fbpx

Működő online marketing stratégiák

Mik azok a marketing stratégiák?

Ha meg akarsz gazdagodni vállalkozóként a legfontosabb feladatod a marketing stratégiák alkalmazásán keresztül, hogy

 • vállalkozásodat a lehető leggyorsabban futtasd fel
 • a legtöbb vevőt érd el
 • a legtöbb termékedet értékesítsd
 • a legjobb minőségben
 • a lehető legkevesebb erőforrást felhasználva.

“A stratégia cselekvések egy hosszabb távú terve egy bizonyos cél elérése érdekében, amely gyakran az úgymond „győzelem” avagy egy probléma megoldása” by Wikipedia.

A marketing stratégia tehát számba veszi azokat a folyamatokat, amikkel javulás érhető el a fenti területeken (győzelem) és úgy rendszerezi őket, hogy a leggyorsabban érd el a kívánt célokat (cselekvések hosszabb távú terve).

Miért kell marketing stratégiát készítenünk?

A marketing stratégiák bemutatásához nézzük kicsit a szimpla fény vs. lézer esetét.

Gondolj csak bele, milyen érzés, mikor egy nyári napon sétálgatsz az utcán, az ingedet enyhe szellő lengeti, miközben a bőrödet lágyan simogatják a rá eső napsugarak.

Kellemes, igaz?

Most nézzük meg milyen az, ha ezt a fény ezt az energiát összegyűjtjük és egy miniatűr pontban összepontosítjuk, mondjuk egy lézer méretében. Bizonyára te is hallottál már az ipari lézerekről, amik konkrétan átvágják az acélt..

Na az nem tenne túl jót a bőrödnek.

A marketing stratégiák esetén ugyanez a helyzet. Míg nincsen stratégiánk mi vagyunk maga a nap, az időnket meg az energiánkat szerte szét sugározzuk: postokat készítünk, kicsit hirdetünk is, közben csiszolgatjuk a weboldalt, stbstb. Tele van a hetünk teendőkkel, de csak nem érkeznek azok a fránya leadek.

Egy marketing stratégia elkészítésével tulajdonképpen felkerül a sugárzásunkra egy prizma. Az eddig szétszórt energiánkat egy fő célra összpontosítjuk és minden feladatunkat ennek rendeljük alá. Az egyes feladatok egymást támogatják, ami által egyre csak erősödnek, így érhetjük el, hogy lézer szerűen vágjunk át a potenciális vásárlóink ingerküszöbét.

Minél pontosabban lehatárolt a marketing stratégiánk, annál nagyobb eséllyel lesznek vásárlóink.

Ha viszont stratégia nélkül indulunk harcba az hosszas, lassú ütemű fejlődéshez, felesleges költésekhez és csalódásokhoz vezet mint vevői, mind eladói oldalon.

21 pont amin elvérzik a weboldalad.
A 15-ik beépítésével százezreket kaszálhatsz

Töltsd le a bombabiztos ügyfélmágnes weboldal checklistemet, amivel akkor is kielemezheted a saját oldalad ha nem vagy technikai guru.

Kattints a gombra a letöltésért!

Működő online marketing stratégiák

A következő pár pontban felsorolunk néhányat az elérhető marketing eszközök közül, amiknek a stratégiád szerves részét kell képezniük.

Áldozz az online megjelenésedre

Gyakran nem gondolunk úgy a webes megjelenésre, mint egy marketing stratégia részére, pedig pár egyszerű változtatás az oldalaidon meghatározhatja a sikerességedet.

Az online megjelenéseid – ide értve a weboldalad, a postjaidat, a márkádra jellemző színeket, vagy bármilyen felületet ahol megjelensz – a márkád első érintési pontjai. Ezen keresztül találkoznak veled először a vásárlóid, az első benyomás pedig mint tudjuk kritikus fontosságú az üzleti életben.

Képzeld el a szituációt. Feltévedsz egy weboldalra, amiről először is kapsz egy “Nem biztonságos” értesítést, lassú, nem működnek a gombjai és az egész úgy néz ki, mintha a 90-es években rakta volna valaki össze Windows 95 alatt.

A: Innen fogsz vásárolni, mer’ miért ne?

Vagy B: inkább keresel egy olyan oldalt, amit élvezettel görgetsz végig, jó rá nézni, hasít mint a villám, ellát az összes információval amire szükséged van, mellesleg pont akad olyan termékük amit kerestél.

A döntés nem nehéz, hidd el ezt a leendő vásárlóid is tudják. Egy ökölszabály van tehát, úgy építsd az online felületeidet, hogy esélyt se adjanak a konkurenciádnak.

website-done-meme

Kontent marketing szteroidokon – blog, cikkek, weboldal szövegezés

A kontent marketing segítségével folyamatosan win-win szituációkat teremtesz.

