fbpx

Így használd a SWOT elemzést a marketing stratégiádban

Első hallásra talán bonyolultnak tűnhet a SWOT elemzés, de hidd el: nem véletlenül olyan ismert és hatékony elemzési módszer a vállalkozók körében. Ha még csak most ismerkedsz az elemzési stratégiákkal, mindenképpen görgess tovább – a cikk olvasása után azonnal világossá válik, hogyan tudod profitnövelésre fordítani a SWOT elemzésed eredményeit, illetve, hogy hogyan tudod azt beépíteni akár az online marketing stratégiádba.

A SWOT elemzésről röviden

Ha a SWOT elemzést hívod segítségül marketing stratégiád kialakításához, azonosíthatod a vállalkozásod

 • erősségeit (Strengths)
 • gyengeségeit (Weaknesses)
 • lehetőségeit (Opportunities)
 • és veszélyeit (Threats).

Akkor is nagy hasznát veheted ennek a módszernek, ha az üzleti stratégiád kialakításán dolgozol.

A SWOT elemzés segítségével számot vethetsz a vállalkozásod külső és belső körülményeiről, majd – amit lehet – a hasznodra tudod fordítani. A belső szempontok közé soroljuk az erősségeket és a gyengeségeket (S-W), a külső szempontok közé pedig a lehetőségeket és a veszélyeket (O-T). A belső szempontokra nagyrészt közvetlen hatást gyakorolhatsz, míg a külső szempontok általában a vállalkozás keretein kívül állnak.

Így néz ki a SWOT elemzés

Lássunk minderre egy-egy példát:

Egy fodrászszalon esetében erősség lehet a forgalmas helyen lévő szalon. Gyengeség pedig, hogy a vezetőség nem fordít sokat a social media megjelenésekre – se pénzben, se energiában. Utóbbin házon belül is változtathatnak, ha akarnak.

Maradva a fodrászat példájánál, lehetőség, hogy kiegészítik szolgáltatásukat manikűrrel, hiszen erre – tapasztalatuk alapján – mostanában megnőtt az igény a vendégeik körében. Veszélyként fennállhat, hogy adózási formát módosít az állam, ergo a pénzforgalmat újra kell kalkulálni a fennmaradás és további profitszerzés érdekében.

SWOT elemzés a gyakorlatban – a piackutatás alapja

Mielőtt túlságosan is elmélyülnénk a SWOT elemzésben, fontos megjegyezni, hogy ez nem egy tudományos kutatás. Nem az a célja, hogy pontosan megjósolj minden lépést, abban azonban óriási segítséget nyújthat, hogy lásd, mivel tervezhetsz, merre indulj el. A módszertan alapja, hogy képet kapj a vállalkozásodat érintő valamennyi körülményről. És persze az, hogy a kapott eredmények mentén kialakítsd vagy újrastrukturáld a marketing stratégia készítés menetét. Vegyük át lépésről lépésre, hogyan is néz ki mindez a gyakorlatban.

 Határozd meg a célt!

Minden kutatást és elemzést – így a SWOT elemzést is – a célmeghatározással érdemes kezdeni. Gondold át, hogy mit vársz az elemzéstől, milyen információval szeretnél gazdagodni, és hogy mire fogod használni a kapott eredményeket. Enélkül bármilyen elemzéshez is folyamodsz, nem sok hasznod lesz belőle. Ezután kezdődhet meg csak az érdemi munka, azaz az első lépés megvalósítása.

 1. Gyűjts magad köré a segítőidet!

Nézz szét a kollégáid között, és minden olyan munkatársadat vond be a folyamatba, akik valamilyen szempontból a segítségedre lehetnek. Törekedj rá, hogy minden területről legyen melletted valaki, aki segítheti a SWOT elemzés menetét. Kérj fel marketingeseket, pénzügyeseket, HR-eseket, valamint minden munkafolyamatból legalább egy embert, aki előre viheti a munkát az észrevételeivel.

