A célcsoport meghatározása 5 lépésben

célcsoport meghatározás 5 lépésben cikk borító
“Ha mindenkire lősz, senkire nem lősz” – mondta ezt 100 marketinges, 100 különféle módon.

De ha belegondolsz, van benne igazság, ha mindenkinek jó akarsz tenni, akkor senkinek sem teszel jót igazán. Tökéletesen igaz ez a marketingre is, ha mindenkit el akarsz érni, akkor senkit sem fogsz.

Kivéve ha csilliárdok lapulnak a számládon és vigyorogva töltöd a felesleges pénzedet a Facebook nevű félkarú rablóba.

Az emberek bár megnézik a hirdetéseidet, vagy a weboldaladat, de az üzenetek valahogy nem találnak majd be nekik, egészen addig míg nincs egy konkrét célcsoport a fejedben.

 

Ezért létfontosságú. hogy megtaláld a TE specifikus célcsoportodat és arra építsd a teljes kommunikációdat, termékeidet, god, még a megjelenésedet is.

Ha eredményeket akarsz elérni akkor követned kell a piac szabályait, az pedig a vásárlói vágyak kielégítésében gyökeredzik.

A kutatómunkádat pedig a célcsoportoddal kell kezdened.

Mi az a célcsoport

A célcsoport egy olyan speciális egység vagy csoport, akiket el akarsz érni az üzeneteiddel.

Ez azt jelenti, hogy a teljes marketinged – a cikk címeid, e-mailben használt kulcsszavaid, a weboldaladon található ajánlatod – mind mind a célcsoport igényeire kell szabnod.

Az ok egyszerű: Ki akarsz tűnni a tömegből, kimagaslani a média zajból és elhozni a vásárlód számára azt a szent grált, ami megoldást nyújt majd a problémáira. Nem a szomszédéra, nem a barátaiéra. Kifejezetten az övére.

Tulajdonképpen vele akarsz kelni és feküdni és megérteni minden apró rezdülését, hogy a végletekig csiszolhasd az ajánlatodat.

Nézzünk egy példát erre:

https://www.youtube.com/watch?v=owGykVbfgUE

Mit látsz az Old Spice reklámban? Maszkulinitás, férfi energia, hajózás, ebben az esetben barna hereg fehér lovon. A teljes reklám “bűzlik” a tesztoszterontól, ám mégis egy kifinomultabb, nemesebb vonalat visz. A reklám felfest egy álom képet, és azt mondja, Te is ilyen lehetsz.

Na és kik fogják ezt a terméket vásárolni? Azok a férfiak, akik ezekkel az elvekkel tudnak azonosulni. Ha tűpontosan meghatároztad a célcsoportodat nem kell erőlködnöd a részleteken. Zsigerből fogod tudni milyen szövegekkel, tartalmakkal kell operálnod, hogy eljuss a vásárlóid fejébe.

Miért kell neked célcsoport?

Éés el is jutottunk a nagy miérthez. Miért kell Neked célcsoport? Nyilván, hogy pontosabb képet kapj a vásárlóidról, az ő helyükbe tudd képzelni magad, but still.

Itt van néhány pont amire a logikus elméd is felkapja a fejét és a pontokat elolvasva olyan gyorsasággal rántod majd elő a jegyzet füzetet, hogy megolvad a tinta az oldalak között.

Olcsóbb hirdetések

Ha pontosan tudod kihez szólsz, tudod mik a hívószavaik, netán azzal is tisztában milyen problémáik, vágyaik vannak és a hirdetésed pontosan erre készíted el, borítékolhatod, hogy a kampányaid sikerrel fognak zárulni.

Több vásárlást fogsz behozni, kedvezőbb áron, pusztán azért, mert a kampányaidból akarva-akaratlan kizárod majd azokat, akik számára nem releváns az üzeneted.

Nő a konverziód

A fenti példán elindulva, mit gondolsz melyik márka termékére kattintanak majd szívesebben a maszkulin energiára és női szemekre/orrokra vágyó férfiak?

Arra, amelyik egy általános, friss illatot kínál nekik, ami 24 órán át tart majd? Vagy arra, amelyik olyan illatfelleget húz köréd, amivel egy tengeri vitorlázás és egy kidolgozott felsőtest is kilátásba kerül.

