Esettanulmány

ZEYA ÉTTEREM

Avagy hogy töltöttük meg az éttermet a covid alatt

Nehéz úgy vendégeket szerezni és jövedelmező éttermet üzemeltetni, ha kevésbé ismerik még a helyedet.

Úgy meg pláne, ha a korlátozások alatt – mikor az online jelenlét nem lehetőség, hanem kötelező elem és minden konkurensed izomból tolja a marketinget – te csendben vagy és várod, hogy valaki betévedjen. A forgalom egyre csökken, egy-két embert el is kell engedned, majd hamarosan oda jutsz, hogy az áraid csökkentésével próbálod megfogni az épp arra járókat és egy hirdetéssel az arcukba tolni – olcsók vagyunk.

Hasonló helyzetbe csöppentünk a fent említett projektünk esetén is. Nem működött a marketing gépezet, én viszont pont jókor kerültem az üzletvezető úr látókörébe, gyorsan össze is hoztunk egy konzultációt ez ügyben. A konzultáció olyan jól sikerült, hogy hamarosan bele is kezdhettünk a tatarozásba a Zeya esetén.

Felforgattuk kicsit az eddigi rendszereket, új alapokra helyeztük az online kommunikációt és hirdetéseket, létrehoztuk a Zeya új megjelenését és mondandóját, majd a 3-ik hónapra elértük, hogy visszajáró vendégek töltsék meg az éttermet, az emberek ne csak halljanak, de beszéljenek is a helyünkről.

zeya étterem vendégtér
zeya étterem ügyfél bár
zeya étterem hangulat külső este budapest
zeya étterem hangulat szobor belső budapest
zeya étterem hangulat italok bár belső budapest

VOLT MARKETING, DE MINDEGY LETT VOLNA, HA NINCS IS

Mikor a Zeya bekerült az életembe, épp egy másik budapesti étteremmel a Frida-val dolgoztam. Itt sikerült találkoznom a Zeya akkori üzletvezetőjével, aki pár mondatban vázolta hogy áll jelenleg a marketingjük.

Dióhéjban: Van marketing csapat, folyamatosan mennek a hirdetések, van egy weboldaluk is csak éppen nem látják az eredményeket. A postok minősége katasztrófa, a csapat problémás, ráadásul nem érkeznek új vendégek, amitől a vezetőség enyhén szólva sem boldog.

Javasoltam tehát, nézzünk rá kicsit az étterem rendszereire, hogy képbe kerüljünk mikkel rendelkezünk most.

AZ ELEMZÉS SORÁN A KÖVETKEZŐ HIÁNYOSSÁGOKAT TALÁLTUK:

Weboldal, online felületek

Az online felületek nem keltettek prémium hatást, nem voltak méltóak egy Fine Dining étteremhez. A weboldal egy statikus, egy oldalas kép volt, néhány kattintható menüvel, egyáltalán nem illett az étterem minőségéhez, a Facebook felületek hiányosan voltak feltöltve.

Kontent készítés, postok

Az online felületekről hiányzott a brand építés jellegű tartalom. Ahhoz, hogy elhivatott törzsvendég réteget képezzünk, nem elég prémium szolgáltatást nyújtani, különlegességeket kínálni. Beszélni kell a történetünkről, a tudnivalókról, aktualitásokról, el kell érnünk, hogy az emberek szeme előtt legyünk, tudjanak minket valamivel azonosítani.

Mérések

A mérőkódok nem voltak az oldalakba helyezve, így rengeteg adat elveszett, amivel új vendégeket érhettünk volna el, vagy hatékonyan kommunikálhattunk volna a régieknek. Kicsit olyan ez, mintha a hálót magunkkal vittük volna a halászatra, csak épp nem vetjük ki. Hadd pihenjen csak a csónakban.