Segítünk az online marketing stratégia kialakításában

Ha még nem tart ott a vállalkozásod, hogy kollégák vegyenek körül, keress fel barátokat vagy családtagokat, akik valamelyes konyítanak a marketinghez. Ők is segíthetnek a SWOT elemzés lebonyolításában. Fontos, hogy bízz meg a választott személyekben, így lehet az elemzés a lehető legpontosabb.

Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy nincsenek körülötted olyan személyek, akiktől segítséget kérhetnél. Valójában ez sem tragédia, hiszen vállalkozásod vezetőjeként minden folyamatra rálátsz. A buktató ebben az esetben az lehet, hogy nem vagy kellően őszinte magadhoz. A megoldás ebben az esetben az, hogy ne kíméld magad, hiszen a kendőzetlenség fog most a leginkább hasznodra válni. Ha amúgy is egyedül csinálod a SWOT elemzést – senki nem fogja látni a kellemetlenebb részleteket. Minden a fejlődésed érdekében történik, ezt tartsd szem előtt.

Kiváló megoldás lehet az is, ha ügyfeleidtől kérsz segítséget. Így ők érzik azt a törődést, amit általában minden ügyfél érezni szeretne, te pedig bátran felhasználhatod üzleted építéséhez az általuk elmondottakat. Ez az egyik leghasznosabb módszer, hiszen közvetlen visszajelzést kaphatsz szolgáltatásaidról, így azokat a területeket fejlesztheted, ami az ügyfeleknek a legfontosabb.

 1. Brainstorming nélkül nincs SWOT elemzés

Ha csapattal dolgozol: néhány fő esetén listázzátok ki együtt a négy kulcsszó alá a különböző tényezőket. Vegyétek sorra a cég erősségeit, gyengeségeit, a lehetőségeket és a veszélyeket is. Könnyebbé teheted a saját dolgodat, ha mindenkitől előzetesen kérsz listát a gondolatairól, majd a találkozón vesézitek ki azokat.

Egyéni munka esetén pedig írj fel mindent, ami eszedbe jut, majd következhet a csoportosítás.

A négy kifejezés alá írj be mindent. Ekkor még ne számítson a fontossági sorrend, de még csak az sem, hogy mennyire igaz vagy hamis az állítás. A relevanciát is tedd el későbbre. Innen fogsz tudni elindulni. A lényeg, hogy ne hagyj ki semmit!

Ha teheted, segítő csapattal készítsd el a SWOT elemzésed

 1. Egyeztess és pontosíts

A listára került elemeket érdemes még egyszer átbeszélni, a félreértések elkerülés végett pedig pontosítani. Kérd meg a kollégákat, válasszanak ki fejenként mind a négy szempontból három-három elemet, azaz összesen tizenkettőt. Ebből előreláthatólag kialakul egy minta, ami alapján körül lehet határolni, melyek a legfontosabb tényezők, amikre a legnagyobb figyelmet kell fordítani.

 1. Tegyél fel kérdéseket!

Mindegy, hogy csapattal vagy egyedül dolgozol, néhány kérdés segíthet abban, hogy pontosabban tudd megfogalmazni a problémákat és pozitívumokat. Ez segít rendszerben látni a vállalkozásod működési mechanizmusait.

Határozd meg az erősségeket: Miben jó a céged? Miben jobb a céged, mint a versenytársaké? Honnan származik a bevétel legnagyobb része? Mivel elégedettek leginkább az ügyfelek? Eléggé naprakész-e a cégben dolgozók szaktudása? Mennyire elégedettek a dolgozók? Ilyen, és ehhez hasonló vizsgálódásokkal könnyen választ kaphatsz az Erősségek témakörében.

A vállalkozás erősségeiről mindenki szeret beszélni, azonban a dolgok kellemetlenebbik felét is érdemes megfogni a siker érdekében. Gondold át, milyen területeken van tennivaló ahhoz, hogy pozitív irányba mozduljon el a mérleg.

