fbpx

A funkcionális weboldalak ismérvei

weboldal épitésAz online jelenlét napjainkban kritikus fontosságú a vállalkozások számára. Az interneten való megfelelő jelenlét lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy szélesebb körű ügyfélbázist érjenek el és növeljék bevételüket. Az egyik legfontosabb tényező, amely hozzájárul az online sikerhez, egy jól megtervezett és funkcionális weboldal.

Az A funkcionális weboldalak ismérvei egy olyan témakör, amely a webfejlesztők és a tervezők számára kiemelten fontos. A funkcionális weboldal tervezése azt jelenti, hogy az oldal céljainak és a látogatók igényeinek megfelelően kialakítják az oldal funkcióit és kinézetét. Ennek a megközelítésnek az eredményeképpen a felhasználók könnyen és gyorsan megtalálják az információt, amire szükségük van. Ezek a weboldalak nem csak a látogatók számára könnyen használhatók, hanem az értékesítést, amelyek közé tartozik például az online értékesítés, a kapcsolattartás a vevőkkel és az ügyfelekkel, valamint a márka és a termékek promóciója.

De milyen összetevőkre is van szükség, hogy megkapjuk a tökéletes weboldalt? Ezek közé tartozik például a felhasználói élmény (UX) tervezése, a webdesign alapelveinek figyelembe vétele, a hatékony navigáció, a tartalom megfelelő szervezése, a reszponzív design és a sebességoptimalizálás. Ugyan most minden elemrészletes bemutatásával nem untatnánk, de két kifejezetten fontos elemet részleteiben is bemutatunk itt.

 

 

Webdesign alapelvei

A webdesign alapelvei a funkcionális weboldalak tervezésének kulcsfontosságú elemei, amelyek hatással vannak az oldalak felépítésére, kialakítására és használhatóságára. Az alábbiakban áttekintjük ezeket az alapelveket:

 1. Egyszerűség: Az egyszerűség a webdesign alapelveinek egyik legfontosabb eleme. Az egyszerű design, könnyű navigáció és jól strukturált információk segítenek a látogatóknak abban, hogy gyorsan és hatékonyan megtalálják a keresett információkat.
 2. Konzisztencia: A konzisztencia a weboldalak tervezésének egyik legfontosabb eleme. A konzisztens design és navigáció lehetővé teszi, hogy a látogatók könnyen tájékozódjanak és kezeljék az oldalakat. A konzisztencia segít az oldalak egyértelműségében és navigálhatóságában.
 3. Funkcionalitás: A funkcionális weboldalak tervezése során fontos a funkcionalitás, amely az oldalak céljainak megfelelően kialakított funkciókra vonatkozik. Az oldalak használatához szükséges funkciók jól láthatóak és elérhetőek kell legyenek a látogatók számára.
 4. Olvashatóság: Az olvashatóság nagyon fontos webdesign szempontból. Az olvasható betűtípusok és színek segítenek az információk átláthatóbbá tételében és a látogatók számára könnyen olvashatóvá teszik a tartalmakat.
 5. Felhasználói élmény (UX): A felhasználói élmény az oldalak használhatóságát és általános élményét befolyásolja. Az UX tervezés segít abban, hogy az oldalakat könnyen kezelhetővé és vonzóvá tegyék a látogatók számára.
 6. Reszponzív design: A reszponzív design fontos a mobil eszközök használatakor, amelyek egyre népszerűbbek az emberek körében. A reszponzív design biztosítja, hogy az oldalak különböző méretű és típusú eszközökön is jól működjenek és a látogatók számára megfelelő felhasználói élményt nyújtsanak.
 7. Célközpontúság: A webdesign során a célokra való összpontosítás nagyon fontos. Az oldalak tervezésekor figyelembe kell venni a célközönséget és az oldalak céljait, és ezeket az információkat fel kell használni a design és a funkciók tervezéséhez. Ez biztosítja, hogy az oldalak hatékonyan szolgálják ki a látogatók igényeit és elérjék a céljaikat.
 8. Vizuális hierarchia: A vizuális hierarchia az oldalak elemek közötti rangsorolását jelenti, amely segíti a látogatókat abban, hogy könnyen megtalálják a legfontosabb információkat az oldalon. A megfelelő elemek helyes elrendezése és szembeötlő vizuális megjelenítése javítja az oldal használhatóságát és a látogatók felhasználói élményét.
 9. Látványosság: A látványosság az oldalak megjelenésének egy fontos eleme, amely segít elnyerni a látogatók figyelmét és érdeklődését. Fontos, hogy az oldalak vizuálisan vonzóak és érdekesek legyenek, de azonban az sem mindegy, hogy a látványosság mennyire támogatja az oldalak céljait.
 10. Letisztult design: A letisztult design egyszerű, minimalista megjelenést jelent az oldalakon. Ez nemcsak vonzóbbá teszi az oldalakat, hanem a navigációt és a tartalom elrendezését is könnyebbé teszi. A túl sok vizuális elem használata zavaró lehet, így fontos, hogy az oldalakat letisztultan tervezzük meg.

Tovább olvasnál a témában? A Kreatív Műhely cikke a segítségedre lehet! De ha inkább az érdekelne, hogy mik is kellenek a tökéletes weboldal elkészítéséhez a céged számára, akkor van egy remek posztunk a számodra.

 

21 pont amin elvérzik a weboldalad.
A 15-ik beépítésével százezreket kaszálhatsz

Töltsd le a bombabiztos ügyfélmágnes weboldal checklistemet, amivel akkor is kielemezheted a saját oldalad ha nem vagy technikai guru.

Kattints a gombra a letöltésért!

