fbpx

UI vs UX – De mi a különbség?

webdesign gifAmi a webdesignt illeti, könnyen megragadnak az olyan vizuális elemek, mint a színek és az elrendezések. Egy nagyszerű webhely megtervezése azonban nem más, mint az, hogy szépnek tűnjön. Itt jön a képbe a felhasználói felület (UI) és a felhasználói élmény (UX) kialakítása. De mi a különbség a kettő között? Merüljünk el a témában, és megtudjuk!

 

UI tervezés: Webhelyed megjelenése és hangulata

A felhasználói felület tervezése a webhely vizuális elemeiről szól. A színek, az elrendezések, a tipográfia, a képek, az ikonok és a gombok alkotják webhelyed általános megjelenését és hangulatát. A felhasználói felület tervezői arra összpontosítanak, hogy a weboldal minden eleme vizuálisan tetszetős és könnyen használható legyen. Arra is ügyelnek, hogy a webhely dizájn és márkaidentitás tekintetében egységes legyen. A felhasználói felület tervezői figyelembe veszik a webhely elrendezését, betűtípusát és színsémáját is, és gondoskodnak arról, hogy az összes elem igazodjon és összhangban legyen az általános kialakítással.

Képzeld el például, hogy először látogatsz meg egy e-kereskedelmi webhelyet. Letisztult és modern elrendezés fogad, könnyen megtalálható navigációval és egyértelmű cselekvésre ösztönzőkkel. A színek és a tipográfia konzisztens az egész weboldalon, és illeszkedik a márka vizuális identitásához. A képek optimalizáltak, az ikonok pedig intuitívak. Ez egy példa a nagyszerű felhasználói felület kialakítására.

 

UX Design: A webhely használatának tapasztalata

Míg a felhasználói felület tervezése a webhely vizuális elemeire összpontosít, az UX tervezés a használat élményéről szól. A UX-tervezők a webhelyek általános folyamatára figyelnek, és gondoskodnak arról, hogy könnyen navigálhass rajta, és hogy a felhasználók megtalálják, amit keresnek. Olyan dolgokat vesznek figyelembe, mint a sebesség, a kisegítő lehetőségek és a mobiloptimalizálás. Figyelembe veszik a felhasználó igényeit, céljait és fájdalom pontjait is. Fő céljuk, hogy a felhasználók pozitív élményben részesüljenek a webhelyekkel való interakció során.

Képzeld el például, hogy egy utazási webhelyen próbálsz repülőjegyet foglalni. A felhasználói felület jól néz ki, de nehéz megtalálni a megfelelő repülési lehetőségeket és információkat. A webhely betöltése is lassú, a foglalási folyamat pedig zavaros. Ez egy példa a rossz UX-tervezésre. Másrészt egy jól megtervezett foglalási folyamattal, intuitív navigációval és gyors betöltési sebességgel rendelkező weboldal sokkal jobb felhasználói élményt biztosít.

Tovább olvasnál a témában? A WebShark cikke remek kiindulópont lehet!

 

A felhasználói felület, azaz UI kialakításának elemei

 • Elrendezés: Az elemek elrendezése a weboldalon, beleértve a szövegek, képek és gombok elhelyezését.
 • Tipográfia: A weboldalon található szöveg betűtípusa, mérete és stílusa.
 • Színséma: A weboldalon használt színek, beleértve a háttér és a szöveg színét.
 • Képek és ikonok: Képek és ikonok használata a weboldal vizuális megjelenésének javítására.
 • Gombok és CTA: A gombok kialakítása és elhelyezése, beleértve a cselekvésre ösztönző gombokat is a weboldalon.

