fbpx

Weboldal hozzáférhetőség – miért is kell a cégemnek?

weboldalépítés gifHa azt szeretnéd, hogy a weboldalad mindenki számára elérhető legyen, akkor a legjobb módszer erre annak az akadálymentesítése. Legyen az adott személy látássérült, egér helyett billentyűzetet használó mozgássérült, vagy olyan, aki képernyőolvasót használ, számos módja van, hogy a weboldalt mindenki számára befogadóbbá tedd.

Ebben a cikkben pedig különböző módszereket mutatunk be erre vonatkozólag.

 

A digitális társadalom hatása

Az egyre növekvő digitális társadalom jelentős hatással van a weboldal hozzáférhetőségére, mivel az emberek mindennapi élete és tevékenységei egyre inkább az online térbe költöznek, és ennek következtében a weboldalak elérhetősége és használhatósága alapvető fontossággal bír. Az alábbiakban bemutatok néhány fő hatást:

 1. Elérhetőség a digitális eszközökön keresztül: Ma már szinte mindenki rendelkezik okostelefonnal vagy számítógéppel, és ezek az eszközök a fő csatornái a digitális tartalomhoz való hozzáférésnek. Az emberek széles körben használják ezeket az eszközöket információk keresésére, vásárlásra, szolgáltatások igénybevételére és kommunikációra. Ezért elengedhetetlen, hogy a weboldalak kompatibilisek legyenek ezekkel az eszközökkel, és biztosítsák a zökkenőmentes és hozzáférhető felhasználói élményt.
 2. Sokszínű felhasználói csoportok: A digitális társadalomban sokszínű felhasználói csoportok találkoznak, amelyek eltérő képességekkel és eszközhasználattal rendelkeznek, ráadásul sokszor még a koruk és az általuk beszélt nyelv is különbözik. A weboldalaknak pedig alkalmazkodniuk kell ezekhez, hogy mindenki számára hozzáférhetőek legyenek. A hozzáférhetőség ugyanis segít abban, hogy senki se legyen kizárva a digitális információkhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférésből.
 3. Az esélyegyenlőség és a jogszabályi előírások: Az esélyegyenlőség elvei és a jogszabályi előírások számos országban és régióban megkövetelik, hogy a weboldalak hozzáférhetőek legyenek az emberek számára, függetlenül attól, hogy milyen képességekkel vagy fogyatékossággal rendelkeznek. Például az Amerikai Fogyatékosok Jogairól Szóló Törvény (ADA) az Egyesült Államokban előírja, hogy az online szolgáltatásoknak és weboldalaknak hozzáférhetőeknek kell lenniük a fogyatékossággal élő emberek számára is.
 4. Pozitív ügyféltapasztalat: A hozzáférhető weboldalak kialakítása nemcsak azoknak az embereknek nyújt előnyöket, akik valamilyen fogyatékossággal rendelkeznek, hanem minden felhasználónak egy jobb és kényelmesebb élményt biztosít. Az olyan felhasználóbarát tervezési elemek, mint például a könnyen navigálható menük, a jól látható gombok és az áttekinthető tartalomstruktúra, minden felhasználó számára hasznosak, és arra ösztönzik őket, hogy az oldal tartalmát és szolgáltatásait igénybe vegyék.

Mi fán terem a honlapod akadálymentesítése?  A Prémium Honlap posztja segít neked!

 

mobilbarát grafika

Weboldal hozzáférhetőség mindenki számára

A weboldalad hozzáférhetősége nem csak erkölcsi és jogi felelősség de üzleti szempontból is előnyös. Azzal, hogy képességtől függetlenül mindenki számára elérhetővé teszed a weboldalad, a vásárlói körödet és a konverziós eredményeket is növelheted. A Világbank tanulmánya szerint a világ lakosságának 15%-a él valamilyen fogyatékossággal. A vállalkozások egy része azzal, hogy nem szolgálják ki ezt a közönséget, veszítenek a potenciális ügyfeleikből.

A weboldal tervezésnél érdemes tehát belekalkulálni a hozzáférhetőséget, mivel később költséget jelenthet az újratervezés. Ha érdekel, hogy hogyan is lehet ilyen weboldalakat készíteni, akkor csekkold a NetFort cikkét!

 

Weboldal hozzáférhetőség a gyakorlatban

 • Biztosíts szöveges alternatívákat a nem szöveges tartalmakhoz! A képekhez és a videókhoz készíts hangtartalmakat is! Ez úgy érhető el, hogy alternatív szöveget (alt-text) használsz a képekhez, feliratokat a videókhoz és átiratokat biztosítasz a hangtartalomhoz.
 • Használj egyértelmű leíró hivatkozásokat, hogy a felhasználók megértsék hova jutnak amikor egy linkre kattintanak! A „kattints ide” helyett a „további információ a termékeinkről” kifejezés sokkal egyértelműbb.
 • A címsorok és az alcímek használata segít a tartalmak strukturálásában és a navigációban. A felhasználók számára ugyanis így könnyebb a weboldal szerkezetének megértése.
 • Figyelj arra, hogy a weboldal szöveg tartalmai átméretezhetőek legyenek, a funkcionalitás elvesztése nélkül! Ezt úgy érheted el, hogy relatív mértékegységeket használsz a weboldal készítés során. Használj százalékot a pixel helyett!
 • A színek kiválasztásánál figyelj, hogy nagy kontrasztú színeket használj a szöveg és háttér esetében! A fehér háttéren a fekete szöveg jól kiemelkedik, így egy látássérült látogató esetében könnyebb a tájékozódás.
 • Az oldal navigációjának beállítása során érdemes az egyszerűségre, átláthatóságra törekedni. A jól és logikusan felépített struktúra elérhetővé teszi mindenki számára, hogy a lehető leggyorsabban találja meg a keresett információt.

