fbpx

Webdesign: Történetmesélés – hallottad már?

Webdesign és történetmesélés?

Ha te sem érted, hogyan kerül ez a két dolog egy mondatba, akkor olvasd tovább a cikkünk és lerántjuk a leplet a titokról, mikor és hogyan is használhatod a story-tellinget ha a webdesignról van szó!

A webdesign nem csupán egy weboldal esztétikai megjelenéséért felelős, hanem a felhasználókkal való érzelmi kapcsolat kialakításáért is, és itt jön képbe a történetmesélés, amellyel megkönnyítheted ezt a folyamatot.

A történetmesélés tudománya

A Neuroscience and Biobehavioral Reviews által közölt tanulmány szerint a történetmesélés ugyanazt az agyi aktivitást váltja ki, mint a személyes tapasztalás során szerzett ingerek. Ezáltal a történetmesélés alkalmazása a webdesignban, az érzelmi kötődés kialakításának hatékony módja lehet adott márkával vagy termékkel.

Egy másik a Journal of Consumer Research által közölt tanulmány szerint a fogyasztói döntéseket is pozitív irányba befolyásoló tényező lehet a történet alkalmazása. A történet olvasása során a fogyasztó a relativitás és kapcsolódás érzését tapasztalhatja, ezáltal valószínűbb, hogy kapcsolatba fog lépni a márkával vagy termékkel.

 

A webdesign, a történet és az empátia kapcsolata

A webdesign alkalmazásával vizuális, a történet mesélés eszközével pedig érzelmi élményt teremthetsz a felhasználóid számára. A két eszköz összekapcsolása a márka vagy termék megismerésében és megértésében lehet segítség a felhasználók számára, ami megnövekedett bizalmat, hűséget és konverziót eredményezhet. Fontos felismerned, hogy a döntéseinket az érzelmeink irányítják és ezeket gyakran csak utólag racionalizáljuk.

A webdizájn és az empátia összefügg abban az értelemben, hogy a webdesignereknek meg kell érteniük és együtt kell érezniük a felhasználókkal, akik interakcióba lépnek a tervükkel. Az empátia az a képesség, hogy megértsük és megosszuk mások érzéseit, a webdesign kontextusában pedig a webhelyet használó felhasználók igényeinek, szükségleteinek és viselkedésének megértését jelenti.

Ha a dizájnerek empátiát éreznek a felhasználók iránt, akkor felhasználóbarátabb, intuitívabb és vonzóbb terveket tudnak létrehozni, ami magában foglalja a felhasználó fájdalompontjainak, céljainak, motivációinak és preferenciáinak megértését. A felhasználó szemszögéből a tervezők könnyebben használható, tetszetősebb és céljaik elérésében pedig hatékonyabb weboldalakat hozhatnak létre.

Az empátia többféleképpen is kifejezhető a webdizájnban, például felhasználói personák használatával, felhasználói kutatások és tesztelések végzése, akadálymentesítési tervezés, valamint világos és tömör visszajelzés. Végső soron, amikor a tervezők empátiát éreznek a felhasználóik iránt, nagyobb valószínűséggel hoznak létre olyan webhelyeket, amelyek sikeresek a felhasználók igényeinek kielégítésében és a webhely céljainak elérésében.

 

 

A TE történeted – avagy hogyan legyen egyedi a márkád

Valljuk be, nincsen új a nap alatt! Számtalan cég és versenytárs, rengeteg helyettesitőtermék és egyéb alternatív megoldás rohangál a piacon. És egy a közös ezekben: mindegyik a vásárlók figyelmére éhezik!

Ezért kell bevetned minden lehetséges fegyvert és eszközt, amely kiemel ebben a hatalmas zajban és magadra tudod vele irányítani a figyelmet. Ezt sok féle módszerrel el lehet érni, például egy ötletes és kreatív webdesign tökéletes alapot nyújt ehhez, azonban ez önmagában koránt sem elég! Itt jön képbe a story-telling, amellyel megkönnyítheted a közönségeddel való kapcsolatteremtést.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy jó, jó, de mégis hogyan?