Nyilván a második hirdetést kattintják majd le és mivel a vágyott állapotuk is megvillant nagyobb eséllyel fognak vásárláshoz is eljutni.

Aka. nő a konverziód.

Jobb ajánlatot tudsz összeállítani

A teljes termékfejlesztésednek a vásárlói vágyakból kell kiindulnia.

Miért? Mert az emberek alapvetően ezért vásárolnak, hogy egy problémájuk megoldódjon, vagy hogy eljussanak egy számukra kedvező állapothoz.

Amint ismered a közönséged problémáit és vágyait, majd arra állítasz elő egy megoldást, akkor borítékolhatod a sikeredet.

Magasabb áron tudsz eladni

Kapcsolódva a fentiekhez, mit gondolsz ki keres jobban? Egy általános orvos az ügyeleten. Vagy egy szívsebész, akinek a munkáján emberi életek múlnak.

Minél nagyobb és komplexebb a probléma amit megoldasz, annál magasabb áron értékesítheted a termékedet. Minél több problémáját oldod meg a célcsoportodnak, annál többet hajlandóak fizetni érte.

Simple as hell.

Nő a bevételed

Olcsóbb hirdetések + Magasabb konverziók + Jobb ajánlatok + Magasabb árú eladás = Kasza.

Sikeresen megkülönböztetted magad a piactól, egyedi megoldást kínáltál, nyilván borsosabb áron. A piac honorálni fogja a megoldásodat.

Könnyebb kiszervezés

Attól a perctől kezdve, hogy rendelkezel egy konkrét leírással célcsoportodról, a kiszervezésed gyerekjátékká válik.

Miért? Mert nem kell többé megpróbálnod körbeírni, mit is akarsz megjeleníteni a Te és a kiviteleződ kiindulópontja ugyanaz lesz. A vásárlói vágyak, probllmák, félelmek, stb.

Egy lapra kerültök, egy jó szakember pedig tudni fogja mit kezdjen az átadott anyagokkal így Neked csak annyi gondod lesz hogy kiadd az anyagokat, a többi majd viszi magát.

Kevesebb üresjárat

Egy kampány összeállításánál a legtöbb időt az agyalás és a holtidők teszik ki. Mit írjak a hirdetésbe? Milyen grafikát válasszak? Ezt a megoldást használjuk, vagy inkább mással haladjunk?

Egy jól megválasztott célcsoporttal ezek a kérdések a helyükre kerülnek és az ötletelés helyét átveheti a tényleges, produktív munka.

Célpiac és célcsoport

A célcsoportról már említettünk egy pár dolgot, de tegyünk egy kis kitekintést a célpiacra is. A célpiacod az az egység, ahová a termékedet vagy szolgáltatásodat szánod, míg a célcsoport az a specifikus réteg – jellemzően embercsoport – a célpiacodon belül akiket el próbálsz érni a marketingeddel.

Amennyiben csak célpiacra szánod az üzeneteidet a kommunikációdnak nem lesz éle, mélyebb szintekre kell menned ahhoz, hogy ténylegesen betaláljanak az üzeneteid.

Például ha te kisvállalkozásoknak készítesz weboldalakat, a célcsoportod ezen belül azok a szolgáltatás alapú vállalkozók lehetnek, akik most tervezik felépíteni az első weboldalukat. Vagy hogy még lejjebb szűkítsünk olyan tanácsadókat segítesz weboldal készítéssel, akik webshop tulajdonosoknak nyújtanak folyamat optimalizálási szolgáltatást.

A célcsoportok a célpiacon belül találhatóak és minél pontosabb lesz a meghatározásod, annál nagyobb eséllyel tudod megszólítani a közönségedet.

Itt van néhány példa a célcsoport és a célpiac megkülönböztetésére

 • Termék: Weboldal készítés
  • Célpiac: Kisvállalkozások
   • Célcsoport 1: kisvállalkozások első weboldalának elkészítője
   • Célcsoport 2: marketing tanácsadók, akik webshop tuladjonosoknak nyújtanak folyamat optimalizálást
 • Termék: Diétás termékek
  • Célpiac: Fiatal nők
   • Célcsoport 1: Diétás termékek vegán nőknek
   • Célcsoport 2: Edzésprogramok és étrendek tudatos életmódot követő nőknek
 • Termék: Hirdetési szolgáltatás
  • Célpiac: Ingatlan kereskedők
   • Célcsoport 1: Budai luxusingatlan értékesítők
   • Célcsoport 2: Kis lakásokat értékesítő ingatlan irodák

Hogy találd meg a célcsoport?

