fbpx

A CTA jelentősége a weboldaladon

weboldalépítés gifHa egy üzleti webhely készítéséről van szó, sok fontos elemet kell figyelembe venni. A designtól és elrendezéstől a tartalomig és a funkcionalitásig elengedhetetlen, hogy minden megfelelő legyen, ha ügyfeleket szeretnél vonzani és megtartani. Az üzleti webhelyek egyik kulcsfontosságú szempontja, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak, a cselekvésre ösztönzés, röviden CTA.

 

Mi az a CTA?

A CTA egy gomb, link vagy más típusú elem, amely a webhely látogatóit meghatározott műveletre, például vásárlásra, hírlevélre való feliratkozásra vagy időpont egyeztetésre ösztönzi. Ez egy egyszerű, de hatékony módja annak, hogy a látogatókat végigvezeti a konverziós csatornán, és fizető ügyfelekké alakítja őket. A CTA-k lehetnek gombok, hivatkozások vagy akár egyszerű szövegek is.

CTA példák

 

Miért fontos a CTA a kisvállalkozási webhelyek számára?

Különösen a kisvállalkozások profitálhatnak abból, ha webhelyeiken CTA-kat helyeznek el. Mivel az erőforrások korlátozottak, és minden ügyfélből a legtöbbet kell kihozni, kulcsfontosságú, hogy világos és közvetlen módon alakítsuk át a webhely látogatóit fizető ügyfelekké. A CTA-k segíthetik a kisvállalkozásokat ennek elérésében, mivel közvetlen és egyszerű módot biztosítanak a látogatóknak a következő lépés megtételére.

Például, ha egy kisvállalkozás kézzel készített ékszereket árul, a CTA lehet egy „Vásároljon most” gomb a kezdőlapon, amely közvetlenül az online áruházba irányítja a látogatókat. Vagy ha egy kisvállalkozás olyan szolgáltatást kínál, mint például az otthoni takarítás, a CTA lehet egy „Foglalás most” gomb, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy időpontot ütemezzenek. Azáltal, hogy megkönnyítik a látogatók számára a következő lépés megtételét, a kisvállalkozások növelhetik esélyeiket arra, hogy a látogatókat fizető ügyfelekké alakítsák.

Ha érdekel, hogy miként befolyásolja a weboldal konverzióját egy CTA, akkor ezt a cikket érdemes átböngészned!

 

Hogyan lehet optimalizálni a CTA-kat kisvállalkozási webhelyekhez?

 1. Tedd nyilvánvalóvá őket: A legfontosabb dolog, amit meg kell jegyezni, amikor CTA-król van szó, az az, hogy könnyen megtalálhatónak és érthetőnek kell lenniük. Használj kontrasztos színt vagy nagyobb betűméretet, hogy kiemelkedjenek az oldalon.
 2. Használj cselekvés-orientált nyelvet: Használj cselekvésre ösztönző szavakat, például „vásároljon most” vagy „regisztráljon”.
 3. Elhelyezés: A CTA-kat jól látható helyen kell elhelyezni az oldalon, például a hajtás felett vagy a navigációs menüben. Jó gyakorlat az, hogy a CTA-t többször elhelyezzük az oldalon, így nagyobb valószínűséggel látják a látogatók.
 4. Teszteld és optimalizáld: próbáld ki a CTA-k különböző verzióit, hogy megtudd, melyik teljesít a legjobban, és ennek megfelelően végezz változtatásokat. Az A/B tesztelés nagyszerű módja annak, hogy megnézd, melyik CTA-változat működik jobban, és egyszerű módja a CTA-k optimalizálásának.

Az egyik remek hely nem más, mint egy landing page, amiről már itt írtunk korábban! A NetJet.hu csapata pedig ebben a cikkében bemutat 11 tökéletes CTA-t, amit te is használhatsz a landing pageden!

 

Különböző típusú CTA-k és alkalmazásuk

A CTA-k sokféle formában jelenhetnek meg a webhelyeken, és az egyes típusoknak különböző célok és alkalmazási területei vannak. Fontos megtalálni az adott célnak és az oldal tartalmának leginkább megfelelő CTA-típust.

