fbpx

Miért fontos a webhelyed elemzése?

stratégiai gondolkodás és analitikai elemzés

A webhelyelemző és nyomkövető eszközök használatának megértése kulcsfontosságú a webhelyes sikerének mérésében. Ezek az eszközök értékes betekintést nyújthatnak abba, hogy a látogatók hogyan lépnek kapcsolatba a webhelyeddel, lehetővé téve, hogy adatközpontú döntéseket hozz a webhelyed teljesítményének javítása érdekében.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan használhatunk elemző és nyomkövető eszközöket a webhelyed sikerének mérésére, könnyen érthető és egy kicsit szórakoztató módon.

Webhely elemzésre fel!

Az Analytics beállítása – első lépés a webhely elemzés felé

Webhelyed mérésének első lépése az analitika beállítása. A Google Analytics egy népszerű és ingyenes lehetőség, amellyel nyomon követheted a weboldalad forgalmát, a visszafordulási arányokat és egyéb mutatókat. A Google Analytics beállításához létre kell hoznod egy fiókot, és hozzá kell adnod egy követőkódot a webhelyedhez. Ez a kód lehetővé teszi a Google számára, hogy nyomon kövesse a felhasználók viselkedését a webhelyeden, és az adatok elérhetők lesznek az elemzési irányítópultodon.

Tekintsd úgy, mint egy „Hol van Waldo?” játékot. A Google Analytics segítségével megtudhatod, hogy látogatóid hová mennek a webhelyeden, és mennyi ideig maradnak ott.

Ha beleásnád magad jobban a Google Analyticsbe, akkor érdemes a Creative Site oldalára ellátogatnod, ahol megismerkedhetsz a GA alapjaival és néhány tippet is kapsz az induláshoz.

E  mellett készítettem egy rövid videót a kezelő felületről, ezt itt tudod megtekinteni.

 

ismerd meg a kulcsmutatókat, amit a marketingben használunk

Kulcsmutatók követése

Miután beállítottad az elemzést, fontos nyomon követni azokat a kulcsfontosságú mutatókat, amelyek betekintést nyújtanak webhelyed teljesítményébe. Néhány fontos követendő mérőszám:

  • Visszafordulási arány: A magas visszafordulási arány azt jelentheti, hogy webhelyed nem  elég releváns a látogatóidnak. Gondolj erre úgy, mint egy első randevúra – ha nem érdekli őket, valószínűleg nem jönnek vissza.
  • Oldalak munkamenetenként: A munkamenetenkénti oldalak nagy száma azt jelezheti, hogy webhelyed tartalma leköti a látogatókat, mint például egy jó beszélgetés vacsora közben.
  • Munkamenet időtartama: A munkamenet hosszú időtartama azt jelezheti, hogy webhelyed értékes információkat nyújt, és leköti a látogatókat, mint például egy jó film vagy koncert.
  • Konverziós arány: Az alacsony konverziós arány azt jelezheti, hogy webhelyednek cselekvésre ösztönzése vagy fizetési folyamata javításra szorul. Gondolj erre úgy, mint egy értékesítési prezentációra – ha nem vásárolnak, akkor át kell dolgozni a megközelítését.

Ezen mutatók nyomon követésével jobban megértheted, hogyan lépnek kapcsolatba a látogatók a webhelyeddel, és hol lehet javítani.

Hőtérképek és munkamenetrögzítés használata

A legfontosabb mutatók nyomon követése mellett hőtérképeket és munkamenet-rögzítést is használhatsz, hogy mélyebben megértsd, hogyan lépnek kapcsolatba a látogatók a webhelyeddel. A hőtérképek azt mutatják, hogy a felhasználók hol kattintanak az oldalra, a munkamenet-rögzítés pedig lehetővé teszi a webhelyen végzett tényleges felhasználói munkamenetek felvételeinek megtekintését.

A hőtérképek segítségével azonosítani lehet a webhely azon területeit, amelyekre sok kattintás érkezik, illetve azokat, amelyeket figyelmen kívül hagynak. Ez az információ felhasználható a webhely módosítására a felhasználói élmény javítása érdekében. Ha például a hőtérkép azt mutatja, hogy a látogatók egy nem kattintható területre kattintanak, hozzáadhatsz egy gombot vagy hivatkozást az adott területhez, hogy intuitívabb legyen.

heatmap vagy hőtérkép egy weboldalról

Gondolj rá úgy, mint egy kincsestérképre – a hőtérképek segítenek megtalálni az aranybányákat a webhelyeden.

A munkamenetrögzítés egy hatékony eszköz, amellyel pontosan láthatod, hogy a felhasználók hogyan lépnek kapcsolatba a webhelyeddel. A munkamenetek rögzítésével azonosíthatod azokat a területeket, ahol a látogatók nehézségekkel küzdenek, és változtatásokat hajthatsz végre a felhasználói élmény javítása érdekében. Ha például azt észleled, hogy sok látogató nehezen talál egy adott gombot vagy hivatkozást a webhelyeden, akkor feltűnőbbé teheted azt, vagy további navigációt adhatsz hozzá a könnyebb megtalálás érdekében. Tekintsd úgy, mint egy kémfilmet – megtekinthetsz egy felvételt a felhasználói élményről a webhelyeden, és láthatod, hogy hol navigálnak nehezen.