Ha nem vagy még teljesen tisztában azzal, hogy ki a célcsoportod, vissza kell lépned egyet a folyamatban hogy azonosítani tudd őket. A meghatározáshoz segítségül hívhatod a már meglévő közönségedet, megfigyelheted hogyan interaktálódtak a termékeddel, szolgáltatásaiddal, az elérhető tartalmaiddal, miért keresték fel a weboldaladat, stb.

Meg fogsz lepődni mennyi hasznos információt kapsz majd általuk, ami felett eddig elsiklottál vagy esetleg csak nem voltál figyelemmel rájuk.

A következő módszerek segítenek majd abban, hogy gyorsabban eljuss az általad keresett célcsoporthoz.

Interjúztasd a már meglévő vásárlóidat

A vásárlók azok az emberek, akik már igénybe vették a szolgáltatásaidat, megvásárolták egy termékedet, szóval konkrét képet adhatnak arról, mi működik és mi nem a jelenlegi rendszeredben.

Első körben meg kell vizsgálnod a demográfiai adataikat. Milyen területen dolgoznak, hol élnek, milyen korúak. A feladatod az lesz, hogy a vásárlóidból egy általános képet fess a Te ideális ügyfeledről, akihez majd szólni fogsz.

Tedd fel magadnak a kérdést, milyen ismétlődő minták figyelhetők meg náluk, mi a közös bennük, mi juttatta el őket a vásárláshoz. Amint megvannak ezek az ismertető jegyek játszi könnyedséggel állíthatsz össze kampányokat, amik a hozzájuk hasonló egyéneket vonzzák majd be.

A következő lépésben egy kicsit tovább megyünk, kezdeményezz beszélgetést a vásárlóiddal. Tudd meg mit szeretnek a termékeiddel kapcsolatban, mit csinálnának másképp, mit szeretnének még a termék palettádon látni? Ez a beszélgetés történhet közösségi média szavazás formájában, de készíthetsz egy-egy rövid interjút is a korábbi, álom ügyfeleiddel.

Az interjúk nem csak a termék fejlesztésedben lesznek hasznosak, az interjú alanyok által használt szavak, szókapcsolatok hasznos alapanyagot szolgáltatnak a későbbi tartalmaid, hirdetéseid megírásához is.

Kérdések amiket használhatsz a beszélgetések során:

Problémákhoz, fájdalmakhoz kapcsolódó kérdések

 • Mi a jelenlegi legnagyobb problémája az életmódváltás területén?
 • Milyen nehézséget okoz neki, ha nem használja a termékedet?
 • Milyen fájdalma volt, mikor felkereste az oldaladat?
 • Mi az az egy dolog, ami ha megoldódna az életében jelenltősen javulna az életminősége?

Vágyott állapothoz kapcsolódó kérdések

 • Hogyan képzeled el önmagad, abban az állapotban, amikor teljes mértékben kihasználod a lehetőségeidet? Milyen lesz akkor az életed?
 • Mit gondolsz hogyna változtatná meg egy jól teljesítő weboldal a céged működését?
 • Hogy nézne ki számára egy sikeresen lezárt hirdetési kampány

Viselkedésekhez kapcsolódó kérdések

 • Hogy talált rá az oldalunkra?
 • Milyen dolgokra keres rá általában?
 • Milyen social média platformokat használ?
 • Mennyi időt tölt online? Mivel tölti ezt az időt?

Konkurenciához kapcsolódó kérdések?

 • Miért választott minket és nem a …… konkurens céget?
 • Mi szerinted a legfőbb előnye a szolgáltatásunknak ami miatt jobbak vagyunk mint a piac?
 • Milyen plusz előnyöket tapasztaltál az együttműködés során?

Tanulmányozd a követőidet

A közösségi média manapság olyan, mint egy jól kalibrált mágnes. Azokat az embereket vonzza majd be, akik nyitottak az üzenetedre és az elképzeléseidre.

Ennek megfelelően a követő bázisod egy átfogó képet adhat arról, kikre érdemes céloznod az üzeneteidet, hiszen nagy valószínűséggel hasonló arcokat szeretnél az ügyfeleid között látni.