 • Kattintható gombok és hiperlinkek használata: A kattintható gombok és hiperlinkek az egyik leggyakoribb CTA forma. Ezeket általában élénk színekkel és feltűnő dizájnnal jelenítik meg a weboldalakon, hogy felkeltsék a látogatók figyelmét. Például „További információ”, „Vásárlás most”, „Feliratkozás” vagy „Letöltés” lehetnek a gombfeliratok. A megfelelő helyre való elhelyezéssel és jól megválasztott szöveggel ezek a CTA-k hatékonyan irányíthatják a felhasználókat a kívánt tevékenység felé.
 • Űrlapok és kitöltendő mezők a CTA-kban: Az űrlapok és kitöltendő mezők használata olyan CTA-k esetén jellemző, ahol a látogatóknak információkat kell megadniuk vagy regisztrálniuk kell a webhelyen. Ez lehet például a feliratkozás hírlevélre, a letöltéshez szükséges adatok bekérése vagy egy online vásárlási folyamat kitöltése. A CTA ebben az esetben az űrlap elküldésére szolgáló gomb, például „Regisztráció”, „Küldés” vagy „Vásárlás”.
 • Pop-up ablakok és felugró ablakok használata: A pop-up ablakok vagy felugró ablakok hatékony módszerek lehetnek a figyelem felkeltésére és a látogatók cselekvésre ösztönzésére. Ezeket általában időzített vagy speciális eseményekhez kapcsolódó megjelenésekkel lehet beállítani. Például egy pop-up ablak felugorhat, amikor valaki hosszabb ideig tartózkodik egy oldalon, vagy amikor elhagyja a webhelyet. A pop-up ablakban lehet olyan CTA, amely felkéri a látogatót, hogy iratkozzon fel, vásároljon vagy más tevékenységet végezzen.
 • Videók és multimédiás elemek CTA-val: A videók és multimédiás elemek hatékony eszközök lehetnek a látogatók elkötelezésére és a CTA-kra való kattintásra. Például egy promóciós videó beágyazása a weboldalra, amelyben egyértelműen meghívják a látogatókat, hogy tegyenek valamit, például látogassanak el egy másik oldalra vagy vásároljanak. A videóhoz társíthatóak kattintható gombok vagy hiperlinkek is, amelyek további információkhoz vagy konverziós lehetőségekhez vezetnek.

Fontos megérteni, hogy minden CTA-típusnak saját előnyei és optimális alkalmazási területei vannak, nagy segítséget nyújtanak a weboldalad optimalizálásában. A webhely céljait, a látogatói magatartást és az elvárt eredményeket figyelembe véve válaszd ki az adott oldalhoz legjobban illeszkedő CTA-típust, és gondoskodj róla, hogy a CTA feltűnő és vonzó legyen a látogatók számára.

Ha jobban el szeretnél merülni az online marketing világában, akkor vevőszerzőkurzusunkat neked találtuk ki!

3 részes mini videó kurzus - A kimagasló weboldalak 3 fő ismertetője

Iratkozz fel és máris küldöm a 3 részes mini videó sorozatot, amiben elmondom hogy lehet letisztult, felhasználóbarát és funkcionális weboldalad, ezzel pedig több új ügyfeled. 

marketing ügynökség meeting videó kurzus Berti
webdesign kurzus

 

Hol használhatók a CTA-k a webhelyeken kívül?

Bár a CTA-kat leggyakrabban webhelyekhez társítják, számos más kontextusban is felhasználhatók a konverziók növelésére. Néhány példa:

 1. E-mail marketing: CTA-k szerepelhetnek e-mailes hírlevelekben, promóciós e-mailekben és más típusú marketingüzenetekben. Használhatók arra, hogy a címzetteket webhely meglátogatására, vásárlásra vagy más műveletre ösztönözzék.
 2. Közösségi média: CTA-k szerepelhetnek a közösségi médiában közzétett bejegyzésekben és hirdetésekben. Például egy „Vásárlás most” gomb hozzáadható egy új terméket reklámozó Instagram-bejegyzéshez. Egy szolgáltatást reklámozó Facebook-hirdetéshez hozzáadható a „Foglalás most” gomb.
 3. Nyomtatott hirdetések: A CTA-k nyomtatott hirdetésekben is használhatók, például magazinokban vagy újságokban. Például egy „További információ” gomb szerepelhet egy új termék vagy szolgáltatás nyomtatott hirdetésében, QR-kóddal vagy webhelylinkkel, amely egy céloldalra irányítja a nézőt.
 4. Eseménymarketing: A CTA-k rendezvénymarketingben is használhatók, például szakkiállításokon vagy kongresszusokon. Egy „Regisztráljon most” gomb elhelyezhető egy konferenciát vagy workshopot reklámozó prospektusban vagy poszterben.
 5. Személyes interakciók: Végül a CTA-k személyes interakciókban is használhatók, például értékesítési bemutatók vagy ügyfélszolgálat során. Például egy értékesítő azt mondja: „Készen áll a következő lépés megtételére? Ütemezzen egy bemutatót még ma”, hogy arra ösztönözze a potenciális vásárlót, hogy ütemezze be a termék bemutatóját.

