fbpx

Mi a különbség a social média management és a saját postok írása között?

Miért elengedhetetlen a céged számára a social média management?

A social média management manapság olyan, mint egy rossz diéta. Tudod, hogyha eredményeket akarsz rendszeresen tenned kell érte, mégis nagyon nehéz rávenned magad. Elveszi az idődet a fontosabb feladatokról. Ha elvégezted a napi kötelezőt elégedett vagy, de inkább már túl lennél rajta, különösebb szenvedés nélkül.

A rossz hír az, hogy a közösségi média olyan szinten ivódott bele a mindennapokba, hogy a cégek marketingje szempontjából szinte megkerülhetetlenek lett. Az emberek ugyanis (meg valószínűleg a Te célcsoportod is) naphosszat pörgetik ezeket a felületeket, itt keresnek rá a cégekre, itt informálódnak róluk, sokszor ahelyett hogy feltévednének a weboldalra.

Így tehát ha a Te céged nem bukkan fel időnként a hírfolyamban, akkor hamarosan csak egy elfeledett emlék lesz a lehetséges vásárlóid szürke állományában.

3 másodpernyi figyelmet kapva, cuki kutyás videókkal versenyezve.

Mit csinálsz Te és mit csinál egy kontent készítő szakember?

Ha céget vezetsz, alapvetően elfoglalt vagy és még nem szervezted ki a social média managementet valószínűleg hasonlóan működhetsz:

 • A mindennapos működés közben látsz valami érdekeset, kidobsz róla egy postot a telefonodról. Csak úgy kép, meg csapsz egy-két mondatot mellé
 • Bejön egy új projekt, egy izgalmas téma, két-három napig folyamatosan postolsz róla. Majd másfél hét rádiócsend, ki kell pihenni az izgalmakat
 • Nem tudod, hogy miről postolj. Inkább nem is postolsz semmit, nehogy melléfogj
 • Várod az ichletet. Nem érkezik meg.
 • Elhatározod hogy mostantól postolni fogsz. Összeállítasz egy listát arról, miről akarsz beszélni. Három post után abbamarad a kivitelezés.
 • Megkéred az alkalmazottaidat, hogy készítsenek postokat. Neked fontosabb teendőid vannak. Akik persze megcsinálják, csak nem úgy ahogy elképzelted.
„Én, ahogy a tökéletes post ötletére várok”

A valóságban a social media management egy jóval összetettebb feladat, mint hogy postokat dobálsz ki. Nem csoda, hogy külön cégek specializálódtak kifejezetten erre. Ha egy szakember veszi kézbe a felületeidet ne lepődj meg, ha az alapoktól kell majd újra építened a kommunikációdat.

A kontent készítő szakember fogja majd a kezed és végigvezet azon az úton, ami ahhoz kell, hogy a postjaid ne csak elkészüljenek, de tényleges vásárlásokat is generáljanak.

 1. Alaposan kikérdez majd a célcsoportodról – hogy tudja kinek szólnak a postok. Ez alapján alakítja a kommunikációt.
 2. Feltérképezi a márkádat – kideríti mi lesz amire “harapnak” az emberek a céged esetén
 3. Elkészíti a stratégiát ami alapján a tartalmaid készülnek – és itt még mindíg nem került ki egy darab post sem ?
 4. Előkészíti a postjaidat – időrendben, a tartalom stratégia szerint
 5. Közzéteszi a postjaidat – rendszeresen, az előre megbeszéltek szerint
 6. Figyeli a postjaid teljesítményét – csekkolja mi működik, mi kevésbé
 7. Kooperál a hirdetéses vagy a webes arccal – hogy még több embert érhess el, nagyobb eredményekkel

(Legalábbis nálunk ez a folyamat, ha kíváncsi vagy hogy épül fel a kontent készítési szolgáltatásunk, nézd meg ezt az oldalt >>>Érdekel Ti hogy dolgoztok<<< )

Ez mind szép és jó, de adódik a kérdés mit kell Neked megtenned ahhoz, hogy fullos postokat készíthess?

Inkább az alapokat mondjuk el, Te pedig eldöntöd mennyi időt tolsz bele a kivitelezésbe.

Töltsd le ezt a checklistet és készíts tökéletes postokat a social felületeidre!

checklist tökéletes poszt ingyenes anyag cikk

Töltsd le ezt a 14 pontot tartalmazó checklistet és készíts olyan postokat a social felületeidre, amitől a látogatóid bámészkodókból vásárlóvá válhatnak.

Milyen alapokkal kell rendelkezned a sikeres social média managementhez?