 

Vizuális elemek

A vizualizáció hatékony módja egy történet elmesélésének. Fontold meg olyan egyedi illusztrációk vagy fotók használatát, amelyek megragadják márkád lényegét, és a képeken keresztül mesélnek el egy történetet.

 

Meséld el a márka történetét

Mindenkit érdekel, hogy honnan indultál, mik voltak a motivációid, mi is a márkád célja, milyen úton jutottál ide! Oszd meg a márka történetét, értékeit és küldetését, ezzel segítve közönséget, hogy mélyebb szinten kapcsolatba tudjon lépni a márkáddal.

 

Használd a vásárlók sztoriját

Oszd meg olyan ügyfelei történeteit, akik pozitív tapasztalatokkal rendelkeznek a márkáddal kapcsolatban. Ez társadalmi bizonyítékot teremt, és segít a leendő vevőidnek látni, hogy a terméked vagy szolgáltatásod használata milyen előnyökkel járhat a számukra.

 

Használj animációt

Az animációk nagyszerű lehetőséget kínálnak a felhasználók bevonására. Fontold meg animált karakterek vagy illusztrációk használatát, amelyek segítségével a felhasználókat végig vezeted a webhelyeden.

 

Interaktív elemek beépítése

Az olyan interaktív elemek, mint a vetélkedők vagy felmérések (akár egy szerencsekerék), segíthetnek elmesélni egy történetet azáltal, hogy bevonják a felhasználókat, és végig vezetik őket egy sor kérdésen vagy CTA-n, amelyek egy történetet mesélnek el összességében.

 

Tipográfia használata

A tipográfia használható egy bizonyos hangnem vagy érzés közvetítésére, amely segíthet elmesélni a márka történetét. Használj egy olyan egyedi betűtípust, amelyről a vásárlóidnak egyből Te és a márkád jut eszébe.

Nézz csak végig a nagy divatmárkákon! Gucci, Yves Saint Laurent vagy a Balmain, mindegyiket azonnal felismered már a betűtípust látva.

 

Hanghatások minden mennyiségben

Használj hangelemeket, például háttérzenét vagy hangeffektusokat, hogy hangot adj márkád történetének. Lehet az egy zene vagy egy adott animációhoz tartozó hangeffektus, amelyet azonnal hozzád fognak társítani az idelátogatók.

Gondolj a Kahoot-ra, amely megannyi diák emlékezetébe egy életre bevésődött a digitális oktatás ideje alatt!

Összességében a sikeres történetmesélés kulcsa a webdizájnban a kreativitás és a hitelesség. Gondolkodj a megszokott határaidon kívül, és találj egyedi módot a márkád történetének elmesélésére, amelyre a közönséged rezonálni fog.

 

“jó bornak is kell a cégér” avagy a tartalom és a SEO kapcsolata

amikor SEO nélkül vársz a sok vevőre

Hiába jó a sztorid ha nem látja senki sem!

Ha már alkalmazod a storytellinget webdizájnban, a SEO és a tartalom közötti kapcsolat még fontosabb. A hatékony történetmesélés egy olyan narratíva létrehozását jelenti, amely leköti a közönséget  és ezzel növeli a felhasználók webhelyén töltött idejét.. A SEO segít felerősíteni ezt a narratívát azáltal, hogy láthatóbbá teszi a keresőmotorok és végső soron a potenciális látogatók számára az oldalad és a történeted.

Jöjjön néhány tipp a történetmesélés beépítéséhez a webdesignba, szem előtt tartva a SEO-t:

 

Használd a kulcsszavakat stratégiailag

Illessz be releváns kulcsszavakat történetmesélő tartalmaidba, hogy javítsák a webhelyed láthatóságát a keresési eredmények között.

