fbpx

Akadálymentes honlap: milyen és hogyan készül?

Ha te is azt gondoltad, hogy az akadálymentes honlap egyenlő egy sárga ikon elhelyezésével az oldaladon, amelyre rákattintva annak “lebutított változata” jelenik meg a felhasználók számára, akkor sajnos rossz hírünk van.

Az akadálymentesítés nem csupán a fogyatékos embereknek szól. Minden olvasót és vásárlót érintő minőségét jelenti a honlapodnak, amellyel jobb felhasználói élményt tudsz biztosítani.

Akkor mégis mi fán terem az akadálymentes honlap?

Egy weboldal akadálymentesítése közel sem olyan egyszerű, mint mondjuk egy lépcső esetében.

A technikai beállítások elvégzése mellett a tartalmat is hozzáférhetővé kell tenned a látogatóid számára, amelyhez a következőkben adunk néhány apró, de nagyon hasznos tippet.

Utána pedig bemutatjuk neked az általunk négy legjobbnak tartott sablont az akadálymentes WordPress weboldalakhoz, és bevezetünk a reszponzív weboldal készítési folyamatunkba. Szóval mindenképpen érdemes lesz tovább olvasnod.

Mutatkozz be!

A weboldaladat úgy kell elképzelned, mint az autópálya szélén kihelyezett táblákat. Ha egy autós 130-al halad, akkor maximum 2-3 másodperce van arra, hogy elolvassa rajta a feliratot.

Ezért is törekednek a márkák arra, hogy ezeken keresztül egy szempillantás alatt az emberek tudtára adják azt, hogy mit is csinálnak pontosan. Ezek alapján pedig már ők tudni fogják, hogy a hasznukra lehet-e a termékük/szolgáltatásuk, vagy sem.

Ugyanennek kell megtörténnie a weboldalad esetében. Az olvasódnak a főoldalra érkezést követően értenie és tudnia kell, hogy hol jár.

Abban az esetben, ha ez nem történik meg, és neki kell kisilabizálnia, hogy mégis mivel foglalkozol, akkor nagy lesz az esélye annak, hogy inkább a konkurenciától vásárol majd.

Helyezz el alternatív szöveget a képekhez!

Ha azt szeretnéd, hogy az oldaladon elhelyezett képek a látássérült emberek számára is láthatóak legyenek, helyezz el alattuk egy helyettesítő szöveget (angolul alternatív text vagy alt-text), amelyet a vakok által használt speciális programok képesek értelmezni!

Linkek aláhúzása is fontos a weboldal akadálymentesítése szempontjából

Tudtad, hogy az olvasók 5-15%-a nem látja a kiszínezett linkeket, mert színvak, színtévesztő, vagy csak szimplán túl erős fény éri a képernyőjüket?

Ezért is fontos, hogy a linkek ne csak kiszínezésre, hanem aláhúzásra is kerüljenek. Lehet, hogy csúnya, de az lebegjen a szemed előtt, hogy ezzel rendkívül sokat tettél a honlapod használhatósága érdekében.

Adj ugrólinket a honlaphoz!

Bár a legtöbb látogatód számára nem okoz gondot a weboldaladon történő navigáció, de mi a helyzet a vakokkal vagy mozgáskorlátozottakkal?

Ők egyáltalán nem tudják használni az egeret, csak úgy képesek navigálni az oldaladon, ha ugrólinkeket (angolul skip-linkek) adsz hozzá.

Hogy ezek hogyan működnek?

A látogatók elhelyezik a kurzort a keresőmezőbe, és megnyomják a Tabulátort, amelyet követően először az oldal címe, majd a menüpontok kerülnek fókuszba. Abban az esetben pedig, ha bármelyikre Entert nyomnak, akkor megnyílik az adott link.

Ügyelj a weboldalad robosztusságára!

Fontos, hogy a weboldalad kódjában ne legyenek jelentős érvényességi problémák. Ezt a legkönnyebben úgy tudod leellenőrizni, hogy lefuttatod a W3C akadálymentességi tesztjét.

Amennyiben csak pár hibakódot dob fel, akkor nincsen tennivalód. Abban az esetben viszont, ha több százat, akkor az annak a jele, hogy ideje lecserélned az általad sablont.

Az akadálymentesített weboldal erősen kontrasztos színekből kell, hogy álljon

Biztosan te is találkoztál már olyan honlappal, amelyen kék vagy sárga alapon fehérrel írtak, ami eléggé megnehezítette a weboldal szövegezésének elolvasását.

Ezért is fontos, hogy ügyelj az erősen kontrasztos színek használatára. Ha például feketére írsz fehérrel, akkor a háttér tökéletesen elválik majd az írástól.

Szeretnéd megnézni, hogy a te honlapodon milyenek a színek?

A weboldaladhoz választott kontrasztarány egy ingyenes online program segítségével könnyedén leellenőrizhető.

Írd be az oldalon található felső mezőbe a betűszín a hatjegyű RGB színkódját, és az oldal kijelzi majd, hogy megfelel-e (angolul „pass”), vagy sem (angolul „fail”)!

Ejtsünk pár szót a szövegezésről is!

Nagyon sokszor találkozunk azzal a hibával, hogy a vállalkozók a saját szemszögükből írják meg a honlapuk szövegezését, amit sajnos a legtöbben egyáltalán nem értenek, és emiatt nem is vásárolnak.

Ezért mindenképpen azt tanácsolnánk számodra, hogy próbálj meg egyszerűen írni, mivel mind a keresőmotorok, mind pedig az olvasók az egyszerűen szerkesztett, áttekinthető szövegezést keresik és fogyasztják!

Válassz akadálymentes WordPress sablonokat!