A kontent marketing lényege ugyanis, hogy értéket teremtesz a vásárlóidak, miközben hatással vagy a vásárlói viselkedésre. Bizalmat építesz, hozzásegíted őket a – számodra előnyös – döntésekhez, megoldod a problémáikat, ők pedig bizonyos idő után elkötelezettek lesznek feléd. Miért is vásárolnának máshol ugye, ha ezt egy szakértőnél tehetik meg?

Mintha úgy érnéd el az értékesítést, hogy közben nem akarsz értékesíteni. Brilliant.

brilliant-meme-marketing

A kontent marketing alkalmazása során alaposan meg kell ismerned a célcsoportodat, nekik szánt kontenteket létrehoznod, folyamatosan aktívan tartanod őket és elérned, hogy annyi időt töltsenek az oldaladon amikből lassan vásárlások lesznek.

Mert mint tudjuk, aki az oldaladon olvasgat, ő előbb utóbb beleakad a sales funneledbe. Aki számára valamilyen értéket adsz ő beszélni fog a blogodról. Ha szerencséd van tovább is osztja az oldalad, netán ajánlani fog téged, ami pedig növeli majd a branded értékét.

Egy szó, mint száz, készíts penge kontenteket és tartsd minél hosszabb ideig az oldaladon a látogatóidat.

A kontent marketing jellemző elemei:

 • a teljes weboldalad szövegezése
 • aloldalaid felépítése
 • blogcikkek
 • brandelt képek, videók
 • podcastok
 • ebookok
 • webinarok

Légy jelen a social médiában – a Social Media Marketing

“Aki nincs fent Facebookon, az nem is létezik” – tartja a mondás, ez igaz a cégedre is. Ha nem játszod ki ezt az adut, rengeteg lehetséges forgalomtól esel el, na meg egyre távolabb kerülsz a karibi nyaralásodtól.

Régen piacterek voltak, meg a falu rádió szerepét betöltő öreg nénik, akik a kapu aljban üldögéltek. Manapság social médiánk van, meg tovább osztási lehetőségek. Minél hasznosabb tartalmakkal bombázod a követőidet annál nagyobb esélyed van rá, hogy bekerülj egy pozitív spirálba az algoritmusok által. Ami persze plusz forgalomhoz és számodra eddig elérhetetlen látogatókhoz vezetnek majd.

A social postjaid funkcionálhatnak ezen kívül kivetett hálókként is, ami beleakadnak az érdeklődők. Egy igényesen elkészített post, a megfelelő CTA-kkal ellátva működhet kvázi hirdetésként is, mindezt teljesen ingyen.

Készítettem neked egy check listát, ha ezek szerint építed fel a postjaidat, drámai mértékben növelheted a hatékonyságukat és az eléréseket.

 • Hintesz el olyat infót az első bekezdésben, ami felkelti a látogató érdeklődését?
 • Olyan a szöveg, mintha egy barátodhoz beszélnél? Könnyen olvasható, lényegre törő, nem bonyolult?
 • Hatsz az érzelmekre? Használsz emojikat, ilyen szövegezést?
 • Illik a leírás a márka képéhez? – pl. egy profi céget nem pakolunk tele emojikkal
 • Elláttad a postodat CTA-val? Weboldalra, vásárlásra terelés, feliratkozás, stb.
 • Tettél fel kérdést ahol lehetséges, bevontad az érdeklődőket?
 • Helyesírás ellenőrzést végeztél?
 • Raktál hashtageket a post alá?
 • Magas felbontású képet használtál?
 • A kép max 20%-án elérhető a szöveg?
 • Kontrasztos-e a kép eléggé, “kiugrik” a hírfolyamról?

Keresőoptimalizálás – a kötelező elem

A keresőoptimalizálási folyamatban az azt végző szakember olyan műveleteket végez, amiknek a hatására az oldalad jobb rangsorolást kaphatnak a keresőmotorok nagyítója alatt. Minél jobb pontszámmal rendelkezik az oldalad annál előrébb kerül a Google, Yahoo vagy akár a Bing keresőben (még ha az utolsó kettőt nem is használod).

A felhasználók alap működése a következő:

 • Megoldást keres a problémájára.
 • Felmegy a Google-re, beírja a témát érintő kulcsszavakat.
 • Az ott megjelenő találatok között kiválasztja a számára legrelevánsabb oldalt.
 • Ha megoldotta a problémáját kilép, ha nem kapott elég információt tovább keres.