 

Felhasználói élmény

Fentebb már említettük a felhasználói élmény fontosságát, de tulajdonképpen mi is ez? A felhasználói élmény (UX) tervezése az egyik legfontosabb elem a funkcionális weboldalak létrehozásában. Célja az, hogy az oldalak látogatói számára minél könnyebb és élvezetesebb legyen az oldalak használata, és ezzel növeljük az oldalak által nyújtott értéket. Az UX tervezés során a fókusz az emberek szükségleteire és viselkedésére helyeződik, és a felhasználói élmény javítása érdekében különféle tervezési technikákat és módszereket alkalmaznak.

A tervezés során fontos figyelembe venni a következő tényezőket:

ux

 1. Felhasználói igények felmérése: Az UX tervezés alapja a felhasználói igények felmérése. A tervezőnek tisztában kell lennie azzal, hogy milyen problémákat akar megoldani az oldal használatával a látogató, és hogyan segítheti ebben az oldal. A felhasználók igényeinek ismerete segíthet az oldal használati szokásainak és preferenciáinak megértésében, és ennek megfelelően lehet optimalizálni az oldal felhasználói élményét.
 2. Használhatóság: Az UX tervezés másik fontos aspektusa az oldal használhatósága. Az oldalaknak könnyen használhatónak kell lenniük, hogy a felhasználók gyorsan és hatékonyan megtalálják, amit keresnek. Az egyszerű és könnyen áttekinthető navigáció, az olvasható betűtípusok és a színhasználat nagyon fontosak az oldalak használhatóságához.
 3. Design: Az UX tervezés során a design is fontos szerepet játszik. Az oldalaknak vizuálisan vonzónak kell lenniük, és meg kell felelniük az adott vállalkozás vagy márka arculatának. Az egységes dizájn, a figyelemfelkeltő grafikai elemek, a hasznos animációk és a megfelelő színhasználat segíthetnek a látogatók elköteleződésében és az oldalak emlékezetességében.
 4. Interakció: Az UX tervezés során fontos az interakciók és az interaktív elemek tervezése. Az interakciók és az animációk segíthetnek a látogatók jobb élményben, és segíthetnek a felhasználók számára, hogy könnyen megtalálják a keresett információkat.

Az UX tervezés során az első lépés az átfogó kutatás. A tervezőnek tisztában kell lennie azzal, hogy kik a felhasználók, milyen szokásaik vannak az oldal használata során, milyen problémákkal találkoznak az oldal használata során, és milyen igényeik vannak az oldal tartalmával és funkcionalitásával kapcsolatban. Az átfogó kutatás során az adatgyűjtés különböző módszereit alkalmazzák, például felhasználói interjúkat, felméréseket, felhasználói teszteket és analitikai adatokat.

A tervezés másik fontos aspektusa az információarchitektúra. Az információarchitektúra arra összpontosít, hogy hogyan szervezzük az oldalon található információkat, hogy azok könnyen elérhetőek és kereshetőek legyenek a felhasználók számára. Az információarchitektúra kialakítása során az oldalak struktúráját és az oldalak közötti kapcsolatokat is figyelembe kell venni. Az UX tervezésnek meg kell felelnie a látogatók elvárásainak és igényeinek. Az egyszerű és hatékony navigáció, az olvasható betűtípusok és a színhasználat nagyon fontosak az oldalak használhatóságához. Az interakciók és animációk segíthetnek a látogatók jobb élményben, és segíthetnek a felhasználóknak, hogy könnyen megtalálják a keresett információkat.

Rugalmasnak kell lennie, hogy alkalmazkodni tudjon a felhasználói igények és az üzleti igények változásaihoz. Az UX tervezésnek állandó folyamatnak kell lennie, amelyben az oldalakat folyamatosan fejlesztik és javítják. Összességében az UX tervezés kulcsfontosságú eleme a funkcionális weboldalak kialakításának. Az UX tervezésnek az átfogó kutatástól az információarchitektúrán és a designon keresztül a rugalmasságig.

Ha még érdekel a téma és mélyebben belemerülnél, érdemes a Marketing Professzorok cikkét meglesned!

Egy jó jó weboldal megtervezése és kivitelezése nem egyszerű feladat. Az UX tervezési folyamat során a felhasználói élmény kulcsfontosságú szerepet játszik a látogatók elköteleződésében és visszatérésében. A webdesign alapelvei középpontjában a funkcionalitás és a felhasználói élmény állnak. Ezért az oldal kinézetét, a navigációt és a tartalmat úgy érdemes megtervezni, hogy a látogatók egyszerűen és gyorsan megtalálják, amit keresnek. Az online jelenlét egyre fontosabbá válik, így az üzleti siker elérése érdekében fontos a weboldalak funkcionalitásának és felhasználói élményének optimalizálása.

 

 

Kíváncsi vagy, hogy a weboldalad valóban funkcionális-e?

Készítettünk számodra egy checklistet, aminek a segítségével te magad és csekkolhatod, hogy mi is a helyzet a weboldalad háza táján.

De ha inkább szakértői szemre bíznád a munkát, jelentkezz be ingyenes konzultációnkra, ahol 30 perc alatt kivesézünk mindent, amit érdemes!

 

 

 

 

Hasznos volt a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
LinkedIn

Neked mi a véleményed? Írd meg nekünk!

Rólunk

improwww marketing logó digitális marketing ügynökség

Digitális marketing ügynökségünkkel kis- és középvállalkozásoknak építünk egyéni online értékesítő rendszereket, amik állandó felügyelet és utánkövetés nélkül szállítják az új ügyfeleket. 

Szolgáltatásaink

Hasonló postok

Kövess minket!

Iratkozz fel!

Iratkozz fel a legfrissebb hírekért!

A feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.