fbpx

Fókuszban a mobilbarát weboldal

Az elmúlt években az internetezés és az online vásárlás forradalmi változásokon ment keresztül. Az olyan hordozható eszközök ugyanis, mint a mobiltelefonok és a táblagépek, kibővítették az internet elérhetőségét és kényelmét, lehetővé téve az embereknek, hogy bármikor és bárhol csatlakozzanak az online világhoz. Azok a vállalkozások pedig, amelyek felismerik a mobilfelhasználói trendek eme robbanásszerű növekedésében rejlő potenciált, és mobilbarát weboldalt hoznak létre, nagy előnyre tehetnek szert a versenytársakkal szemben.

A mobilbarát weboldal ugyanis nem csupán a látogatók elégedettségéhez járul hozzá, hanem a keresőmotorok rangsorolásában is kulcsszerepet játszik, mivel a Google és más keresőmotorok ezeket sokkal jobban preferálják. Azáltal pedig, hogy a weboldal magasabb helyezést ér el a találati listákban, az organikus forgalom és a cég online láthatósága is megnő.

Ezért is fogjuk ebben a cikkben a mobilbarát weboldal kialakításának és optimalizálásának lépéseit körbejárni. Bemutatjuk azokat az elengedhetetlen stratégiákat, amelyek segítségével fejlesztheted az online jelenlétedet a mobil eszközökön. Különös figyelmet fogunk szentelni az első benyomás erejének, a weboldal sebességének, a mobilra optimalizált tartalomnak és az interaktív ügyfélkiszolgálásnak.

 

Az előretörő mobilhasználat

 

A mobilinternet térhódítása és hatása az online viselkedésre és az ügyfélkiszolgálásra

 

Az okostelefonok és táblagépek elterjedése óriási változást hozott az internetezés módjában és a felhasználók viselkedésében. Az emberek ugyanis egyre inkább a mobil eszközeiket használják az internet elérésére, mivel ezek kényelmesek, könnyen hordozhatók és mindig kéznél vannak.

De a mobilinternet térhódítása az ügyfélkiszolgálásra is jelentős hatást gyakorol. Az emberek ugyanis gyors és azonnali válaszokra vágynak, és elvárják, hogy a vállalkozások könnyedén elérhetőek legyenek a mobil eszközeiken keresztül is.

 

webdesign grafika

 

Statisztikák és adatok, amelyek alátámasztják a mobilbarát weboldalak jelentőségét

 1. A mobilforgalom növekedése: A statisztikák azt mutatják, hogy a mobilforgalom folyamatosan növekszik, és egyre több látogató érkezik a weboldalakra a mobil eszközökön keresztül.
 2. Mobil keresések dominanciája: A keresőmotorokban történő keresések túlnyomó többsége már a mobil eszközökről történik, amelynek köszönhetően a Google is a mobilbarát oldalakat preferálja a keresések során.
 3. Eltérő viselkedés: Az emberek más viselkedést tanúsítanak a mobil eszközök használata során, mint amikor az asztali számítógép előtt ülnek. Gyorsabban és könnyebben hoznak döntéseket, illetve azonnali válaszokat várnak.
 4. Kisebb ugrási arány: A mobilbarát weboldalak magasabb felhasználói élményt nyújtanak, csökkentve a látogatók elpártolásának kockázatát, így csökken az ugrási arány (bounce rate).
 5. Konverziók növekedése: Azok a vállalkozások, amelyek optimalizálták a weboldalukat mobilra, jelentős növekedést tapasztaltak az online konverziókban és az értékesítésekben.
 6. Lokális keresések jelentősége: A mobilhasználat gyakran kapcsolódik a lokális keresésekhez, például az „itt és most” információk kereséséhez, amelyek kulcsfontosságúak a helyi vállalkozások számára.

Az említett statisztikák és adatok jól mutatják, hogy a mobilbarát weboldalak kialakítása és optimalizálása létfontosságú a vállalkozások számára, mivel versenyelőnyt biztosít a digitális piacon.

 

Az első benyomás ereje mobil eszközökön

 

Az első benyomás kialakításának jelentősége a mobilböngészők számára

Az első benyomás, amit egy látogató kap a weboldaladról a mobil eszközön keresztül, rendkívül meghatározó. Amikor egy oldal betöltési ideje lassú, vagy a tartalom nem megfelelően jelenik meg, a látogatók hajlamosak azonnal továbblépni egy másik, gyorsabban reagáló weboldalra.

Egy letisztult és professzionális megjelenésű mobilbarát weboldal viszont, amely egyszerű és könnyen érthető navigációt kínál, bizalomérzést kelthet a látogatókban, és motiválja őket arra, hogy további információkat keressenek vagy vásároljanak a weboldalon.

 

Az egyszerű és felhasználóbarát felület tervezésének hatása a konverzióra

A felhasználóbarát megoldások kritikus fontosságúak a mobilböngészőkben történő pozitív élmény eléréséhez, mivel a látogatók szeretnék minél gyorsabban megtalálni azt, amit keresnek, mindezt pedig úgy, hogy közben nem akadnak el sehol.

Ezért is fontos az egyszerű regisztrációs és megrendelési folyamat illetve az egyértelmű hívásra ösztönző gombok, amelyek segítik a látogatók gyors döntéshozatalát, és lehetővé teszik a könnyű átmenetet a böngészésből a vásárlásba. Ergo az egyszerű és intuitív felület tervezése nem csak a látogatók elégedettségét növeli, hanem jelentősen javíthatja a konverziós rátát is.