Mi lesz a célunk tehát? Az, hogy aki egy termék, szolgáltatás után érdeklődik, egyből mi kerüljünk a szeme elé. Ezt tudja biztosítani egy jó SEO-s szakember. És míg a hirdetések, social média jelenlét vagy más bannerek csak forgalmat hoznak az oldalunkra, itt nagy eséllyel célzottan érkező látogatókat kapunk, ami pedig egyenes út lehet a vásárlásokhoz.

A keresőoptimalizálás egyetlen hátránya, hogy az általa okozott változások nem láthatóak azonnal, néha 4-6 hónap is kell ahhoz, hogy egy jól SEO-zott elkezdjen jobban teljesíteni. Érdemes lehet tehát már az online felületeink építésével párhuzamosan elkezdeni a keresőoptimalizálási műveleteket.

Ha kicsit részletesebben érdekelne, miért is kulcsfontosságú a SEO a céged számára, kattints az előbbi linkre.

Rázd gatyába a hirdetéseidet – fogadj fel egy PPC szakembert

Van rá mód, hogy kikerüljük a keresőmotorokat, mégpedig fizetett hirdetések formájában.

Ebben az esetben egy fizetett spotot vásárolsz meg az adott szolgáltatóktól, akik a pénzedért cserébe az oldaladat, a hirdetésedet az első helyek egyikére tolja, vagy az emberek szeme elé helyezi.

A hirdetésekkel célzottan terelhetsz forgalmat az oldalara, megfelelő számú lead esetén pedig azonnali visszajelzést kapsz arról, mennyire teljesítenek jól az adott hirdetések, mennyit kell ahhoz költened, hogy behozz egy új vásárlót a cégedbe.

A bibi csak ott van, hogy manapság mindenki hirdet, így jelentősen megugrott a verseny ezen a területen, ami feltolta a hirdetési költségeket is.

hulk-meme-ad

Az se segít túl sokat a helyzeten, hogy senki nem nézi majd a hirdetéseid, ha nem a márkádhoz illő kreatívokkal, nem elég figyelemfelkeltő szövegezéssel, vagy pl. a célcsoportod számára nem releváns értékajánlattal házalsz.

Mindegy melyik hibát követed el, ezekben az esetekben a hirdetéseidre szánt összeg kidobott pénz lesz, te pedig csak pislogsz miért nem működik a marketinged.

Tégy magadnak egy szívességet, keress fel valaki olyat aki Google Ads, Facebook hirdetésekkel foglalkozik és bízd rá a pénz keresést, miközben te fejleszted a vállalkozásod.

Retargeting – hogy micsoda kérem

A nagy pénz az után követésben van, ez igaz a hirdetések esetén is.

Minél többet jelensz meg a látogatóid szeme előtt, annál nagyobb eséllyel fognak a Te terméked mellett dönteni. Nem azért, mert jobb a minősége, ár-érték arányban kedvezőbb , szimplán azért mert ismerős lesz nekik és ha egy terméket keresnek Te ugrasz nekik majd be elsőként.

A retargeting – ahogy a neve is mutatja – az adott érdeklődő újra “becélzását” jelenti. Ha járt már a weboldaladon, megtekintette a hirdetésedet a cookie-k által egy digitális lábnyomot képez a rendszeredben, ami alapján vissza tudod őt követni, vagy ismét bombázni a hirdetéseiddel. Cookiekról ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

Miért jó a retargeting? Nos, nem egy teljesen hideg emberre célzol, hisz tudod, mutatott már valamilyen érdeklődést a márkád iránt. Olyan, mintha az értékesítési tölcsérben lejjebb került volna egy szintet (A sales funnelek működéséről ebben a cikkben olvashtasz) tett egy lépést a márkánk felé.

A jó retargeting tehát meggyorsítja a sales folyamatot, csökkenti a hirdetési költségeidet és sokkal hatékonyabban szólítod majd meg a vásárlóidat, mint egy kósza hirdetéssel.

A Facebook igen fejlett módszereket alkalmaz a fent említett digitális lábnyomok megőrzésére, de ne örüljünk túl hamar az Apple már elérte, hogy kikerülje a drágalátos cookie-kat.

cookie-meme

 

Ha végig olvasod a cikket megérted, miért is fontos a saját felületeidet építened:

Apple and Google Are Killing the (Ad) Cookie. Here’s Why

Építsd az e-mail listád, mintha nem lenne holnap

Az előbb szót ejtettünk arról, hogy fogja szép lassan megenni a hirdetés piacot a felhasználók adatainak elrejtése, most mutatunk egy módot, hogy kerülheted ki ezt.

Az e-mail marketinget nagyon sokan leírták, miszerint elavult, senki nem olvas már e-maileket, de ennél nagyobbat nem is tévedhetne az a bizonyos tábor.