Térképezd fel a vásárlóidat (célcsoport, piackutatás)

Dobj el mindent ami a kezedben van, ha előkészítettél postokat a következő pár napra, töröld őket. Mielőtt bármibe is belekezdenél egy fontos feladatod lesz. Tűpontosan meghatározni a célcsoportod, hogy az ő vágyaira, problémáira tudj kommunikálni.

Egészen addig, míg nem tudod ezeket az igényeket megnevezni, vagy a cégedet a problémáikat megoldó hős szerepébe helyezni a tartalmaid csak egy enyhe rádiózaj lesznek.

Csendes szúnyog zümmögés, egy tücsökciripeléssel teli nyári éjszakán.

Ne feledd, ha mindenkihez szólsz, tulajdonképpen senkihez. Tanácsos elkerülni.

Ha kíváncsi vagy hogy határozhatod meg a célcsoportodat tűpontosan, ebben a cikkben találsz segítséget hozzá:

>> Mutasd hogy tudom meghatározni a célcsoportomat <<

Határozd meg a márkád alapelveit (USP)

Ahhoz, hogy hatékonyan el tudd adni magad és a terméked, tudnod kell mik teszik a cégedet egyedivé. A sok éves múlt? A visszajáró vendégek? A minimalista design? A tradícionális görög fogások, amiket nem kap meg máshol a városban?

Csinálj egy auditot a cégedről és fektesd le az alapokat. Majd időnként sződd bele a kommunikációdba ezeket az előnyöket.

Csekkold a social média felületeidet – majd gyaluld le őket

Most, hogy tudod mi kell a népnek, plusz azt is, mit tud a céged, elkezdheted gatyába rázni a social felületeidet. Módosítsd a céged névjegyét. Töltsd fel az újonnan elkészített borítókat. Lásd el a felületeidet elérhetőségekkel, CTA-kkal.

A lényeg: Ha valaki betéved hozzád az első benyomása az legyen, “Bizony ők ügyelnek a részletekre”

A megjelenésed minőségét ugyanis a termékeiddel fogják azonosítani, az pedig megmutatkozik majd az áraidban is.

Készíts social média stratégiát

Az egyik legnagyobb ballépés amit elkövethetsz az az, hogy random postolgatsz. Na nem azért, mert nem kerül ki a megfelelő mennyiségű tartalom, ezt biztosan megoldod.

Inkább azért, mert nem lesz semmilyen rendszer a kommunikációdban, az emberek nem értik majd miért érkezik egy meme közvetlenül a bemutatkozó postok után.

A célod, hogy egy rád jellemző rendszert, stílust teremts amit könnyen felismernek az emberek, még ha csak két mondatot olvasnak is el a tartalmaidból.

A social média stratégiával ráadásul azt is elkerülöd, hogy kifogyj a tartalmakból. Az eszköztáradat és a lehetséges postokat csak egyszer kell lefektetni, utána pedig csak mazsolázni belőlük.

social media strategy

Frissítsd a brandinget

A céged brandjébe a szövegezéseken kívül beletartozik a tartalmaid látványa és stílusa is. A célod az lesz, hogy a pillanat tört része alatt tudjon azonosítani a lehetséges vásárlód, a kikerült postjaidat tudja mihez kötni.

Célszerű a tartalmakat az összes felületeden összehangolnod, így egy egységes képet kialakítanod a márkádról.

Javasoljuk sablonok létrehozását a postjaidhoz – a Canva remek eszköz erre – de készíthetsz ad-hoc jelleggel is tartalmakat, csak ügyelj rá, hogy legyen valami márka ismertető rajtuk.

Cégnév, logó, márka színek, formák, weboldal név. Ezek mind jól muzsikálnak.

Készíts havi social naptárat

Elkészült tehát a straatégiánk, ráadásul már a postjaink leendő kinézete is passzol a márkánkhoz. Minden készen áll ahhoz, hogy vízre eresszük azt a bizonyos hajót.

Készíts egy tartalom naptárat, amibe felkerülnek a postjaid és az időzítések

A célcsoportod korábbi meghatározása adhat támpontot ahhoz, hogy az ideális vásárlód mikor elérhetőek a közösségi média felületeken ezen kívül célszerű utána nézned annak, milyen időpontokban érdemes postolnod, hogy a legtöbb kíváncsi szemet érd el.

A roihacks cikkében kaphatsz pár konkrét javaslatot arra, mikor érdemes szélnek eresztened a postjaidat.

Mi pedig előre elkészítettünk neked egy ingyenesen letölthető tartalom naptárat, hogy ezzel se kelljen bajlódnod.