Egy remek eszköz lehet a Microsoft applikációja, a Clarity ami többek között a hőtérkép elkészítésében is nagy segítségedre lehet rengeteg más mellett, mindezt ingyen! De a Google Analytics is a segítségedre lehet ebben.

További tippekért lesd meg a Webshark oldalát, ahol bevezetnek a hőtérképek világába!

 

Elemezd és optimalizálj

Miután összegyűjtötted az adatokat az analitikai- és nyomkövető eszközeiből, fontos elemezni az adatokat, és a megszerzett ismeretek alapján módosítani kell a webhelyeden. Ha például azt észleled, hogy a visszafordulási arány magas, előfordulhat, hogy javítania kell a tartalom minőségén, vagy módosítania kell webhelyed kialakításán. Az A/B teszteléssel webhelyed különböző változatait is tesztelheted, és megnézheted, melyik teljesít jobban.

Az is fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd az analitikai és nyomon követési adatokat, hogy megtudd, az általad végrehajtott változtatások pozitív hatással voltak-e webhelyed teljesítményére. Webhelyednek folyamatos adatok alapján történő elemzésével és optimalizálásával javíthatod a felhasználói élményt, és végső soron több konverziót érhetsz el.

Képzeld el úgy, mint a Tetrist – folyamatosan módosítod és optimalizálod, hogy minden tökéletesen illeszkedjen.

weboldal optimalizálás

Ha 10 egyszerű lépésben optimalizálni szeretnéd a weboldalad, töltsd le ingyenes e-bookunk, amiben megmutatjuk, hogy hogyan is optimalizáld úgy a webhelyed, hogy több ügyfelet hozzon neked. De ha inkább szakértőkre bíznád a munkát, keress minket bátran!

 

Használati esetek

  • Az e-kereskedelmi webhelyek analitikai és nyomkövető eszközöket használhatnak a termékmegtekintések, a kosárba helyezési műveletek és a vásárlási konverziók számának nyomon követésére. Ez az információ felhasználható a legkelendőbb termékek azonosítására és a fizetési folyamat optimalizálására az eladások növelése érdekében.
  • A tartalomalapú webhelyek elemzési és nyomkövető eszközöket használhatnak a cikkeik vagy blogbejegyzéseik megtekintéseinek és elköteleződésének nyomon követésére. Ezek az információk felhasználhatók a népszerű témák azonosítására, valamint a webhely kialakításának és elrendezésének optimalizálására a felhasználói élmény javítása és az elköteleződés növelése érdekében.
  • A potenciális ügyfeleket generáló webhelyek analitikai és nyomkövető eszközöket használhatnak az űrlapbeküldések- és konverziók számának nyomon követésére. Ez az információ felhasználható a leghatékonyabb formák és cselekvésre ösztönzések azonosítására, valamint a webhely kialakításának és elrendezésének optimalizálására a konverziók számának növelése érdekében.

 

Következtetés

A webhely elemző és nyomkövető eszközök használata értékes betekintést nyújthat abba, hogy a látogatók hogyan lépnek kapcsolatba vállalkozásod webhelyével. Az elemzések beállításával, a kulcsfontosságú mutatók követésével, hőtérképek és munkamenet-rögzítés használatával, valamint az adatok elemzésével és optimalizálásával mérheted webhelyed sikerét, és adatközpontú döntéseket hozhatsz a teljesítmény javítása érdekében. Tehát ne félj belemerülni webhelyed adataiba, és használd arra, hogy vállalkozásod a következő szintre emelkedjen! Ezen eszközök segítségével optimalizálhatod webhelyed a jobb felhasználói elköteleződés érdekében, növelheted a konverziók számát és növelheted online jelenléted.

És ne feledd, a webhely adatainak elemzése szórakoztató és izgalmas lehet, akár egy kincsvadászat vagy egy kémfilm!

 

Ha nem tudod, hogy hol is veszítesz rengeteg vásárlót, jelentkezz ingyenes konzultációnkra, ahol rávilágítunk minden résre, ahol pénzt veszítesz!

Elemezzük ki együtt a weboldalad!

Jelentkezz be a 100% ingyenes, 30 perces kötetlen beszélgetésre, ahol együtt kielemezzük a weboldalad. A beszélgetésünk során elmondom mit kell változtatnod, hogy vevőket hozó, letisztult és a vállalkozásodhoz tökéletesen passzoló oldalad legyen!

contact-form

töltsd ki az adataidat, küldd el a weboldalad

calendar

foglalj egy időpontot a naptárba

unique-visitor

együtt kielemezzük a weboldalad

Hasznos volt a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
LinkedIn

Neked mi a véleményed? Írd meg nekünk!

Rólunk

improwww marketing logó digitális marketing ügynökség

Digitális marketing ügynökségünkkel kis- és középvállalkozásoknak építünk egyéni online értékesítő rendszereket, amik állandó felügyelet és utánkövetés nélkül szállítják az új ügyfeleket. 

Szolgáltatásaink

Hasonló postok

Kövess minket!

Iratkozz fel!

Iratkozz fel a legfrissebb hírekért!

A feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.