 

Az UX tervezés elemei

 • Navigáció: A webhelyen való könnyű mozgás, beleértve a linkek és gombok elhelyezését és címkézését.
 • Információs architektúra: Az információk rendszerezése egy webhelyen, beleértve a tartalom csoportosítását és címkézését.
 • Felhasználói folyamat: Az az útvonal, amelyet a felhasználó megtesz, amikor interakcióba lép egy webhelyen, beleértve a feladat végrehajtásának lépéseit is.
 • Kisegítő lehetőségek: A webhely kialakítása, hogy elérhető legyen a fogyatékkal élő felhasználók számára, beleértve az alternatív szövegek és a billentyűzetes navigáció használatát.
 • Mobiloptimalizálás: A webhely mobileszközökön könnyen használható kialakítása, beleértve a reszponzív tervezést és az érintésbarát elemeket.

Mint látható, az UI és az UX tervezés a webdesign két különálló, de egymással szorosan összefüggő területe. Míg a felhasználói felület tervezői a webhely vizuális elemeire összpontosítanak, az UX tervezők a használat általános élményére összpontosítanak. Mindkettő fontos egy olyan webhely létrehozásához, amely nemcsak jól néz ki, hanem zökkenőmentes élményt is nyújt a felhasználó számára.

Egy igazán kiemelkedő webhely létrehozásához elengedhetetlen, hogy világosan megértsük a felhasználói felület és a UX tervezés közötti különbséget a webdesignban. Ha a webdesign folyamatában előnyben részesíted a felhasználói felületet és az UX-tervezést, a webhely vonzóbbá, könnyen használhatóbbá és felhasználóbarátabbá válhat. Ez fokozott elköteleződést, jobb konverziós arányt és végső soron magasabb befektetési megtérülést eredményezhet.

monitor kihasználtság

 

Az UI és UX fontossága a webdesignban

Az UI (felhasználói felület) és UX (felhasználói élmény) tervezés rendkívül fontos szerepet játszik a webdesignban. Az alábbiakban bemutatom az UI és UX fontosságát és az ezek által nyújtott előnyöket a felhasználók és a webhely tulajdonosok számára:

 • A felhasználói élmény javítása: Az UX tervezés középpontjában a felhasználói élmény áll. Az egyedülálló, vonzó és könnyen navigálható felhasználói élmény megkönnyíti a látogatók számára a webhely használatát, növeli a elégedettséget és csökkenti a lemorzsolódást. Ezáltal növeli a látogatók elkötelezettségét és valószínűsíti a visszatérő látogatók számát.
 • Konverziók maximalizálása: Az UI tervezés kulcsfontosságú a konverziók növelésében. Az optimális elrendezés, a kifejező gombok és a vizuális elemek segítenek a felhasználóknak azonosítani a konverziós lehetőségeket és könnyedén elérni azokat. Az átlátható navigáció és a könnyen érthető tartalom további támogatást nyújt a konverziós folyamatban.
 • Brand hűség és pozitív benyomás: Az UI és UX tervezésnek jelentős hatása lehet a brand hűségre és a pozitív benyomás kialakítására. Egy professzionális, igényes és felhasználóbarát felület erősíti a brandet és bizalmat épít a látogatókban. A pozitív felhasználói élmény és a könnyű használat emlékezetessé teszi a webhelyet és hozzájárul a pozitív benyomás kialakításához.
 • Versenyelőny és differenciálás: Az UI és UX tervezés lehetővé teszi, hogy kitűnj a versenytársaid közül. Ha egyedülálló, felhasználóbarát és kreatív felhasználói élményt nyújtasz, kiemelkedővé válsz a tömegből. Ezáltal megtartod a látogatókat és növeled a versenyképességedet a piacon.

Az UI és UX tervezés egyaránt fontos, és egymással szorosan összefügg. Az UI gondoskodik a felhasználók közvetlen kölcsönhatásáról a webhellyel, míg az UX nagyobb összefüggéseket és élményeket biztosít. Mindkét tervezési aspektus alapvető a webdesignban, hogy kiváló felhasználói élményt és üzleti sikert érjünk el.