Ebben az esetben fókuszálj a demográfiai jellemzőkre

 • Lakóhely
 • Életkor
 • Munka típusa
 • Bevétel
 • Családi állapot
 • Stb

Ebben az esetben is alkalmazhatod a szavazásokat, de pl a Facebookon is elérhetőek alapvető elemzési adatok, amikből hasznos következtetéseket vonhatsz le.

Elemezd az Analyticset (höhö)

A következő elérhető adattábla amivel valószínűleg már te is rendelkezel az a Google Analytics fiókod. Az Analytics fiók a weboldalad forgalmát elemzi, különböző szempontok szerint.

Egy jól kalibrált Analytics fiókkal fény deríthetsz arra, hogy

 • Kik olvassák leginkább a tartalmaidat?
 • Mik a legnépszerűbb cikkjeid?
 • Milyen eszközökről olvassák leginkább a tartalmaidat?
 • Honnan érkeznek a látogatóid?
 • Mennyi időt töltenek az oldaladon?
 • Hová érkeznek meg az oldalon belül legelőször?
 • Hányan kattintanak a hívásra/üzenetírásra/akciógombokra?
 • Hány ember fordul ki az oldaladról az első megtekintést követően?

Az Analytics millió lehetőséget biztosít az adataid elemzésére, így magadat lőnéd lábon, ha figyelmen kívül hagynád ezt a platformot.

A jó hír, hogy a felület viszonylag könnyen kezelhető, még jobb, hogy a Google ingyenes tréningeket biztosít amivel egy délután alatt megtanulhatod a legalapabb műveleteket, amiket akár azonnal gyakorlatba is ültethetsz.

Csekkold a konkurenciát

Veszélyes vizekre evezük, csapunk egy kört a konkurencia háza táján.

“Miért kellene foglalkoznom a versenytársakkal, hiszen nekem egyedi a termékem?” – gondolhatnád.

A helyzet az, hogy ha kezdő vállalkozóként hasítasz, az eladni tervezett termékedet vagy szolgáltatásodat valószínűleg valaki már megvalósította/árulja/nagy pénzeket csinál belőle. Csak jóval kifinomultabb módon, mondjuk jó pár évvel előtted járva. (Ha nincs még a terméked a piacon akkor érdemes elgondolkodnod azon, miért nincsen ott…)

A konkurencia tehát egy kifogyhatatlan információ forrást biztosíthat arról, mik a működő megoldások és miket kell hanyagolni.

Szétnézhetsz a közösségi média oldalaikon

 • Milyen tartalmakat írnak?
 • Milyen kreatívokkal dolgoznak?
 • Hogy kínálják a termékeiket?
 • Hová terelik a látogatókat?

Megnézheted a hirdetéseiket. (A Facebook Ads Libraryben egy kis finomhangolással akár konkrét oldalak hirdetéseit is meglesheted)

 • Milyen CTA-kat alkalmaznak?
 • Mi az értékajánlat?
 • Milyen képeket használnak a hirdetésekhez?
 • Milyen vásárlói vágyakat szólítanak meg?

Leellenőriheted a célcsoportjukat

 • Kikhez szólnak a tartalmaikkal?
 • Megszólítják-e a közönséget?
 • Milyen eltéréseket mutatnak a te célközönségeddel?

A lista hosszúra nyúlhat és tökéletesen testre szabhatod, a lényeg minden esetben az lesz, hogy megkapd a kutatásodból az összes szükséges információt, amiért oda érkeztél.

Pro tip: Ha nem vesződnél a piackutatással, hirdetésekkel, nem szeretnél órákat beleölni a post készítésekbe vagy abba, hogy kitaláld mi fog Neked működni, van egy Rád szabott ajánlatunk, ahol a teljes közösségi média oldal kezelését vállaljuk. Csak mondom.

Célcsoport jellemzése : Buyer persona kialakítása

Most, hogy megértetted, miért is fontos a célcsoport a céged számára, alaposan kikérdezted a vásárlóidat és kisajtoltad az elemzéseidből a maximumot, bizonyára összegyűjtötted a szükséges morzsákat és már rendelkezel egy átfogó képpel arról, kiknek is szeretnél szolgáltatni.

A folyamat végső lépése, hogy kialakítsd azt a Buyer Personát, aki az ideális vásárlódat testesíti majd meg számodra.