Hirdetési tartalmak

A hirdetések tartalma a következő volt. Néha futott egy-egy étel, időnként italok, a postokat legtöbbször csak kiemelték, plusz mondandó nélkül. Az ilyen üzenetek tipikusan azok számára jók, akik találkoztak már valahol az étteremmel, elkötelezettek az irányába. Hideg közönség számára csak egy szép ételfotó lesz a sok közül, de vendégeket nem fog hozni. Nem volt tehát egy felépített stratégia, ami oda vezetett, hogy jó drágán mutogattuk az amúgy is drágán készített, prémium képeinket.

Követőszám

Azt hagyjuk is, hogy több különböző profilt kellett összeolvasztanunk, hosszas levelezgetéssel a Facebookkal, de 140-es követőtáború üres profilunk kicsit kiverte a biztosítékot.

Na most mi legyen?

Nyilvánvaló volt, ha minden ebben a formában marad, az étterem nemhogy épülni nem fog, de szép lassan megeszik a kifolyó költségek. Több százezer forintotot költeni marketingre úgy, hogy a bevételi oldal nem gyarapodik még egy olyan exkluzív étteremnek is luxus, aki amúgy megengedhetné ezt magának.

Két lehetőség állt a vezetőség előtt. Az egyik, hogy elengedik az egészet a ’csába, intézik házon belül, rábízzák az egyik alkalmazottra a postolgatást, maguktól készítenek képeket, stb. A másik, hogy kicsit összeszorítják a fogukat és felbérelnek egy ténylegesen hozzáértő csapatot. Szerencsére felelős döntést hoztak, ami azért nem volt ennyire egyértelmű.

Egyrészt volt egy nagy mértékű bizalmatlanság a marketing csapatok felé – és ez teljesen érthető is ilyen számok és tapasztalatok mellett – másrészt épp a küszöbén voltunk a koronának, kezdtek bezárni a helyek.

Villantanunk kellett.

FOGTUK MAGUNKAT ÉS ÚJRA ÁLMODTUK A HELYET


A projekt keretében több területet egyesítettünk: Létre kellett hoznunk egy egységes megjelenést, mind a weboldalunk, mind a social kommunikációnk és postjaink esetén. Meg kellett határoznunk a fő mondandónkat, elveinket és kitalálni azt a szolgáltatást amiben az étterem kimagaslik majd a konkurencia közül. Újra kellett gondolnunk a hirdetési stratégiánkat, az emberek szeme elé kellett kerülnünk és folyamatos minőségi kommunikációval elérni, hogy megismerjenek minket. Ne arról, hogy EGY étterem vagyunk. Arról, hogy mi A Zeya vagyunk.

Össze kellett hangolni tehát az összes csatornánkat és úgy stratégiát alkotni, hogy többé ne csak pénzkidobás legyen a marketing tevékenység. Egy 3 hónapos tervezetet dolgoztunk ki a megvalósításra:

zeya étterem logo budapest
zeya étterem ügyfél asztal hangulat

1. hónap – Az alapozás időszaka

Sikeres együttműködés csak stabil alapozást követően jöhet létre. Egyeztettük a kezdeti beszélgetéseket, tartottunk 2 hosszabb brainstormingot az étteremmel, közösen megterveztük a stratégiánkat. Átbeszéltük miről, hogyan és milyen gyakorisággal fogunk postolni. Elkezdtük megépíteni a weboldalt, behelyeztük a mérő kódokat, ezen kívül megtisztítottuk a közösségi média felületeket. Ebbe az időszakba tartozott az is, hogy két héten keresztül leveleztünk a Facebookkal, hogy engedjen már be a Vállalkozás kezelőnkbe, sikerült ugyanis egy orosz op. rendszerből a saját fiókunkba belépni, amit automatikusan hekkertámadásként azonosított drága vezérünk. *Fun fact – kábé annyira vagyunk hekkerek, mint pékek vagy tetőfedők.