Ha érdekel néhány design tipp, amivel feldobhatod a weboldalad a UX segítségével, akkor csekkold a Marketing21 cikkét!

Nem érted hol veszítesz vevőket? Mi a baj a weboldaladdal? Gyere el ingyenes konzultációnkra, ahol rávilágítunk minden hibádra és megmutatjuk, hogy hol is veszted el a bevételed!

Elemezzük ki együtt a weboldalad!

Jelentkezz be a 100% ingyenes, 30 perces kötetlen beszélgetésre, ahol együtt kielemezzük a weboldalad. 

contact-form

töltsd ki az adataidat, küldd el a weboldalad

calendar

foglalj egy időpontot a naptárba

unique-visitor

együtt kielemezzük a weboldalad

 

UI vs. UX: Közös pontok és különbségek:

Az UI (felhasználói felület) és UX (felhasználói élmény) tervezés két összefüggő, de különböző fogalom a webdesignban. Az alábbiakban bemutatom a közös pontokat és a különbségeket az UI és UX tervezés között:

Közös pontok

 • Mindkét tervezési aspektus a felhasználó középpontjában áll: Mind az UI, mind az UX tervezés arra törekszik, hogy kiváló felhasználói élményt nyújtson. Az UI tervezés a felhasználók közvetlen kölcsönhatásával foglalkozik, míg az UX tervezés a szélesebb élményeket és az egész felhasználói utat figyelembe veszi.
 • Az egyszerűség és a funkcionalitás: Az UI és UX tervezés egyaránt törekszik az egyszerű és intuitív felhasználói élményre, valamint a hatékony és megfelelő funkciók biztosítására.
 • Design és kreativitás: Az UI és UX tervezés egyaránt hozzájárul a webhely vagy alkalmazás vonzó megjelenéséhez és esztétikájához. Mindkettő lehetővé teszi a design és a kreatív elemek beépítését a felhasználói élmény javítása érdekében.

Különbségek

 • Fókusz: Az UI tervezés középpontjában az interfész és a felhasználó közötti közvetlen kölcsönhatás áll. Az UI tervezés arra összpontosít, hogy az interfész könnyen használható, vizuálisan vonzó és hatékony legyen.
 • Tartalom és felhasználói útvonal: Az UX tervezés a felhasználói élményt a teljes felhasználói út figyelembevételével alakítja ki. Az UX tervezés arra törekszik, hogy érthető tartalmat, logikus felhasználói útvonalakat és összhangot biztosítson az egész felhasználói élmény során.
 • Mérhető eredmények: Az UI tervezés eredményei könnyebben mérhetők, például a gombok kattintásai, az elérési útvonalak és az interakciók mérése révén. Az UX tervezés eredményei átfogóbbak és nehezebben mérhetők, mivel azok az egész felhasználói élményt és a felhasználók hosszú távú viselkedését jelentik.

Tovább olvasnál még a különbségekről? A CoderWeb cikke szerintünk tökéletes lenne számodra!

 

ui vs ix design

 

Az UI és UX mérésének és értékelésének módszerei

Az UI és UX tervezés hatékonyságának megértése és mérése létfontosságú a webdesign terén. Az alábbiakban bemutatok néhány gyakran használt módszert és eszközt az UI és UX elemzésére, mérésére és értékelésére:

a) Használhatósági tesztek és felhasználói tesztek:

 • Használhatósági tesztek során valós felhasználókkal végeztetünk teszteket, hogy mérjük, milyen könnyű és hatékonyan használható a webhely vagy alkalmazás.
 • Felhasználói tesztek során a felhasználók reális feladatokat végeznek el a webhelyen, és közben megfigyelik és rögzítik a tapasztalataikat és visszajelzéseiket.

b) Analitikai adatok és felhasználói visszajelzések értékelése:

 • Használd az analitikai eszközöket, például a Google Analytics-t vagy más webanalitikai platformokat, hogy mérjed az UI és UX teljesítményét. Az analitikai adatok segítségével megismerheted a látogatók viselkedését, a látogatottságot, az átlagos időt a webhelyen, a kijáratoldalakat stb.
 • Gyűjtsd össze a felhasználói visszajelzéseket, például az elégedettségi kérdőívek, a felhasználói vélemények vagy az ügyfél visszajelzések formájában. Ezek a visszajelzések fontos információkat adhatnak az UI és UX eredményeiről.

c) A/B tesztelés és konverzióoptimalizálás:

 • Az A/B tesztelés során két vagy több változatot tesztelhetsz egymás ellen, hogy megtudd, melyik verzió hozza a jobb eredményeket. Az UI vagy UX aspektusokat, például a gombok elhelyezését, a színeket vagy a szövegeket tesztelheted.
 • A konverzióoptimalizálás során célja a webhely vagy alkalmazás konverziós arányának javítása. Az UI és UX elemek, például a CTA-k (hívás a cselekvésre), a navigáció vagy a tartalom optimalizálása segíthet növelni a konverziókat.

Az UI és UX mérésének és értékelésének módszerei rendkívül hasznosak a webdesign folyamat során. Ezáltal felismerheted a gyenge pontokat, javíthatod a felhasználói élményt és maximalizálhatod a konverziókat. Fontos, hogy rendszeresen végezd ezeket a teszteket és elemzéseket, és alkalmazd az eredményeket a folyamatos fejlesztés és optimalizálás érdekében.

 

Összefoglalva, az UI-design arról szól, hogy egy weboldal jól nézzen ki, míg az UX-design arról szól, hogy könnyen használható legyen. A webdesign szerves részei, amelyek döntő szerepet játszanak egy olyan weboldal létrehozásában, amely nem csak a szemnek kellemes, hanem könnyen navigálható és használható is. Tehát, amikor legközelebb weboldalt tervezel, ne csak arra koncentrálj, hogy jól nézzen ki, hanem vedd figyelembe a felhasználói élményt is, és tedd egyszerűvé a használatát. Ezzel olyan webhelyet hozhatsz létre, amely valóban kiemelkedik és pozitív felhasználói élményt biztosít, amely fokozott elkötelezettséghez és üzleti sikerhez vezet.

Ennek valós példáit láthatjuk az olyan cégek sikerében, mint az Apple, az Amazon és az Airbnb. Mindannyian nagy hangsúlyt fektettek a UI és a UX tervezésre a webdesign folyamataik során, és kihasználták a felhasználói elkötelezettség és az üzleti siker előnyeit.

Szeretnél még nagyobb versenyelőnyre szert tenni?

Még több vevőt szerezni?

Gyere el kurzusunkra, ahol mindent megmutatunk, amire csak szükséged van!

Így alakítsd Forintokká💰 a weboldaladon lévő Forgalmat 📈

videó kurzus referencia kép

A vevőszerzésre épített weboldalak 10 titka - Videókurzus

Ha vevőszerzésre épített oldalad van gyorsabban és gyakrabban fogsz tudni eladni. A videókurzus segítségével pénzcsináló gépezetet varázsolhatsz a weboldaladból, ami helyetted termeli meg a bevételidet.

A kurzus során megmutatom, hogyan alakítsd Forintokká a már meglévő Forgalmadat

Hasznos volt a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
LinkedIn

Neked mi a véleményed? Írd meg nekünk!

Rólunk

improwww marketing logó digitális marketing ügynökség

Digitális marketing ügynökségünkkel kis- és középvállalkozásoknak építünk egyéni online értékesítő rendszereket, amik állandó felügyelet és utánkövetés nélkül szállítják az új ügyfeleket. 

Szolgáltatásaink

Hasonló postok

Kövess minket!

Iratkozz fel!

Iratkozz fel a legfrissebb hírekért!

A feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.