fbpx

Bevételnövelő videómarketing

Ha eddig még nem aknáztad volna ki a videómarketing lehetőségeit, akkor mindenképpen olvasd el a mai bejegyzésünket, mivel összegyűjtöttük neked a legnyomósabb érveket a tartalommarketing eme eszköze mellett.

Továbbá segítünk abban is, hogyan vágj bele.

Videómarketing – Néhány érdekes infó

Bár a Tiktok és az Instagram már kevésbé nevezhető újdonságnak, de ettől függetlenül egyre nagyobb szeletet harapnak ki a médiafogyasztás tortájából.

Olyannyira, hogy az előbbinek például 2022 januárjában egymilliárd aktív felhasználója volt, akik havonta átlagosan 850 percet töltöttek el a platformon.

De nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a statisztikák szerint a beágyazott videót tartalmazó blogcikk esetében hosszabb az oldalon eltöltött idő.

Arról nem is beszélve, hogy a hallott információ akár ötször annyi ideig ragadhat bent a hosszú távú memóriában, mint kizárólagosan a vizuális inger formájában.

Sohasem késő felszállni a “videómarketing vonatra”!

A fentebb leírtak ellenére nagyon sok vállalkozó mégis inkább Stephen King regények jeleneteit rekonstruálja, mintsem odaállna a kamera elé, hogy leforgasson egy reels-t vagy rövid videót.

Ha te is közéjük tartozol, akkor mindenképpen olvass tovább! Lentebb ugyanis mindent megtalálsz majd, amelyre szükséged van ahhoz, hogy a videómarketing mesterévé válj.

Mik a céljaid a videómarketinggel?

Ahhoz, hogy valóban sikeres legyen a videómarketing stratégiád, az előzetes célkitűzések nagyon fontosak. Ezért minden esetben ezzel kell kezdened a folyamatot.

Meg kell határoznod, hogy mit szeretnél elérni a kommunikációs folyamattal:

  • látogatottságot a weboldaladnak, amelynek a kiépítésében vagy átreformálásában egyébként mi is tudunk segíteni – általunk eddig készített oldalakat a referenciáink között találod.
  • bevételed növelését,
  • az emberek figyelmének felhívását,
  • vagy csak egyszerűen be szeretnél mutatni egy terméket vagy szolgáltatást.

Ha erre a kérdésre tudsz válaszolni, máris közelebb kerülsz a sikerhez.

Válaszd meg a közönségedet!

A céljaid meghatározását követően azt is mindenképpen át kell gondolnod, hogy kiknek szeretnél kommunikálni. Ez alapján fogod tudni ugyanis megválasztani a kommunikáció hangnemét.

Mivel a TikTok a 16-24 éves korosztály (Z generáció) körében a legnépszerűbb, így a tartalmaidat rájuk kell leginkább szabnod. Bár azt hozzá kell tenni, hogy egyre több idősebb felhasználó is csatlakozik a platformhoz, és a felhasználói korosztály egyre inkább változik.

Ami pedig az Instagramot illeti, a legnagyobb arányt a 18 és 29 év közötti korosztály képviseli, de az idősebbek közül is egyre többen csatlakoznak. Főleg az 50 év felettiek közül kóstoltak bele egyre többen a képek és tartalmak megosztásának örömébe.

Nyertes tartalom ötletek

Az elmúlt évekből származó statisztikák azt mutatják, hogy mind az Instagramon, mind pedig a Tiktokon az érzelmes üzenetet tartalmazó organikus videók vagy hirdetések nyújtják a legjobb teljesítményt.

Ez azt jelenti tehát, hogy egy szívhez szóló üzenettel lehet leginkább célba érni a felhasználóknál.

A tutorial videók általában hasonlóan jól szerepelnek, ráadásul megvan az az előnyük, hogy számos márkához illeszkednek. A szépségápolási brandek megoszthatnak például sminkoktatós és termékbemutatós videókat, míg a ruházati márkák megmutathatják hogyan kell bizonyos ruhadarabokat stílusosan viselni.

Nem hagyhatjuk azonban szó nélkül azt a kampányt sem, amikor egy étterem versenyt hirdetett, méghozzá azzal a címszóval, hogy annak a felhasználónak, akinek egy a kínálatukból hiányzó fogásról szóló videója leginkább elnyeri a tetszésüket, felveszik az étlapra.

A kezdeményezés nagyon sikeresnek bizonyult, ami a márka nevét is népszerűsítette.

Ami a videók hosszát illeti

A videómarketing sikeressége nem csupán a videó típusának megválasztásán alapszik, hanem a hosszára is oda kell figyelni. A TikTok-on például az esetek többségében a 21 és 34 másodperc közötti videók jobban teljesítenek. Olyannyira, hogy ezeknél a videóknál átlagosan 16%-kal nagyobb a megjelenések száma.

Azt azonban nem árt szem előtt tartanod, hogy az emberek többsége egyre rövidebb ideig képes odafigyelni, a Z generációra ez különösen igaz, így a videóidnak azonnal meg kell ragadni a figyelmet.

Ellenkező esetben ugyanis a felhasználók elveszítik az érdeklődésüket, és tovább görgetnek majd valami másra.

Van megfelelő operatőri/vágói tapasztalod a minőségi reels videók készítéshez?

Ha már a Tiktokon és az Instagramon kommunikálsz, akkor az általad megosztott videóknak igényesnek és egyedinek kell lennie, hogy nem merüljenek a feledés homályába.

Ehhez viszont nem árt némi tapasztalat, és persze a megfelelő felszerelés, amely magában foglal egy FullHD felbontásban dolgozni képes kamerát, az állványt, a mikrofont, a világítást és a szerkesztő programot.