A PCMag cikkjében kifejtik miért is rossz ez a megállapítás, ha kíváncsiak vagytok olvasgathattok kicsit a témában.

Na de miért is kell az e-maileket gyűjtened?

Elsősorban azért, mert amíg csak Facebookon vagy a Google-ben hirdetsz teljesen ki vagy szolgáltatva ezeknek a platformoknak. Ők azok az óriások, akik egy huszárvágással növelhetik kétszeresére a hirdetési költségeidet, vagy bannolhatják a teljes forgalmadat, mert nem feleltél meg a hirdetési elveiknek.

Mi tehát a megoldás? We go oldschool.

Építsd szorgosan az e-mail listádat, ezen keresztül ugyanis bármikor kinyúlhatsz a vásárlóid felé. Egy jól felépített e-mail automatizmussal ráadásul nem csak bemutathatod a cégedet, de bizalmat építhetsz, termékeket értékesíthetsz és számos olyan módszert használhatsz, amik a közösségi felületeken elérhetetlenek.

Bónusz még, hogy az e-mail kampányaidat a saját ízlésed szerint szabhatod, korlátozások nélkül így azt javasoljuk állj bele minél hamarabb az érdeklődők begyűjtésébe.

Mikor kértél utoljára ajánlást

Manapság még mindig az egyik legmeghatározóbb a döntéseink szempontjából mások véleménye egy termékről, szolgáltatásról. Ezt szorozd fel azzal a faktorral, hogy mondjuk ismered is az illetőt.

Egy jó példa erre: Te melyik fodrászhoz mennél el szívesebben?

Ahhoz, akinek csili-vili a szalonja, modern eszközöket használ és online időpontfoglalóval dolgozik? Vagy ahhoz, akit az egyik barátod javasolt, precízen dolgozik, elégedett a munkájával és mindig frissen és jókedvűen távozik tőle. Az elsőnek látszólag nagyobb az értéke, a logikus elménk hajlik a meglátogatására, na de a nap végén úgy is a szívünk fog dönteni.

Az ajánlások pedig az érzelmi nyomógombokat piszkálják. Instant bizalomhoz vezetnek, ha jól csinálják őket.

Life hack: Ha jól tudod használni ezt az eszközt a többire szinte nem is lesz szükséged.

Az ajánlási programok azért hatékonyak, mert:

 • az elégedett vásárlók visszajelzéseire építenek
 • felismeri a fogyasztók márkahűségét és megerősíti azt
 • népszerűek a külső szemlélők számára

Szedd rendbe céged marketingjét az ingyenes Marketing Stratégia Tervezőnkkel!

Töltsd le éves tervezőnket és kezeld tudatosan céged marketingjét, hogy még több ügyfélhez juss el. Töltsd ki az adataidat és már küldöm is neked a saját marketing stratégia terveződet!

éves marketing stratégia tervező sablon

Melyiket válasszam az elérhető marketing stratégiák közül?

A rövid válaszunk: Mindegyiket, amelyiket lehetséges.

A hosszabb válasz pedig: Ismerd meg a célcsoportodat, majd az ő igényeik és viselkedésük mentén alakítsd ki a marketing stratégiádat. Ha a vásárlóid jellemzően a social médiában mozognak kontent marketinggel, social postokkat és igényes weboldallal kell rendelkezned. Ha mondjuk az idősebb korosztály képviselői akkor az áttekinthető weboldal, SEO és e-mail marketing lesznek a barátaid.

Ezeket a marketing eszközöket természetesen úgy kell használnod, hogy egymást támogassák és lehetőség szerint egy célért dolgozzanak. Így mielőtt belekezdesz a marketing eszközeid kiválasztásába vázolj fel egy marketing tervezetet, majd ez alapján kezdd csak építeni a felületeidet.

Nem tudod milyen irányba kellene indulnod?

Erre hoztam létre a marketing tanácsadás szolgáltatásomat. Jelentkezz egy 90 perces marketing auditra és konzultációnkra, ahol felderítjük a számodra legmegfelelőbb marketing stratégiát.

>>> Szeretnék segítséget kérni a stratégia elkészítésében <<<

Hasznos volt a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
LinkedIn

Neked mi a véleményed? Írd meg nekünk!

Rólunk

improwww marketing logó digitális marketing ügynökség

Digitális marketing ügynökségünkkel kis- és középvállalkozásoknak építünk egyéni online értékesítő rendszereket, amik állandó felügyelet és utánkövetés nélkül szállítják az új ügyfeleket. 

Szolgáltatásaink

Hasonló postok

Kövess minket!

Iratkozz fel!

Iratkozz fel a legfrissebb hírekért!

A feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.