Határozd meg tehát a gyengeségeket is: Milyen erőforrásokat kutathatsz még fel? Miben kell fejlődni az ügyfelek szerint? Milyen igényeket szolgálhatnál még ki az eddigiek mellett? Milyen olyan munkafolyamatok vannak, amiken érdemes lenne változtatni a hatékonyság növelése érdekében? Mi az a terület, ahol lemaradás van a versenytársakhoz képest? Megfelel-e a lokáció a célokhoz mérten?

Ha ezekre – és még néhány hasonló kérdésre – választ kaptál, itt az ideje, hogy felmérd és felismerd a lehetőségeidet. Ezek lehetnek jogi, technológiai változások, terjeszkedést elősegítő változások, gazdasági vagy az online marketing stratégia fejlesztésében rejlő lehetőségek.

Vagyis: határozd meg a lehetőségeidet! Keress választ arra, hogy milyen új potenciál van a piacon? Tudod-e bővíteni a kínálatodat? Van-e lehetőség a keresztértékesítésre? Milyen módszered van arra, hogy még inkább megismerd az ügyfeleid igényeit? Van-e olyan terület a cégen belül, ami magasabb szaktudást, esetleg speciális hozzáértést igényel? Várható-e olyan gazdasági átalakulás, ami a vállalkozás előnyére válhat?

Egy ideális világban a következőkkel talán nem is kéne foglalkozni, sajnos azonban a való élet mindig rejt veszélyeket is. A vállalkozások terén ez különösen igaz lehet, így érdemes alaposan szemügyre venni, milyen veszélyekkel találhatjuk szemben magunkat.

Térképezd fel a veszélyeket: Mi fenyegeti leginkább a bevételt? Milyen új versenytársak jelentek meg a piacon? Hűségesek-e az ügyfelek? Várható-e olyan törvénymódosítás, ami negatívan befolyásolja a forgalmat? Van-e szakmai utánpótlás? Bízhatsz-e a partnereidben?

Piackutatás és online marketing stratégia kialakítása csak a legjobb kérdésekkel valósítható meg

 1. Fókuszálj és priorizálj

Ha vállalkozásod van, folyamatosan alkalmazkodni kell a legfrissebb piaci igényekhez. Ennek érdekében át kell gondolnod, mire fordítsd erőforrásaidat, mire fókuszálj, és mit helyezz előtérbe, hogyan építsd fel marketing stratégiádat.

Szűkíts a listán: olyannyira, hogy minden, ami eddig rákerült, most szanáld, és maradjanak csak a legfontosabbak. Mindehhez elegendő egy A4-es lap, amit ossz fel négy egyenlő részre, és írj mindegyik négyzetbe 2-3 szempontot. Emlékeztetőül, nevezd el a négyzeteket így: erősségek, gyengeségek, lehetőségek és veszélyek. Használd válogatáskor a következő két kérdést:

 • Mennyire erős az adott faktor hatása?
 • Mennyire valószínű, hogy bekövetkezik?

A lista többi részét rakd el későbbre.

Így néz ki a kész SWOT elemzés

A még jobb átláthatóság kedvéért készítettünk egy fiktív SWOT elemzést. Maradjunk a fent említett fodrászszalonos példánál.

Így néz ki a SWOT elemzés

Összefoglalva…

… a SWOT elemzés remek lehetőség és módszer arra, hogy fejleszd a céged. Új nézőpontból vizsgálhatod meg eddigi szolgáltatásaidat, képbe kerülhetsz az erősségekkel, de feltérképezheted azt is, milyen gyengeségei vannak a vállalkozásodnak. Egy szakértői csapattal a hátad mögött pedig egészen új távlatok nyílhatnak meg előtted.

 

Hasznos volt a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
LinkedIn

Neked mi a véleményed? Írd meg nekünk!

Rólunk

improwww marketing logó digitális marketing ügynökség

Digitális marketing ügynökségünkkel kis- és középvállalkozásoknak építünk egyéni online értékesítő rendszereket, amik állandó felügyelet és utánkövetés nélkül szállítják az új ügyfeleket. 

Szolgáltatásaink

Hasonló postok

Kövess minket!

Iratkozz fel!

Iratkozz fel a legfrissebb hírekért!

A feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.