2. hónap – Things getting serious

Itt már folyamatosan mentek a postok a korábban megbeszélt stratégia szerint. Eseményeket szerveztünk, kokettáltunk a grafikusokkal, gyártottuk a kontentet és kezdett kialakulni a Zeya képe. Idő közben elkészült a weboldal is, elkezdtük trackelni a postjaink teljesítményét és a látogató számainkat. Beizzítottuk a hirdetéseket is, elkezdtük szórni az igét közel- s távol, annak reményében hogy megtalál minket a közönségünk.

3. hónap – Összeértek az ízek

Ahogy sok minden, a marketing tevékenység sem egy sprint, inkább maratonhoz hasonlítanánk. Több hónapig alapozol, hogy majd azon az egy napon tudj olyan teljesítményt nyújtani, amivel eljutsz a kitűzött célig. Nekünk ebben a hónapban következett a game day, a hirdetéseink már célzottan mentek, tudtuk kik érdeklődnek irántunk. Lettek kézzelfogható és prezentálható eredményeink, az emberek kezdtek mozgolódni az online felületeken. Új kampányokat indítottunk, tudtuk már hogy építsünk fel az eseményeket, új ötleteken törtük a fejünket a vezetőséggel, elérkeztünk oda, hogy a kezünkben volt az irányítás

 
zeya étterem ügyfél italok vendéglátás
zeya étterem ügyfél étel italok vendéglátás
zeya étterem ügyfél asztal macska design
zeya étterem ügyfél bár pult italok
zeya étterem étel vendégek budapest
zeya restaurant ügyfél referencia mockup

“A legviccesebb az volt, mikor az egyik vendégünk, aki aznap nálunk ebédelt, este ismét beugrott, mert látta az egyik új ételünk a Facebookon”

Dávid, Üzletvezető

 

zeya étterem hangulat belső szobor vendégek budapest

ÉS LÁSS CSODÁT, MŰKÖDÖTT…

Plot twist.. a számaink szépen fokozatosan emelkedni kezdtek.

Egyre több reakció érkezett a postjainkra, az emberek elkezdtek velünk interaktálódni, privát üzenetben érdeklődtek az éttermünk felől. De aminek  a legjobban örültünk, nem csak a képernyő fedésében aktívkodtak, elkezdtek hozzánk betérni. 

Célzottan érkeztek, tudták mit keresnek, mit választanak az étlapról.

A kiadott ebédmenük száma a napi pár darabról 25-re emelkedett. Sikerült egy majdnem telt házas eseményt levezényelnünk – mindezt a Covid-para küszöbén – és a változás a vacsora foglalásainkon is érződött.

Az étterem pedig 20%-al nagyobb forgalmat hozott ebben az időszakban és 2-szer több ember foglalt előre az oldalunkon keresztül.

A TANULSÁG?

Csinálhatod fél gőzzel, saját eszközökkel, kicsi pénzből, az eredményed mindig átlagos lesz (ha lesz 🙂 ).

Vagy rábízhatod olyanra a marketing tevékenységet, akinek tényleg ez a szakmája, hogy neked mindössze az üzleted vezetésével és a bevétel számolgatásával kelljen foglalkoznod.

Choose responsibly.

 

MEGTÖLTENÉD AZ ÉTTERMED VENDÉGEKKEL?
FOGLALJ EGY IDŐPONTOT ÉS BESZÉLGESSÜNK

A jelentkezés menete rendkívül egyszerű.

1. Töltsd ki a lenti kérdőívet.
2. Add meg benne az elérhetőségeidet.
3. Készen is vagy, keresni foglak a konzultációval kapcsolatban.

NE MENJ MÉG! Ez most INGYEN a tiéd!
A kimagasló weboldalak 3 fő ismertetője videósorozat

Iratkozz fel és máris küldöm a 3 részes mini videó sorozatot, amiben elmondom hogy lehet letisztult, felhasználóbarát és funkcionális weboldalad, ezzel pedig több új ügyfeled. 

marketing ügynökség meeting videó kurzus Berti
webdesign kurzus