>>>Ha szeretnéd az Ingyenes Letöthető Tartalom Naptárat kattints ide<<<

Készítsd el a postjaid szövegezését és a kreatívjaid

A tartalmaid mit sem fognak érni a megfelelő szövegezés és kreatív anyagok nélkül. A célcsoportunk meghatározása részben szót ejtettünk már a vásárlóid problémáiról, vágyairól, az alap feladatunk az lesz, hogy ezek köré építsük a tartalmainkat.

A postjaidban edukálhatod az olvasóidat, valamilyen vicces tartalmat szolgáltathatsz nekik, mesélhetsz saját, személyes történetet de bemutathatod a termékedet is, a lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Ha kifogynál az inspirációból nézz szét a konkurencia háza táján (később szót ejtek erről is) ha pedig szeretnéd a tökéletes postokat elkészíteni, létrehoztunk egy checklistet amit minden kontentnél fel tudsz használni.

Töltsd le ezt a checklistet és készíts tökéletes postokat a social felületeidre!

checklist tökéletes poszt ingyenes anyag cikk

Töltsd le ezt a 14 pontot tartalmazó checklistet és készíts olyan postokat a social felületeidre, amitől a látogatóid bámészkodókból vásárlóvá válhatnak.

Időzítsd előre a postjaidat

Ha jól megfigyeled láthatod, hogy az előző pontokban csak előkészítettük az anyagokat, most jön a varázslat amivel összeérik az eddigi munkák.

Az egyik legnagyobb probléma a vállalkozók életében az időhiány, ezt viszont remekül ellensúlyozhatjuk a blokkosítással. És pontosan ezt tudják az automatizáló szoftverek.

Egy egységnyi idődet alakítják át, sok apróbb műveletté (amit persze már nem te végzel)

Az időzítést végző felületeken egy dolgod van tehát. Bedobálni az eddig tartalmakat, majd várni a sült galambot – ami ez esetben működik is 🙂

Mi a Later nevű alkalmazást szoktuk postolásra használni, de a Facebook ingyenes Creator Studioja is tökéletesen megfelel a feladatra.

Légy aktív tagja a közösségednek

 • Az algoritmus szereti, ha valaki aktív a közösségi médiában (minél több ott töltött idő, annál több megjelenített reklám, annál több mani a tech óriásnak).
 • A vásárlóid szeretik, ha aktív vagy a közösségi médiában és reagálsz a kérdéseikre.
 • Te lehet nem szereted, de attól még csinálnod kell, ugyanis a beszélgetések bevételeket hoznak. (Az eredeti valahogy így szól: Conversations create conversions)

A fő tanácsunk tehát ebben az esetben, hogy ápolgasd a vásárlóid lelkét, válaszold meg a kérdéseiket ASAP így növelheted az elköteleződésüket és a bizalmukat.

Ezekből pedig vásárlások lesznek.

Csekkold a konkurenciát

Most, hogy fekete öves lettél a tartalmak felépítésében itt van egy plusz tanács, amivel még jobban növelheted a hatékonyságod.

Szokták mondani, hogy nincs új a nap alatt, ez bizony a social kommunikációra is igaz. Amire te épp törekszel, azt valószínleg valaki korábban már megcsinálta és tökéletesítette.

Következésképpen a piacon van olyan konkurensed, aki fullos postkat tesz közé, a megfelelő időben, olyan hatákonysággal, hogy Téged is odaláncol a képernyőd elé.

A feladatod tehát:

Kémkedj kicsit azokon a felületeken, akikhez hasonlítani szeretnél (bevételben, látogató számban, whatever) majd másold le a működésüket vagy szipmlán csak emelj ki olyan dolgokat, amik szerinted hasznosak lehetnek.

Kerülj képbe a social media trendekkel

Na jó, plusz plusz egy és befejeztem.

Ahhoz, hogy sikeres lehess a social médiában tartanod kell a lépést a legfrisebb trendekkel is.

A 2022-es évben nagyot mennek majd a videók, a TikTok, szinte kötelezővé válik a hirdetés, na meg a célcsoportod felkutatása – csak hogy párat említsünk. Időnként nézd meg tehát hol tartanak a trendek, majd próbáld ennek megfelelően csiszolni a megjelenésed.

Az influencemarketinghub készített erről egy tuti cikket, csekkoljátok (A cikk angol).

Mire használhatod az újdonsült felületeid?

Ha mindennel elkészültél és a postok elkezdtek szépen sorakozni a feededben, már sokkal többet tettél, mint a konkurenciád nagy része.

A szép az egészben, hogy ez csak hatványozódni fog, az újdonsült postjaid ugyanis több olyan online marketing rendszeredet táplálják majd, amik a későbbi értékesítéseid alap kövét fogják képezni.