 

Általános hibák és tévhitek

Kihívások és gyakori hibák

A weboldal hozzáférhetőségének kialakítása során számos kihívással kell szembenézni, amely megnöveli a hibák előfordulásának lehetőségét. Nézzünk meg most ezek közül néhányat:

 1. Hiányos alternatív szöveges leírások és címkék: Az alternatív szöveges leírások és címkék nélkülözhetetlenek a látássérült felhasználók számára, hogy megértsék a képeket, a gombokat vagy más grafikai elemeket. Ennek ellenére a weboldalak többségénél mégis elég gyakran előfordul, hogy ezek a leírások hiányoznak vagy nem megfelelően vannak megadva.
 2. Nem megfelelő kontraszt és betűméret: Az alacsony kontrasztú vagy túl kicsi betűméret megnehezíti az olvashatóságot, különösen az idősebb vagy látássérült felhasználók számára. Ezért fontos gondoskodni a weboldalakon a megfelelő kontraszt és az elfogadható nagyságú betűméret alkalmazásáról.
 3. Nem használható űrlapok és navigációs elemek: Bonyolult vagy nem megfelelően címkézett űrlapok, illetve nehezen érthető vagy nem egyértelmű navigációs elemek komoly akadályt jelenthetnek a felhasználók számára. Abban az esetben tehát, ha a weboldalad felhasználóbaráttá tétele a cél, akkor ezeket a hibákat semmiképpen sem szabad elkövetni.

 

Tévhitek és bizonytalanságok eloszlatása

A weboldal hozzáférhetősége kapcsán néhány tévhit és bizonytalanság merülhet fel. Fontos ezeket eloszlatni, hogy a vállalkozások és a webfejlesztők tisztában legyenek a tényekkel:

 1. „A hozzáférhetőség csökkenti a design minőségét”: Ez egy téves feltevés, mivel a jól tervezett hozzáférhetőség beilleszthető a design folyamatába, és segíthet a felhasználóbarát és esztétikus felületek kialakításában.
 2. „Csak a látássérült felhasználókra kell koncentrálni”: Bár a látássérült felhasználók fontosak, a hozzáférhetőségnek nem csak rájuk kell összpontosítania. Számos más felhasználói csoport, mint például a hallássérült, mozgássérült vagy kognitív nehézségekkel élő emberek is előnyökhöz juthatnak a hozzáférhetőségi intézkedések révén.
 3. „A hozzáférhetőség túl bonyolult és költséges”: Bár a hozzáférhetőség megvalósítása némi időt és erőfeszítést igényel, a megfelelő tervezéssel és fejlesztéssel a költségek minimalizálhatók. Az olyan előnyök pedig, mint például a nagyobb ügyfélbázis és a pozitív ügyféltapasztalat, jelentős megtérülést hozhatnak a vállalkozásnak.

 

Weboldal hozzáférhetőség – ellenőrzés, javítás

 • A weboldal hozzáférhetőségének ellenőrzésére számos vizsgáló eszköz elérhető. Ilyen például a Wave, az Accessibility Insights és az aXe.
 • De tesztelheted a weboldaladat a szimpla billentyűzetes navigáció használatával is, ami remek lehetőséget nyújt annak leellenőrzésére, hogy biztosan elérhető lesz-e a weboldalad a csak billentyűzetet használó felhasználók számára.
 • A képernyőolvasók kipróbálása is fontos, mivel a különböző fogyatékkal élő személyek esetében ez egy rendkívül gyakori használati eszköz.
 • Kérj visszajelzést a béta tesztelők csoportjában vagy a foglalkoztató szerveknél elérhető különböző fogyatékossággal élő személyektől!
 • A frissítések és módosítások után pedig ellenőrizd a weboldaladat a hozzáférhetőség szempontjából is! Így mindig elérhető és befogadó maradhat.

A fent említett módszerek alkalmazásával és azok rendszeres ellenőrzésével illetve javításával a weboldalad mindenki számára elérhető lesz. Ráadásul így a keresőmotorok listáján is pozitív eredményeket érhetsz el, és betarthatod a weboldalak hozzáférhetőségével kapcsolatos összes hatályos törvényt és előírást.

Összességében a weboldalak akadálymentesítése nem csak erkölcsi és jogi felelősség, hanem nagyszerű lehetőség a kisvállalkozások számára, hogy bővítsék az ügyfélkörüket valamint a keresőmotorokban elfoglalt helyüket. Bár ez némi plusz erőfeszítést igényel, hosszútávon azonban igazán kifizetődő lehet. Ne habozz tehát! Tedd a weboldalad mindenki számára elérhetővé, és nyisd meg a vállalkozásod kapuit egy szélesebb közönség előtt!

 

Elemezzük ki együtt a weboldalad!

Jelentkezz be a 100% ingyenes, 30 perces kötetlen beszélgetésre, ahol együtt kielemezzük a weboldalad. 

contact-form

töltsd ki az adataidat, küldd el a weboldalad

calendar

foglalj egy időpontot a naptárba

unique-visitor

együtt kielemezzük a weboldalad

Hasznos volt a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
LinkedIn

Neked mi a véleményed? Írd meg nekünk!

Rólunk

improwww marketing logó digitális marketing ügynökség

Digitális marketing ügynökségünkkel kis- és középvállalkozásoknak építünk egyéni online értékesítő rendszereket, amik állandó felügyelet és utánkövetés nélkül szállítják az új ügyfeleket. 

Szolgáltatásaink

Hasonló postok

Kövess minket!

Iratkozz fel!

Iratkozz fel a legfrissebb hírekért!

A feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.