feláll, onnantól kezdve a látogatók már az új oldalunkat fogják látni.

Elindult tehát a weboldalunk, nem is volt olyan nehéz igaz? ????

4. Lezáró szakasz – A honlap készítés kiértékelése és továbblépés

Nem végeztünk ám, nem engedjük el az ügyfelünk kezét a munka lezárásával. A honlap készítés után tartunk egy lezáró beszélgetést is, ahol kiértékeljük a közös munkát és segítek abban, hogyan használhatják a legjobban az oldalukat.

A lezáró beszélgetésen általában ezeket a pontokat érintjük.

 • “Leoktatjuk” az oldal használatát vagy átadjuk az ehhez tartozó videós anyagot, hogy könnyen eligazodjon az új tulajdonos az oldalban és ugyanúgy tudja használni, mint a régi oldalát
 • Bekérjük a véleményét a közös munkáról, hogy megnézzük min tudunk javítani a működésünkben. Az alapos véleményekkel lehet a Veled való közös munkát teszik majd élvezetesebbé 🙂
 • A weboldalak mellé egy teljes körű marketing tanácsadást is szoktam bónuszként biztosítani. Ennek során megnézzük hogyan lehetne a weboldalt a leghatékonyabban eljuttatni a közönséghez és a legtöbb bevételt termelni. Ne álljon ott szérűn az oldalunk, ha már ennyi energiát tettünk bele.
  • Ennek során a következőkre szoktam javaslatot adni:
   • Online marketing stratégiák: Közösségi média, hirdetések, e-mail marketing. Melyik csatorna fog Neked a leghatékonyabban működni.
   • Tartalomfrissítés és blogírás: Rendszeres új tartalom létrehozása. Milyen irányba érdemes gondolkodni a tartalmakkal.
   • Weboldal karbantartása: Technikai frissítések, biztonsági ellenőrzések. Elmondom miért fontos a weboldal rendszeres karbantartása.
   • Mérés és elemzés: Látogatók és konverziók nyomon követése Google Analytics segítségével. Miket figyelj az Analyticsen belül hogy fejleszthesd a márkát

Ps: Egy honlap készítés funkcióktól függően 4-6 hetet vesz igénybe, mindegyik szakaszon külön kolléga dolgozik a legjobb hatékonyság érdekében.

5. Tüzijáték

És ha mindezzel megvagyunk, gratulálunk, elkészült az új oldal amivel roboghat az ügyfél marketingje mi pedig elégedetten veregethetjük a vállunkat, ez jó mulatság, férfimunka volt 🙂

Nincs más hátra, csak tolni a szekeret, hisz minden rendelkezésre áll hogy nagy lóvékat keressünk.

Szeretnéd velünk készíttetni a weboldaladat? Kérj ajánlatot itt én pedig hamarosan felveszem veled a kapcsolatot!

Ajánlatkérés – Készítsétek el a weboldalam

Hasznos volt a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
LinkedIn

Neked mi a véleményed? Írd meg nekünk!

Rólunk

improwww marketing logó digitális marketing ügynökség

Digitális marketing ügynökségünkkel kis- és középvállalkozásoknak építünk egyéni online értékesítő rendszereket, amik állandó felügyelet és utánkövetés nélkül szállítják az új ügyfeleket. 

Szolgáltatásaink

Hasonló postok

Kövess minket!

Iratkozz fel!

Iratkozz fel a legfrissebb hírekért!

A feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.