A Buyer Persona készítésének egy fontos szabálya van. Minél alaposabb, minél személyesebb, minél mélyebbre mész benne, annál jobban fognak ütni a későbbi tartalmaid. Minél inkább a leendő vásárlód fejébe tudod képzelni magad, annál pontosabban tudsz majd Neki megoldásokat nyújtani.

Nem túlzunk azzal, ha azt mondjuk ezen fog múlni a vállalkozásod sikere, vagy kudarca.

Használd a következő elemeket a Buyer Personád kialakításánál:

Demográfiai adatok:

 • Életkor
 • Nem
 • Munka típusa
 • Edukáció
 • Bevétel

Pszichográfiai adatok:

 • Milyen problémákra keres megoldást?
 • Milyen eredményeket vár?
 • Milyen félelmei vannak?
 • Mi tartja vissza a vásárlástól?
 • Mi motiválja?

Viselkedés jellemzők:

 • Milyen platoformokat használ?
 • Milyen gyakorisággal teszi ezt meg?
 • Milyen oldalakat követ?
 • Milyen csoportokba van benne?

Aand the list goes on. Ne feledd. A feladatod ebben az esetben, hogy az ideális vásárlód bőre alá bújj, az összes apró részletre szükséged lesz, ha sikeresen akarsz értékesíteni (Márpedig azt akarsz)

Ha nem vesződnél a saját Buyer Persona sablonod elkészítésével és plusz kutatómunkával, előre elkészítettem Neked egy sablont amit szimplán csak le kell töltened és már használhatod is.

INGYENESEN letölthető Buyer Persona sablon

buyer persona sablon ebook

Töltsd le ezt az anonnal használható Buyer Persona sablont és készíts tűpontos leírást az álom ügyfeledről!​

Hogyan tovább?

Most, hogy elkészültél a célcsoportod konkrét leírásával elkezdhetsz a vállalkozásod további – igazi – építésén dolgozni.

 1. Tűpontosan meg kell határoznod a célcsoportod.
 2. Létre kell hoznod a célcsoportodra épített, megnyerő online kommunikációdat és kiépíteni a vásárlói bizalmat.

>>> Ha szeretnéd tudni, hogy managelheted hatékonyan a közösségi médiád olvasd el ezt a cikket <<<

 1. Ha kezdenek mozgolódni a követőid a social felületeiden, ki kell szolgálnod őket egy csúcs teljesítő értékesítő oldallal, ami helyetted kínálja meg őket a termékeddel.

>>> Olvasd el mi a különbség a sima weboldal és az értékesítő oldalak között <<<

 1. Ha pedig folyamatosan érkeznek a megkereséseid a stabil kommunikációdnak és a végletekig csiszolt értékesítő oldaladnak köszönhetően, elkezdhetsz azon gondolkodni hogy automatizáld a működésédet, hogy a post írások helyét átvegye a Margariták szürcsölgetése mondjuk a Mexikói partokon.

Jó kis végcél nem igaz? A jó hír, hogy az első komoly lépést már meg is tetted felé. Most nincs más hátra, mint kivitelezni a maradékot.

Hajrá!

Neked mi a véleményed? Írd meg nekünk!

Rólunk

improwww marketing logó digitális marketing ügynökség

Digitális marketing ügynökségünkkel kis- és középvállalkozásoknak építünk egyéni online értékesítő rendszereket, amik állandó felügyelet és utánkövetés nélkül szállítják az új ügyfeleket. 

Szolgáltatásaink

Hasonló postok

Kövess minket!

Iratkozz fel!

Iratkozz fel a legfrissebb hírekért!

A feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

2 millió forint, kevesebb, mint 2 hónap alatt, egy automata weboldallal? Pontosan.

Töltsd ki az adataidat és tudd meg, hogyan csináltunk Szaszának kevesebb, mint 2 hónap alatt, több, mint 2 millió forintot a weboldala átalakításával. ​

Szasza esettanulmánya
Szasza videó kurzus elemzés

NE MENJ MÉG! Ez most INGYEN a tiéd!
A kimagasló weboldalak 3 fő ismertetője videósorozat

Iratkozz fel és máris küldöm a 3 részes mini videó sorozatot, amiben elmondom hogy lehet letisztult, felhasználóbarát és funkcionális weboldalad, ezzel pedig több új ügyfeled. 

marketing ügynökség meeting videó kurzus Berti
webdesign kurzus