Tesztelés és optimalizálás a különböző készülékeken történő megfelelő megjelenítés érdekében

A mobil eszközök különböző képernyőméretei és technikai specifikációi miatt fontos, hogy a weboldalad különböző mobilkészülékeken és böngészőkben is megfelelően megjelenjen. Így a tesztelés és optimalizálás elengedhetetlen lépés a sikeres mobilbarát weboldal kialakításához.

A mobilbarát weboldal és a SEO kapcsolata

A mobilbarát weboldalak előnyei a keresőmotorok rangsorolásában

A Google és más keresőmotorok azért szorgalmazzák a mobilbarát weboldalakat, mert ezek hozzájárulnak a jobb felhasználói élményhez és az internetezők elégedettségéhez. Ennek értelmében tehát a mobilbarát weboldalak jobb esélyt kapnak arra, hogy magasabb helyezést érjenek el a keresési eredmények között.

A mobil SEO legfontosabb szempontjai és legjobb gyakorlatai

 1. Reszponzív design: A reszponzív webdesign lehetővé teszi, hogy az oldal automatikusan alkalmazkodjon a látogatók készülékének képernyőméretéhez. Ez pedig segít abban, hogy ugyanaz az oldal minden készüléken optimális módon jelenjen meg.
 2. Gyors betöltési idő: A mobil eszközökön való gyors oldalbetöltés rendkívül fontos, mivel az emberek türelmetlenek és nem hajlandóak hosszú ideig várni. Ennek elérésében a képek és tartalom tömörítése, valamint a minimális javascript használat segíthet.
 3. Mobilbarát tartalom: A mobilbarát tartalom lényeges szerepet játszik a mobil SEO-ban. Olyan tömör és könnyen áttekinthető információkat kell biztosítani, amelyek megfelelnek a mobilhasználók igényeinek és könnyen olvashatók a kisebb kijelzőkön is.
 4. Mobilra szabott CTA-k: Az egyértelmű és hatékony hívásra ösztönző gombok és CTA-k segítenek a látogatóknak gyorsan eljutni az olyan kívánt tevékenységekhez, mint például a kapcsolatfelvétel vagy a vásárlás.

 

A felhasználói élmény és az organikus forgalom növelésének összefüggései

A felhasználói élmény és az organikus forgalom között szoros kapcsolat van. Hiszen ha egy weboldal kellemes és könnyen használható, akkor az emberek hajlamosak több időt eltölteni rajta, és gyakrabban visszatérni. Mindez pedig a keresőmotorok szemében pozitív hatással van az oldal értékelésére, ami jobb rangsorolást eredményezhet a találati listákon, és ezáltal növelheti az organikus forgalmat.

Ez pedig azt jelenti, hogy több potenciális ügyfél talál rá a weboldaladra, ami lehetőséget teremt az üzleti növekedésre és a konverziók növelésére. A mobilbarát weboldal és a felhasználóbarát élmény biztosítása tehát nem csak a keresőmotorok szempontjából fontos, hanem az ügyfelek elégedettségének növeléséhez és a vállalkozásod sikeréhez is hozzájárul.

 

A mobilbarát weboldal referenciaértékei

 • Reszponzív kialakítás: Az oldal elrendezése az eszköz képernyőjének méretéhez igazodik, így a felhasználóknak nem kell nagyítaniuk és vízszintesen görgetniük a tartalom olvasásához.
 • Olvasható szöveg: A szöveg nagyítás nélkül is jól olvasható, a betűméret pedig legalább 14 pixel.
 • Kattintható elemek: A hivatkozások és gombok elég nagyok ahhoz, hogy ujjal könnyedén megérintsék.
 • Gyors betöltés: Az oldal gyorsan betöltődik mobilinternet kapcsolaton keresztül is.
 • Optimalizált képek: A képeket mobileszközökre optimalizáltak a betöltési idő csökkentése érdekében.

 

További források

 

Ha nehézségekkel küzdesz webhelyed mobilbaráttá tételével, vagy egyszerűen nincs időd vagy erőforrásod saját magad megoldani, hívj segítségül egy webfejlesztőt! Mi az Improwww Marketingnél szívesen segítünk neked ebben. Olyan mobilbarát webhelyek létrehozására specializálódtunk, amelyek a tiédhez hasonló kisvállalkozások speciális igényeire vannak szabva

Fordulj hozzánk még ma, hogy időpontot egyeztethessünk az ingyenes konzultációdra, és megtedd az első lépést egy mobilbarát weboldal létrehozása felé, amely segít vállalkozásodnak kitűnni, és több ügyfelet bevonzani!

Elemezzük ki együtt a weboldalad!

Jelentkezz be a 100% ingyenes, 30 perces kötetlen beszélgetésre, ahol együtt kielemezzük a weboldalad. A beszélgetésünk során elmondom mit kell változtatnod, hogy vevőket hozó, letisztult és a vállalkozásodhoz tökéletesen passzoló oldalad legyen!

contact-form

töltsd ki az adataidat, küldd el a weboldalad

calendar

foglalj egy időpontot a naptárba

unique-visitor

együtt kielemezzük a weboldalad

Hasznos volt a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
LinkedIn

Neked mi a véleményed? Írd meg nekünk!

Rólunk

improwww marketing logó digitális marketing ügynökség

Digitális marketing ügynökségünkkel kis- és középvállalkozásoknak építünk egyéni online értékesítő rendszereket, amik állandó felügyelet és utánkövetés nélkül szállítják az új ügyfeleket. 

Szolgáltatásaink

Hasonló postok

Kövess minket!

Iratkozz fel!

Iratkozz fel a legfrissebb hírekért!

A feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.