Ha nincsen tapasztalatod, akkor sincsen probléma, mivel manapság már számtalan olyan fél-profi csapat létezik, akik egy-egy videó leforgatását kedvező áron vállalják, és, ami legfontosabb, hogy élvezhető minőségben.

Hogyan fogod kezelni a kommenteket?

Az internetes kommunikáció esetében bizony számítanod kell arra, hogy a videóidra nem csak pozitív, hanem negatív hangvételű kommentek érkeznek. A legtöbben ezeket úgy védik ki, hogy korlátozzák a hozzászólás lehetőségét.

Ezt azonban mi nem javasoljuk, mivel ezzel megvonnod az interakció lehetőségét, ami a közösségi média platformok talán egyik leghasznosabb funkciója.

A negatív kommenteket a következőképpen kezelheted

  • Nem reagálsz rájuk
  • Reagálsz rájuk, de pozitív hangvételben
  • Letörlöd bizonyos kommentelők kommentjeit, vagy, ha szükséges, akkor le is tiltod őket, mielőtt rosszabbra fordulna a helyzet.
  • Pozitív kommenteket reflektorfénybe állítod, és ezáltal elveszed az élét a negatív kommenteknek

Hogy fogod mérni a videómarketing sikerét?

Bár a nézettségi adatokból tudhatod meg, hogy hány embert értél el a videóiddal, de sajnos azt nem mutatják meg, hogy a nézők megértették-e azok üzenetét, és valamilyen cselekvésre (vásárlásra) késztette-e őket.

Ezért is érdemes a videók leírásában vagy magában a videóban egy linket elhelyezni, amelynek a segítségével mérheted weboldalad, webáruházad látogatottságát.

Kíváncsi vagy, hogy a videómarketing hogyan segíthet a márkaépítésben? Íme néhány sikertörténet!

A legjobb példaként talán Kiss Milánt tudnánk felhozni, akit jelenleg mentorálással segítünk. Ő olyannyira sikeresen alkalmazza a videómarketinget, hogy heti 5-6 kiposztolt tartalma havonta körülbelül 8-10% növekedést hoz a követőszámban. Ha szeretnél inspirálódni, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy nézd meg az Instagram profilját.

Milán weboldalát amit mi készítettünk itt tudod megnézni.

De nem feledkezhetünk meg Szaszáról, Szathmáry Alexandráról sem, aki az Instagramon több, mint 25 ezer követővel rendelkezik, és tábora napról napra csak növekszik. Az ő profilját is mindenképpen ajánljuk megnézésre.

Sőt Szaszával készítettünk egy sikeres esettanulmányt is, ahol azt mutatjuk be, hogyan építettük fel a szinte magától működő ügyfélszerző rendszerét.

Végül, de nem utolsó sorban, én is belevágtam a videó készítésbe itt tudjátok megnézni a tartalmaimat Instán – bertalanbarta.hu – Folyamatosan posztolok tartalmakat a vállalkozás automatizálásról, a külföldi létről és természetesen Baliról. Követni ér. ????

Hogy valóban hasznos legyen a bejegyzés, mutatunk egy példát hogyan NE tiktokolj

Ott van például a Xixo esete, amely 2023 júliusában gondolt egyet, és elindított egy brutál influencer kampányt, többek között TikTokon is, méghozzá abból az apropóból, hogy a WHO legújabb ajánlásában rákkeltőnek minősítette az üdítőitalokban is gyakran használt édesítőszert, az aszpartámot.

A márka marketing csapata fogott egy egész hadseregnyi celebet és influenszert, akiknek kiadták, hogy mit kell mondani a Xixo zérókóláról, amely egyáltalán nem tartalmazza ezt az összetevőt, ők pedig felvették a kis videójukat és kirakták a TikTokra. Is.

Igazából önmagában még ezzel nem is lett volna nagy baj, azzal viszont inkább, hogy szinte minden elérhető influencer pontosan ugyanazokat a szavakat szajkózta, ami a félország számára azt az üzenetet közvetítette, hogy elképesztően mű az egész.

Hiába a gigantikus elérés, az eredeti célkitűzés ellenkezőjét érték el

Aki végignézett egy ilyen videót, az algoritmus a többivel is töményen betalálta, így a felhasználóknak olyan celebek videót is végig kellett nézniük, akiket például egyáltalán nem kedvelnek. Mindezzel pedig a marketingesek az eredeti céllal ellenkező hatást érték el.

Hiába ment át a felhasználók többségének az elég bénán tálalt üzenet, miszerint az aszpartám veszélyes és a Xixo-t kell választani, ettől függetlenül még nem vették meg többen a zérókólájukat. Ezért sem javasolnánk követendő példaként TikTok tartalommarketinghez az esetet.

Végszó

Most, hogy sikerült átrágnod magad a cikken reméljük, hogy egyúttal a videómarketing, és úgy általában a különböző releváns platformok megértéséhez is sikerült közelebb kerülnöd.

Egy biztos: akár a TikTok-ot, akár az Instagramot választod, az évek múlásával a trendjeikhez hasonlóan maguk a platformok is folyamatosan változnak majd, legyen szó a chat állandó finomhangolásáról vagy az újabb posztformátumok bevezetéséről, amelyhez bizony alkalmazkodnod kell, ha szeretnéd tartani a lépést a konkurenciával.

Hasznos volt a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
LinkedIn

Neked mi a véleményed? Írd meg nekünk!

Rólunk

improwww marketing logó digitális marketing ügynökség

Digitális marketing ügynökségünkkel kis- és középvállalkozásoknak építünk egyéni online értékesítő rendszereket, amik állandó felügyelet és utánkövetés nélkül szállítják az új ügyfeleket. 

Szolgáltatásaink

Hasonló postok

Kövess minket!

Iratkozz fel!

Iratkozz fel a legfrissebb hírekért!

A feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.