Szeretnél még többet tudni? Olvasd el a NetPosition cikkét, ahol megmutatják, hogy mi az a 7 dolog, ami szükséges a tökéletes CTA-hoz!

 

CTA-k nyomon követése és elemzése

A CTA-k hatékonyságának megértése és mérése kulcsfontosságú a webhely optimalizálásában és a konverziók maximalizálásában. Az alábbiakban néhány fontos elemzési módszert és mutatót mutatok be a CTA-k nyomon követésére és értékelésére:

 1. CTA-analitika és nyomkövetési eszközök: Használj webanalitikai eszközöket, például a Google Analytics-t vagy más hasonló platformokat a CTA-k teljesítményének nyomon követésére. Ezek a eszközök lehetővé teszik, hogy megtudd, hány látogató kattintott a CTA-ra, mennyi ideig tartózkodtak a céloldalon, és mennyi konverziót generáltak.
 2.  Fontos mutatók és metrikák a CTA-k eredményeinek méréséhez: Néhány kulcsfontosságú mutató, amelyek segítenek értékelni a CTA-k hatékonyságát:
  1. Kattintási arány (Click-through rate, CTR): Ez a mutató a CTA megjelenítések számához viszonyítja a kattintások számát, és jelzi, mennyire vonzó a CTA a látogatók számára.
  2. Konverziós arány (Conversion rate): Ez a mutató a CTA-konverziók számát méri a CTA-kattintásokhoz viszonyítva. Ez segít megérteni, hogy mennyire hatékony a CTA a felhasználók átalakításában.
  3. Átlagos idő a céloldalon (Average time on page): Ez a metrika megmutatja, mennyi időt töltenek a látogatók a CTA-ra kattintás után a céloldalon. Ez fontos információ lehet arra vonatkozóan, hogy a látogatók mennyire angol válnak, miután követték a CTA utasításait.
  4. Bevétel generálása: Ha a CTA egy olyan konverziót céloz, amely pénzügyi vonzattal jár (pl. vásárlás, előfizetés stb.), kövessd nyomon, hogy a CTA mennyi bevételt generál a webhelyen.
 3. Adatok elemzése és következtetések levonása: Rendszeresen vizsgáld át a CTA-adatokat és elemzéseket. Ha egy CTA alacsony konverzióaránnyal rendelkezik, gondold át az elhelyezést, a dizájnt vagy a szöveget, és teszteld újra. A/B tesztelési módszerek segítségével próbálj ki különböző CTA-változatokat, hogy megtudd, melyik működik a legjobban.

A CTA-k nyomon követése és elemzése lehetővé teszi, hogy pontosan megértsd, hogyan teljesítenek a CTA-k, és lehetőséget biztosít a javítások és optimalizálások végrehajtására a jobb konverziók érdekében. A folyamatos elemzés és az adatok figyelemmel kísérése segít optimalizálni a CTA-kat és növelni a webhelyed hatékonyságát.

 

Összefoglalva, a CTA-k nélkülözhetetlenek a kisvállalkozási webhelyek számára, mivel közvetlen és egyszerű módot kínálnak a látogatók számára, hogy megtegyék a következő lépést, és fizető ügyfelekké váljanak.

A kisvállalkozások nyilvánvalóvá tételével, cselekvésorientált nyelvezet használatával, szembetűnő elhelyezésével és tesztelésével/optimalizálásával a legtöbbet kihozhatják minden userből, és növelhetik vállalkozásukat.

Tehát gyerünk előre, használj CTA-kat, és nézd meg, ahogy kisvállalkozásod szárnyal!

Érdekel, hogy hogyan lehetne növelni a weboldalad sikerét? Szakértői szemekre bíznád? Gyere el ingyenes konzultációnkra, ahol segítünk neked!

Elemezzük ki együtt a weboldalad!

Jelentkezz be a 100% ingyenes, 30 perces kötetlen beszélgetésre, ahol együtt kielemezzük a weboldalad. 

contact-form

töltsd ki az adataidat, küldd el a weboldalad

calendar

foglalj egy időpontot a naptárba

unique-visitor

együtt kielemezzük a weboldalad

Hasznos volt a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
LinkedIn

Neked mi a véleményed? Írd meg nekünk!

Rólunk

improwww marketing logó digitális marketing ügynökség

Digitális marketing ügynökségünkkel kis- és középvállalkozásoknak építünk egyéni online értékesítő rendszereket, amik állandó felügyelet és utánkövetés nélkül szállítják az új ügyfeleket. 

Szolgáltatásaink

Hasonló postok

Kövess minket!

Iratkozz fel!

Iratkozz fel a legfrissebb hírekért!

A feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.