 

Fókuszban a felhasználói élmény

Tervezd meg webhelyed a felhasználók szem előtt tartásával, megkönnyítve a navigálást és a szükséges információk megtalálását. Ez javítja az elköteleződést és csökkenti a visszafordulási arányt, ami pozitívan befolyásolhatja a keresőoptimalizálást.

 

Strukturált adatok használata

Használj strukturált adatjelölést, hogy segítsd a keresőmotorokat a webhely tartalmának megértésében, és relevánsabb keresési eredményeket biztosítson a felhasználók számára.

 

Belső linkelés beépítése

Használj belső linkeket a kapcsolódó tartalmak összekapcsolásához, amelyek a felhasználókat a webhelyeden keresztül irányítják majd. Ez javíthatja az elköteleződést, és tovább tarthatja a látogatókat a webhelyeden, ami szintén javíthatja a keresőoptimalizálást.

 

Vizuális elemek használata

Használj látványelemeket, például képeket és videókat, hogy elmeséld a márkád történetét és javítsd az elköteleződést. Ügyeljen arra, hogy optimalizáld a vizuális elemeket alternatív szöveggel és más SEO bevált módszerekkel.

Összességében a történetmesélés hatékony eszköz lehet az elkötelezettség és a SEO javítására a webhelyeden. Ha történetmesélő elemeket építesz be webdizájnjába, vonzóbb és emlékezetesebb felhasználói élményt hozhatsz létre, amely javíthatja webhelyed láthatóságát a keresési eredmények között.

Azonban ha úgy érzed, hogy egyedül nem vágnál bele a keresőoptimalizálás művészetébe, mi szívesen segítünk neked, hogy ne tölts el feleslegesen sok időt a szakirodalom és a végtelen adathalmazok rengetegében!

Vagy ha csak szimplán érdekel a SEO fontossága, akkor érdemes elolvasnod a Sybell cikkét a témában!

 

Ha pedig szükséged van egy kis extra segítségre, készítettünk egy táblázatot a SEO és a tartalom fő különbségei és hasonlóságai között a történetmesélő webdesignon belül:

Összefoglaló

A webdesign tervezésnél érdemes a történetmesélés eszközét alkalmazni, hogy növeljük a konverziós arányokat. A felhasználók szorosabb érzelmi kötődésén túl, az elköteleződést és a weboldal forgalmát is növelhetjük ezzel. Az olyan technikák beépítésével, mint az interaktív látványelemek, valamint a logikus navigáció kialakítása, egyedi és emlékezetes felhasználói élményt érhetünk el a látogatóinknál, akik szívesen látogatnak majd vissza a weboldalunkra.

Kiemelendő a keresőmotorok fontossága is, hiszen a nagyobb látogatottság és az aktív felhasználói interakciók, jobb eredményeket hozhatnak.

Ha érdekel, hogy miért is fontos a keresőmotor-optimalizált kontent gyártása a weboldaladra, olvasd el korábbi cikkünket, amelyben részletesen kifejtjük ennek előnyeit.

 

Szeretnél kitűnni a tömegből?

Akkor meséld el, miért te vagy a legjobb!

A te vevőid, a te történeted

 

Elemezzük ki együtt a weboldalad!

Jelentkezz be a 100% ingyenes, 30 perces kötetlen beszélgetésre, ahol együtt kielemezzük a weboldalad. 

contact-form

töltsd ki az adataidat, küldd el a weboldalad

calendar

foglalj egy időpontot a naptárba

unique-visitor

együtt kielemezzük a weboldalad

Hasznos volt a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
LinkedIn

Neked mi a véleményed? Írd meg nekünk!

Rólunk

improwww marketing logó digitális marketing ügynökség

Digitális marketing ügynökségünkkel kis- és középvállalkozásoknak építünk egyéni online értékesítő rendszereket, amik állandó felügyelet és utánkövetés nélkül szállítják az új ügyfeleket. 

Szolgáltatásaink

Hasonló postok

Kövess minket!

Iratkozz fel!

Iratkozz fel a legfrissebb hírekért!

A feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.