Manapság már közel 15 ezer ingyenes sablon közül válogathatsz a WordPress-ben, és, ami még jobb, hogy ezek közül több, mint 120 kifejezetten azzal a céllal készült, hogy akadálymentes legyen.

Ez is jelzi, hogy egyre több fejlesztő kezdi felismerni, hogy a weboldal akadálymentesítése több pénzt hoz a konyhára, és valószínűleg a közeljövőben egyre több ilyen sablon érkezik majd. Sőt, egyre több akadálymentesítési funkciót is be fognak illeszteni a WordPressbe is.

Íme az általunk négy legjobbnak tartott sablon!

  • Twenty Sixteen

Ha blogolni szeretnél, akkor a WordPress által 2015 végén közzétett Twenty Sixteen ingyenes sablon az egyszerűségével és a letisztultságával tökéletes választást jelent számodra.

Rendkívül határozott és elegáns a tipográfiája, ami miatt remekül olvasható, és, mint ahogy azt fentebb is említettük már, az olvashatóság az akadálymentesség egyik legfontosabb ismérve.

  • Simone

A Simone nem véletlenül tartozik a WordPress legnépszerűbb akadálymentes sablonjai közé. Minden fontosabb akadálymentességi beállítással rendelkezik, és szinte semmilyen működési zavar nem tapasztalható vele kapcsolatban.

Bár azt mindenképpen meg kell említenünk, hogy sajnos nem készítettek hozzá demo oldalt, így nem láthatod előre, hogy a végeredmény az esetedben hogyan fog kinézni.

De ettől függetlenül mi azon a véleményen vagyunk, hogy megéri tenni vele egy próbát, ha akadálymentes weboldalt szeretnél építeni.

  • Manduca

A Manduca formaterve már-már szélsőségesen egyszerű, ami ízlés kérdése, hogy tetszik-e valakinek vagy sem, de egy biztos, hogy üzletileg nagyszerű választást jelent.

Hogy miért? Tartalmazza az összes akadálymentesítési funkciót, nem beszélve a fókusz-kígyónak nevezett effektusról, ami a korábban már említett ugrólinkek speciális változata.

  • StudioPress sablonok

Ezek a sablonok amellett, hogy igazán gyönyörűek, az elmúlt két évben kivétel nélkül akadálymentesen jelentek meg. Az alapjukat a Genesis Framework nevű keretrendszer adja, és erre kerül rá a választott, dizájnolt származtatott sablon, vagy más néven a gyereksablon.

A frissítések az előbbin futnak keresztül, amelynek köszönhetően észrevétlenek maradnak, és így a későbbiekben egyáltalán nem kell majd hozzányúlni magához a weboldalhoz.

Szeretnéd leellenőrizni a honlapod akadály­mentességét?

A fentebb leírt információk alapján már nagyjából képes vagy átlátni az akadálymentes weboldal legfontosabb szempontjait.

Abban az esetben, ha szeretnéd leellenőrizni, hogy az oldalad ezeknek mennyire felel meg, akkor ajánljuk számodra a WEBAIM akadálymentesség-tesztjét, amely megmutatja majd a legsúlyosabb hibákat.

Ha ezeknek az orvoslásához segítségre lenne szükséged, akkor fordulj hozzánk bizalommal! Mi az Improwww-nál már számos vállalkozónak segítettünk a weboldala egyszerűbbé és könnyebben kezelhetőbbé tételében. Az általunk átszabott illetve épített honlapok listáját a referenciáink között találhatod.

Szeretnél te is hasonló reszponzív weboldalt?

Töltsd ki az oldalunkon elhelyezett kérdőívet, amelyet követően felvesszük veled a kapcsolatot és időpontot egyeztetünk egy kezdeti konzultációra!

Abban az esetben pedig, ha tetszenek az ott elhangzottak, akkor elkezdünk együtt ötletelni, és úgy kialakítani a leendő weboldalad, hogy az teljes mértékben tükrözzön Téged és a vállalkozásodat.

Elküldünk neked egy az előzőnél is részletesebb kérdőívet, bekérjük az oldalra szánt tartalmakat, majd a designerünk bevonásával elkészítünk egy látványtervet, amely tartalmazza a kulcs üzeneteket.

A munka közben pedig folyamatosan tájékoztatunk a történésekről, hogy pontosan képben legyél azzal kapcsolatban, hol is tart jelenleg a fejlesztés.

Végül egy végső bemutatón keresztül láthatod a weboldaladat működés közben, és lehetőséged lesz tesztelni is azt. Abban az esetben pedig, ha nem találunk hiányosságot, akkor rátérünk az oldalad átadására. Megkapsz minden belépést és jogosultságot a felületedhez, illetve megmutatjuk hogyan használd azt, így akár Te is bármikor módosíthatod a tartalmaidat, és nem kell hozzá a mi segítségünket kérned.

De egyébként, ha igényled akkor tovább kísérjük a weboldalad fejlődését, felügyeljük a zavartalan működést és tovább fejlesztjük, hogy sokáig érdekes maradjon a vásárlóid számára.

Ha bármi kérdésed van, tudod, hol találsz minket! Amennyiben pedig tovább bővítenéd a tudásodat a témában, akkor keresd fel a blogunkat, ahol számtalan egyéb izgalmas bejegyzést olvashatsz!

Hasznos volt a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
LinkedIn

Neked mi a véleményed? Írd meg nekünk!

Rólunk

improwww marketing logó digitális marketing ügynökség

Digitális marketing ügynökségünkkel kis- és középvállalkozásoknak építünk egyéni online értékesítő rendszereket, amik állandó felügyelet és utánkövetés nélkül szállítják az új ügyfeleket. 

Szolgáltatásaink

Hasonló postok

Kövess minket!

Iratkozz fel!

Iratkozz fel a legfrissebb hírekért!

A feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.