Értékesítő tölcsér teteje

A social postjaiddal mutathatsz egy cikkre. Egy letölthető anyagra. Egy kitölthető kvízre.

A lényeg, hogy ráveheted rajtuk keresztül a lehetséges vásárlóidat, hogy adják meg az e-mail címüket, amivel egy kicsit közelebb kerültek a tűzhöz, plusz a jövőbeli vásárlásokhoz.

Az értékesítési tölcsérekről ebben a cikkben írtunk bővebben, ha felfrissítenéd az emlékeidet.

Tovább osztás releváns csoportokban

Miután feltérképezted a célcsoportodat, megtudtad, hogy ők hol mozognak, az újonnan elkészült, minőségi social postjaidat megoszthatod az ideális ügyfeled számára releváns csoportokban. Ha a postjaidat elláttad a megfelelő CTA-kkal, akkor szinte azonnal a vásárláshoz terelheted őket.

Vagy az értékesítési tölcséredbe az előző pont szerint.

Hírfolyamok

A social postjaidat használhatod kvázi hírfolyamként is. Ne feledd, minél többet vagy jelen a vásárlóid szeme előtt és a gondolataik között, annál nagyobb az esélye annak, hogy nálad fogják otthagyni a pénzüket.

Hirdetések alapanyaga

Az elkészült kontenteket a hirdetésekkel foglalkozó szakember remekül be tudja építeni a hirdetési kampányokba, inspirálódhat belőlük, letöltheti a tartalmakat. Így tulajdonképpen a keze alá dolgozhatsz a nélkül, hogy plusz energiát tennél a folyamatba.

Ha pedig minőségi post anyagokat készítettél biztos lehetsz benne, hogy a hirdetéseid is minőségiek lesznek.

Két online marketing eszközt egy csapásra.

Ingyé’ reklám

Biztos hallottál már a virális tartalmakról. Tudod, azok a postok amiket hirtelen felkap a nép, iszonyat nagyot mennek, az ismerőseid belefutnak TikTokon, te pedig hetekkel rá mondjuk az instagramodon, a kiemelt tartalmak között.

Ha minőségi a tartalmad, megvan az esélye, hogy mások tovább fogják osztani, ezzel pedig úgy érheted el az ismerőseid ismerőseit, hogy egy fillért nem költesz reklámra.

Tehát ingyen reklámot kapsz, a manapság elszálló hirdetési költségek mellett igen nagy bónusz lehet.

advertisment meme free

Mennyi időt blokkolj ki a naptáradból a social média managementre?

Ez sok mindentől függhet, de első sorban attól milyen mennyiségű és minőségű tartalmat szeretnél a közösségi médiádban megjeleníteni.

Az egyszerű postok készítése értelemszerűen kevesebb időt fog igénybe venni, míg például egy saját sztorival ellátott, videóval megtámogatott anyagon lehet több, mint egy órát fogsz szöszmötölni.

Alapvetésként azt mondanánk, ha minőségi tartalmakat szeretnél készíteni, a fenti alapok figyelembe vételével, minimum 1,5-2 órát szánj rá a tartalom készítésre hetente. Azzal nem foghatsz mellé.

Konklúzió:

A közösségi média jelenléted kialakítása legalább olyan fontos, mintha például a weboldalad építenéd meg. Ha minőséget látnak a vásárlóid a céged is azzal azonosítjók majd, így a Te érdeked az lesz, hogy minél jobban elbűvöld őket, már az első érintési pontnál.

Minőség és mennyiség ebben az esetben kéz a kézben járnak, teremtsd hát meg az időt arra, hogy ezeket a felületeket is megfelelően ápolgasd.

Ha nem jut időd, vagy szimplán nem szeretnél időt áldozni a social felületeid managelésére, ismerünk valakit aki leveszi majd a válladról a terheket 😉 Nézd meg mi hogy csináljuk a kontent készítést és döntsd el megéri-e az idődet továbbra is postolgatásra fordítanod.

>>>Minőségi postokat szeretnék, időráfordítás nélkül<<<

Hasznos volt a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
LinkedIn

Neked mi a véleményed? Írd meg nekünk!

Rólunk

improwww marketing logó digitális marketing ügynökség

Digitális marketing ügynökségünkkel kis- és középvállalkozásoknak építünk egyéni online értékesítő rendszereket, amik állandó felügyelet és utánkövetés nélkül szállítják az új ügyfeleket. 

Szolgáltatásaink

Hasonló postok

Kövess minket!

Iratkozz fel!

Iratkozz fel a legfrissebb hírekért!

A feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.